ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΔΡ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: ‘Η μάσκα βοηθά και ας υπάρχουν πολλοί που αντιστέκονται’ - ‘Ανησυχία για παράνομες εισροές από κατεχόμενα’

ΔΡ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: ‘Η μάσκα βοηθά και ας υπάρχουν πολλοί που αντιστέκονται’ - ‘Ανησυχία για παράνομες εισροές από κατεχόμενα’

Με τον καθηγητή Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας, Δρα Πέτρο Καραγιάννη επικοινώνησε ToThemaOnline θέτοντας ερωτήματα που αφορούν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, την εισροή μεταναστών, τον ‘πόλεμο’ για τη χρήση μάσκας αλλά και το εμβόλιο κατά της πανδημίας.

Του Ανδρέα Κόκκινου

Αρχικά ο Δρ. Καραγιάννης μας ανέφερε ότι η αυξημένη ροή μεταναστών που παρατηρείται δεν ανησυχεί ιδιαίτερα -από επισημιολογικής πλευράς- αφού όσοι εισέρχονται στη χώρα εντοπίζονται και ελέγχονται άμεσα ενώ είτε μεταφέρονται σε συγκεκριμένους χώρους είτε απελαύνονται. Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι οποιαδήποτε παράνομη εισροή μέσω κατεχομένων αφού φαίνεται να υπάρχουν περισσότερα κρούσματα, αγνώστου προέλευσης και ο εντοπισμός τους είναι πολύ δυσκολότερη υπόθεση.
 
Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για τη μείωση των κρουσμάτων αφού τα έγκαιρα μέτρα που έχουν ληφθεί σε συνάρτηση με την προσοχή και την αυτοπειθαρχεία που επιδεικνύουν οι συμπολίτες μας έχουν καταστήσει την κατάσταση ως ελεγχόμενη ενώ ‘μεγάλο στοίχημα’ αποτελεί το άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων με τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας.
 
Ερωτήσαμε εάν αποτελεί αναγκαιότητα η χρήση μάσκας στις σχολικές μονάδες, αφού κατά το προηγούμενο άνοιγμα των σχολείων χωρίς μάσκες δεν παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα προβλήματα- με τον Δρα Καραγιάννη να αναφέρει πως ναι μεν νοσούν με πολύ μικρή συχνότητα σε μικρές ηλικίες όμως τα μέτρα προστασίας αφορούν την παρεμπόδιση της μετάδοσης και εξάπλωσης (διασπορά) τονίζοντας πως η μάσκα βοηθά πολύ όσο και αν κάποιοι συνεχίζουν να αντιστέκονται. Στόχος να μην μεταφέρουν τον ιό στην οικογένεια ή τους οικείους τους, ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Θεωρεί πως το εμβόλιο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2020 -σε κάποιες χώρες ίσως και νωρίτερα- ενώ για την ‘κούρσα’ των εταιρειών τόνισε πως το ρωσικό εμβόλιο αν και έχει παρουσιάσει κάποια στοιχεία και μελέτες, εντούτοις έχει δοκιμαστεί μόνο σε 78 άτομα ενώ το αντίστοιχο της Οξφόρδης σε πάνω από 1000. Οποιοδήποτε εμβόλιο για να τεθεί σε κυκλοφορία και προς χρήση του κοινού θα πρέπει να λάβει την απαιτούμενη έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές (πχ στις ΗΠΑ από την FDA).

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης (24/4) στην επαρχία Πάφου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top