ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Μπορεί ο κορωνοϊός να ανιχνευτεί μέσω αναπνοής; – Πώς λειτουργούν τα νέα ολλανδικά rapid test

Μπορεί ο κορωνοϊός να ανιχνευτεί μέσω αναπνοής; – Πώς λειτουργούν τα νέα ολλανδικά rapid test

Ταχεία τεστ κορωνοϊού που θα γίνονται με την αναπνοή, ετοιμάζεται να εισάγει η Ολλανδία για τον εντοπισμό μόλυνσης από τη νόσο, σε διαγνωστικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Ο στόχος, είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία ελέγχου αλλά και να καταστούν πιο εύκολα τα τεστ.

Τι είναι το «SpiroNose»

Μάλιστα, τα πρώτα διαγνωστικά κέντρα στο Άμστερνταμ ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα να χρησιμοποιούν το «SpiroNose», ένα μηχάνημα, που για να λειτουργήσει χρειάζεται μόνο ο εξεταζόμενος να… αναπνεύσει σε αυτό. Κατά συνέπεια, η συσκευή εντοπίζει τυχόν μόλυνση από την Covid-19 σε μόλις ένα λεπτό.

Προηγήθηκαν μήνες δοκιμών της χρήσης του και πλέον οι υγειονομικές αρχές της Ολλανδίας έκριναν ότι το «SpiroNose» είναι αξιόπιστο στην περίπτωση αρνητικών αποτελεσμάτων, δήλωσε η ειδική σε μολυσματικές ασθένειες Μάρικεν βαν ντερ Λούμπεν. «Αν έχει βρεθεί αρνητικός, τότε το αποτέλεσμα είναι αξιόπιστο», δήλωσε.

Από την άλλη, αν το αποτέλεσμα προκύψει θετικό, τότε, θα πρέπει να ακολουθήσει μοριακό τεστ για να υπάρχει εξακρίβωση, ότι η μόλυνση που εντοπίστηκε οφείλεται στον νέο κορωνοϊό.

Η ολλανδική υγειονομική υπηρεσία έχει παραγγείλει περίπου 1.800 μηχανήματα, τα οποία σκοπεύει να αναπτύξει σε διαγνωστικά κέντρα σε όλη τη χώρα τους επόμενους μήνες.

«Είναι μια υποσχόμενη τεχνολογία, κυρίως χάρη στην ταχύτητά της, μπορείς να έχει αποτέλεσμα σε ένα λεπτό», σχολίασε ο Βέλγος ιολόγος Μαρκ Βαν Ρανστ.

«Αλλάζει το παιχνίδι, αν μπορείς να έχεις μια γρήγορη διάγνωση ή να αποκλείσεις μια μόλυνση μέσα σε ένα λεπτό», επεσήμανε, όμως πρόσθεσε στη συνέχεια: «Δεν έχουμε αρκετά αποτελέσματα για να πούμε αναμφίβολα ότι αυτό είναι το μέλλον, αυτός είναι ο δρόμος».

Πιθανή χρήση σε εταιρίες και σχολεία

Η ολλανδική τεχνολογική εταιρεία Breathomix, η οποία αρχικά ανέπτυξε το εν λόγω μηχάνημα για να εντοπίζει το άσθμα και τον καρκίνο του πνεύμονα, ανακοίνωσε ότι έχει συλλέξει αρκετά στοιχεία, για να μπορεί να εντοπίζει με αξιοπιστία μέσω των rapid test αναπνοής, πιθανή μόλυνση από τον ιό.

«Τους τελευταίους δύο μήνες ελέγξαμε χιλιάδες ασθενείς με κορωνοϊό και ανθρώπους χωρίς, οπότε γνωρίζουμε ποιο είναι το μέσο προφίλ αναπνοής των ατόμων με κορωνοϊό και αυτών χωρίς», σχολίασε το στέλεχος της Breathomix, Ριάνε ντε Βρις.

H εταιρεία εξετάζει επίσης, το ενδεχόμενο να αναπτύξει το SpiroNose σε εταιρείες ή σχολεία, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον στους χώρους αυτούς.

Σημειώνεται, τέλος, πως κάθε τεστ χρειάζεται 2 με 3 λεπτά για να διενεργηθεί, ενώ το μηχάνημα είναι ευαίσθητο στο αλκοόλ, τον καπνό και άλλους παράγοντες στην αναπνοή ενός ατόμου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top