ΠΑΡΑ-THEMA

Δε φταίει μόνο ο βιαστής, φταίμε και όλοι εμείς

Δε φταίει μόνο ο βιαστής, φταίμε και όλοι εμείς

Τεράστιες διαστάσεις φαίνεται να έχει πάρει -ιδιαίτερα στην Ελλάδα- το σκάνδαλο που προέκυψε μετά την σοκαριστική εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου που κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντα της ΕΙΟ (Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας).

Η Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας με εξομολόγηση ‘γροθιά στο στομάχι’ ξεσήκωσε -επιτέλους- κύμα συμπαράστασης ενώ έδωσε δύναμη και κουράγιο σε γυναίκες που έχουν βιώσει σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό, έγινε η φωνή όλων των κακοποιημένων.

Του Ανδρέα Κόκκινου

Αυτό που προσωπικά θέλω να θίξω δεν αφορά προφανώς τους τραγικούς -που δυστυχώς είναι αρκετοί- ‘Γιατί μίλησε τώρα;’ - ούτε τους ‘Έλα μωρέ τα ήθελε ο κ%λ*ς της‘. Δε θέλω καν να μιλήσω για τους θύτες, ελπίζω πως κάπου, κάποτε σ’ένα παράλληλο σύμπαν με κράτος δικαίου και πραγματική δικαιοσύνη θα πάρουν αυτό που τους αξίζει.

Αυτό που εγώ θέλω να θίξω αφορά τη δική μας συμπεριφορά και τη γενικότερη παιδεία και κοινωνική μόρφωση. Τα στερεότυπα και τις εικόνες και παραστάσεις που οφείλουμε να αποτυπώσουμε τόσο -πρωτίστως- στα δικά μας μυαλά, αλλά και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά, τ’αδέρφια, τους φίλους και γνωστούς μας. Είναι καθήκον και υποχρέωση μας να συμπεριφερόμαστε σε μία γυναίκα όπως θα θέλαμε να συμπεριφέρονται στην αδερφή μας.

Η κατεύθυνση και ο τρόπος συμπεριφορά μάλιστα δεν πρέπει να διαφέρει ανεξαρτήτως της σχέσης ή της οικειότητας που έχουμε με το εν λόγω άτομο, του κοινωνικού και οικογενειακού της στάτους, της καταγωγής ή του επαγγέλματος.

Προσωπικά δοξάζω τον Θεό που είχα την τύχη να μεγαλώσω σε μια οικογένεια, που από μικρή ηλικία μου δίδαξε με τον καλύτερο και πιο παραστατικό τρόπο την αγάπη και το σεβασμό στο -ασθενές(;!)- φύλο. Η βάση όμως του προβλήματος δεν αφορά μόνο την ατομική ευθύνη και συμπεριφορά αλλά την ανοχή που επιδεικνύουμε σε καταστάσεις που μπορεί να μη μας επηρεάζουν άμεσα.

Ένας μεθυσμένος που απροκάλυπτα προσπαθεί να την ‘πέσει’ σε μια κοπέλα σε χώρο διασκέδασης, ένας προϊστάμενος που εκμεταλλεύεται την όποια εξουσία του παρέχεται σε ένα εργασιακό περιβάλλον. Ο βιασμός και η κακοποίηση εξάλλου δεν είναι μόνο σωματικά. Ένα υποτιμητικό βλέμμα ή σχόλιο. Μια παραπομπή σε καταγωγή ή εθνικότητα, ένας χλευασμός και μια ειρωνεία για ένα ντύσιμο που ΕΣΥ θεωρείς... ‘προκλητικό’.

Και ποιος είσαι εσύ ρε μάγκα που θ’αποφασίσεις τι θεωρείται προκλητικό και σε προσκαλεί; Ποιος είσαι εσύ που θα τσουβαλιάσεις ένα λαό ή μια φυλή; Ποιος είσαι εσύ που μπορείς ν’απλώσεις τα κουλά σου σε μια γυναίκα που δεν το επέλεξε ποτέ;

Και καλά αυτοί οι ανωμαλάρες και κομπλεξικοί. Αλλά οι άλλοι; Αυτοί που εθελοτυφλούν ή κωφεύουν; Οι ‘έλα μωρέ δε μου πέφτει και λόγος‘, οι ‘αφού τα τραβούσε ο οργανισμός της‘, οι ‘κάτι θα του είπε κι’αυτή’. Αυτοί είναι οι χειρότεροι, εσείς είστε οι χειρότεροι.

Εσείς συντηρείτε με την ανοχή σας και την -και καλά- αδιαφορία σας μια ομερτά απαρχαιωμένων αντιλήψεων. Εσείς θεωρείτε πως κάποιες γυναίκες είναι κατώτερα όντα, πως κάποια αόρατη δύναμη σας έδωσε το δικαίωμα να πειράξετε, να ασελγείτε είτε λεκτικά είτε σωματικά στη ψυχή και το σώμα μιας γυναίκας.

Αλήθεια ρε, θα σφυρίζατε το ίδιο αδιάφορα αν αυτά συνέβαιναν με αποδέκτη την αδερφή σας, την κοπέλα σας ή τη μητέρα σας; Μπα... Δε νομίζω.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top