ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΔΡ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: ‘Το 40% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικοί’ - ‘Το φθινόπωρο η κατάσταση θα γίνει πιο δύσκολη’

ΔΡ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: ‘Το 40% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικοί’ - ‘Το φθινόπωρο η κατάσταση θα γίνει πιο δύσκολη’

Ανησυχία παρά την επιπεδοποίηση της καμπύλης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αφού τα 7 από τα 12 χθεσινά περιστατικά εντοπίστηκαν μέσω τυχαίων δειγματοληπτικών ελέγχων στην Πάφο.

Το ThemaOnline επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον -πάντοτε δεκτικό- καθηγητή Μοριακής Ιολογίας, Δρ Πέτρο Καραγιάννη με σκοπό να θέσει διάφορα ερωτήματα που αφορούν την πορεία του ιού.
 
Του Ανδρέα Κόκκινου
 
Τόνισε πως υπάρχει μερική ικανοποίηση για την πορεία του αριθμού των κρουσμάτων όμως ανησυχεί ο εντοπισμός κρουσμάτων από τυχαίες δειγματοληψίες. Ερωτηθείς για το κατά πόσο θεωρεί ‘θετικό’ πως παρά τα αρκετά επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων δύο εβδομάδων δεν υπήρξαν εισαγωγές σε ΜΕΘ και θάνατοι ο Δρ. Καραγιάννης τόνισε πως το 40% περίπου των νοσούντων είναι ασυμπτωματικοί ενώ το γεγονός πως έχει μειωθεί σημαντικά ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που έχουν μολυνθεί σημαίνει αυτόματα πως δε χρειάζονται νοσηλεία. Αντίθετα στο παρόν στάδιο δείχνει να είναι μειωμένη η μετάδοση σε γηραιότερους και ευπαθείς ομάδες.
 
Αυτό όμως ίσως ν’αλλάξει κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. Ο κύριος λόγος που γίνεται συνεχής αναφορά στους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες όπως μας ανέφερε το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας έχει να κάνει με το γεγονός, πως ο κόσμος συναθροίζεται σε κλειστούς χώρους κάτι που ‘διευκολύνει’ την μετάδοση και διασπορά του COVID-19. Πρόσθεσε πως θεωρεί σημαντικό να παραμείνουν οι αριθμοί κοντά στο 10 (και αν δύναται) ακόμη χαμηλότερα ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον δείκτη αναπαραγωγής που πρέπει να επανέλθει σε επίπεδα κάτω του 1 (δηλαδή ένας φορέας να μη μπορεί να μεταδίδει τον ιό σε πάνω από έναν συνάνθρωπο του).
 
Καταληκτικά αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της μάσκας και στο χιλιοειπωμένο ‘πρέπει όλοι να συμπεριφερόμαστε σαν δυνητικοί φορείς‘ ενώ επεσήμανε τον ‘διπλό’ ρόλο της αφού προστατεύει τόσο αυτόν που τη φορά ενώ παράλληλα δυσκολεύει τη διασπορά. Για τη χρήση μάσκας σε νεαρότερες ηλικίες πρόσθεσε πως δεν τίθεται κανένα θέμα κινδύνου για τα παιδιά και παρά το γεγονός πως ενδείκνυται ακόμη και από 2 χρονών στην Κύπρο γίνεται λόγος για χρήση από 6 (δηλαδή παιδιά του δημοτικού) και πάνω.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top