ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάμε προς ακόμη μια «man to man» κόντρα Χάσικου με Οδυσσέα – Βλέπει «βραχίονα ΔΗΚΟ» ο Αβέρωφ

Πάμε προς ακόμη μια «man to man» κόντρα Χάσικου με Οδυσσέα – Βλέπει «βραχίονα ΔΗΚΟ» ο Αβέρωφ

Σε νέα αντιπαράθεση «man to man» οδηγείται η ευρύτερη συζήτηση που αφορά το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και τις πολιτογραφήσεις που έγιναν στα πλαίσια αυτού, μετά και την χθεσινή Επιτροπή Ελέγχου της Πέμπτης(10/12), όπου ο Γεν. Ελεγκτής έριξε τα βέλη του εκ νέου, στον πρώην Υπ. Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης

Τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας: Από εικονικά σπίτι, μέχρι παράνομες πολιτογραφήσεις και εμπλοκή εταιρειών Υπουργών

Σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στην συγκεκριμένη Επιτροπή, ο Γενικός Ελεγκτής, μιλώντας για τον «Έλεγχο για την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας σε στελέχη εταιρειών στο πλαίσιο του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος», έκανε λόγο για εικονικές αγορές κατοικιών, στηλίτευσε τις διαδικασίες πολιτογράφησης και παράνομες πολιτογραφήσεις που έγιναν ήδη σε σχέση με δύο μεγάλες επενδύσεις, ενώ άφησε αιχμές και για συγκεκριμένη εταιρεία του πρώην Υπουργού Σωκράτη Χάσικου.

Όπως υποστήριξε ο Γεν. Ελεγκτής, έγιναν 64 πολιτογραφήσεις διευθυντών και υπαλλήλων της μια εκ των δύο εταιρειών. Πρόσθεσε επίσης πως αυτά τα άτομα πολιτογραφήθηκαν από το 2014 έως τον Μάιου του 2017, όπου διατελούσε Υπουργός ο κ. Χάσικος, με την απόφαση για παραχώρηση υπηκοοτήτων σε διευθυντικά στελέχη εταιρειών από το αρμόδιο Υπουργικό να έχει δόθει στις απαρχές αυτής της περιόδου, αφήνοντας σαφείς υπόνοιες προς το πρόσωπο του δεύτερου.

Ακόμη, έγινε λόγος για 37 άτομα τα οποία η έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίες δεν έδειξε πως εργάζονταν στην εταιρεία. Παράλληλα, ειπώθηκε από τον κ. Μιχαηλίδη πως εταιρεία συμφερόντων του κ. Χάσικου είχε επιχειρηματική σχέση με την προαναφερθέν εταιρεία, καθώς της ανατέθηκε εργασία που αφορά την οικοδομική βιομηχανία (τοποθετήσεις γυαλιών σε κτήρια κτλπ).

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γεν. Ελεγκτής μίλησε και για την τότε παρέμβαση του υπ. Οικονομικών για επίσπευση των διαδικασιών πολιτογραφήσεων.

Δεν έμεινε στην απ ‘έξω και η επένδυση που αφορά το καζίνο, όπου αναφέρθηκαν ευρήματα για 18 παράνομες πολιτογραφήσεις στελεχών της επιχείρησης και συγγενικών τους προσώπων.

Νουρής:"Πολλά τα οφέλη από τις επενδύσεις" - Ακόμη μια άρνηση για περαιτέρω στοιχεία

Με την σειρά του, ο νυν υπ. Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, έκανε λόγο για μεγάλες επενδύσεις με τεράστιο όφελος για το κράτος και τον τόπο, μη παραδεχόμενος πως κάτι τέτοιο μπορεί να αποδοθεί ως σκάνδαλο. Παράλληλα, τόνισε πως η επίθεση στον κ. Χάσικο είναι χωρίς τεκμήρια και αποτελεί πολιτική τοποθέτηση εκ μέρους του Γεν. Ελεγκτή.

Επιπρόσθετα, επισήμανε εκ νέου πως ο ίδιος ακολουθεί την νομική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, λέγοντας πως πρέπει να προστατευθούν τα προσωπικά δεδομένα, ενώ είπε πως στοιχεία δεν μπορούν να δοθούν επίσης, γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με το κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Απαντώντας στις επικρίσεις βουλευτών για να δοθούν ακριβέστερα στοιχεία για συγκεκριμένες εμπλοκές δικηγορικών και ελεγκτικών γραφείων, ανέφερε πως παραβιάζει το Επαγγελματικό απόρρητο.

Τέλος, τονίστηκε πως παρά τις όποιες απώλειες που μπορεί να υπήρξαν υπό μορφή φορολογίας ή σπιτιών που δεν αγοράστηκαν τελικώς, η Δημοκρατία εξακολουθεί να κερδίζει από τις επενδύσεις αυτές, κάνοντας συγκεκριμένες αριθμητικές αναφορές.

Χάσικος: Στοχοποίησή μου λόγω καταγγελιών που έκανα για τις πλάτες που έκανε στην ετερεία CYPRA

Δεν άφησε αναπάντητα τα όσα είπε ο γεν. Ελεγκτής ο κ. Χάσικος, όπου με μεταγενέστερη ανακοίνωσή του, αφού υπέδειξε ρητώς παρελθοντικές διενέξεις των δύο ανδρών κάνοντας λόγο για στοχοποίησή του, ανέφερε πως σε «ό,τι αφορά τα σημερινά επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ΟΥΔΕΝ ΜΕΜΠΤΟ. ‘Ας κάνει λίγη υπομονή ο κ. Γ.Ε. να βγει το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής. Η εταιρεία Wargaming, διότι περί αυτής πρόκειται, πληρούσε όλα τα κριτήρια του νόμου και των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου. Ουδεμία χάρη ή παραχώρηση έγινε όπως δεν έγινε σε κανένα».

Παράλληλα, τόνισε πως ο κ. Μιχαηλίδης «δεν μπήκε όμως στον κόπο να ερευνήσει αν και κατά πόσο τα κατατεθειμένα αγοραπωλητήρια έγγραφα στο κτηματολόγιο πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου και των κριτηρίων. Ούτε κατά πόσο οι διευθυντές αυτοί είναι σε θυγατρικές της εταιρείας».

Έκανε λόγο δε για στοχοποίησή του λόγω των απαντήσεων που ζήτησε για «για τις πλάτες που έκανε στην εταιρεία CYPRA λόγω της ιδιάζουσας σχέσης του με τη Γενική Λογίστρια, γιατί αυτή είναι η πραγματική αιτία της τελευταίας του έξαρσης.

«Ακόμα αναμένω να μας πει ποιος είναι ο πραγματικός ένοχος για το κλείσιμο του σφαγείου Κοφίνου και των ζημιών που υπέστη ο κύπριος φορολογούμενος», κατέληξε ο πρωήν υπ. Εσωτερικών.

Aβέρωφ: Γιατί τώρα και όχι νωρίτερα η τόση ευαισθησία για τις πολιτογραφήσεις;

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε την θέση ότι ο Γενικός Ελεγκτής λειτουργεί με επιλεκτικότητα και σαν βραχίονας του ΔΗΚΟ. «Δεν αμφισβητώ την τιμιότητα του Γενικού Ελεγκτή. Ωστόσο παρατηρώ μια επιλεκτική υπερευαισθησία σε συγκεκριμένα πράματα. Γιατί η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν έκανε έλεγχο τόσα χρόνια από το 2013 που ήταν σε ισχύ το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα και θυμήθηκε να κάνει ελέγχους τώρα για να γίνει βραχίονας του ΔΗΚΟ».

Στο μεταξύ, σε νέα παρέμβαση του στο Κρατικό Ραδιόφωνο, ο Πρόεδρος του κυβερνών κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε πως «παρατηρεί μια επιλεκτική υπερευαισθησία του Γεν. Ελεγκτή σε συγκεκριμένα πράγματα», διερωτώμενος γιατί η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν έκανε έλεγχο τόσα χρόνια, καθώς το ΚΕΠ υπάρχει από το 2013.

Πρόσθεσε πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης λειτουργεί ως βραχίονας του ΔΗΚΟ, καλώντας τον να πάει ο ίδιος στον Ανώτατο για να μην ρίξει τη χώρα στον γκρεμό.

Πόλεμος και στο Twitter

Μετά την Επιτροπή Ελέγχου, όπου έγινε και αναφορά σε σχέση με το ασυμβίβαστο του κ. Χάσικου, αλλά και για υπόθεση με Μπαγκλαντεσιανούς φοιτητές επί θητείας του κ. Χάσικου, είχαμε δημόσιες τοποθετήσεις στο Twitter.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top