ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κερδοφόρο αναμένει η Τράπεζα Κύπρου να είναι το α΄τρίμηνο του 2015

Κερδοφόρο αναμένει η Τράπεζα Κύπρου να είναι το α΄τρίμηνο του 2015

Κερδοφόρο αναμένει η Τράπεζα Κύπρου να είναι το πρώτο τρίμηνο του 2015 (μετά τη φορολογία), σε αντίθεση με το μη κερδοφόρο τέταρτο τρίμηνο του 2014 (ζημιά μετά τη φορολογία ύψους €337 εκατ.)

Τα κέρδη της πριν τις προβλέψεις και τις απομειώσεις, τα έξοδα αναδιάρθρωσης και τις μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το πρώτο τρίμηνο του 2015 αναμένεται να είναι στα ίδια επίπεδα με το τέταρτο τρίμηνο του 2014, όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση η Τράπεζα Κύπρου, στην οποία σημειώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της θα συνεδριάσει στις 29 Μαΐου του 2015, για να εξετάσει τα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος, για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου του 2015.

Επιπλέον, ξεκαθαρίζει ότι το αυξημένο επίπεδο των προβλέψεων για απομείωση δανείων (συνεχιζόμενες δραστηριότητες) κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014 δεν αναμένεται να επαναληφθεί στις προβλέψεις του πρώτου τριμήνου του 2015, οι οποίες αναμένονται να είναι στα ίδια επίπεδα με τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2014, και σημειώνει ότι ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) αναμένεται να διατηρηθεί περίπου στο 14%.

Η Τράπεζα Κύπρου επισημαίνει ότι “το πρώτο τρίμηνο του 2015 δεν είναι συγκρίσιμο με το πρώτο τρίμηνο του 2014, ως αποτέλεσμα της σημαντικής απομόχλευσης που έχει σημειωθεί έκτοτε, περιλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της μερικής αποπληρωμής του κρατικού ομολόγου που κατείχε η Τράπεζα, από την Κυπριακή Δημοκρατία την 1η Ιουλίου 2014”.

Ειδικότερα, η Τράπεζα αναφέρει ότι “συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στην πορεία υλοποίησης των στρατηγικών της σχεδιασμών”, σημειώνοντας ότι “η απομόχλευση του ισολογισμού συνεχίζεται και η Τράπεζα ολοκλήρωσε την πώληση της επένδυσής της στη Marfin Diversified Strategy Fund Plc στις 30 Απριλίου 2015, ενισχύοντας τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή της θέση”.

 

Αναφέροντας ότι σημειώνεται “πρόοδος στην ανακοπή της επιδείνωσης της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου”, η Τράπεζα Κύπρου σημειώνει ότι η ρευστότητα της συνεχίζει να βελτιώνεται, ενισχυμένη από πελατειακές εισροές κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2015, οι οποίες συνεχίστηκαν και τον Απρίλιο του 2015, παρά την πλήρη κατάργηση των μέτρων διακίνησης κεφαλαίων.

Ως αποτέλεσμα, η Τράπεζα έχει επιτύχει να μειώσει τη χρηματοδότησή της από το Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) κατά €0,9 δις από την 31η Δεκεμβρίου 2014 σε €6,5 δις, σε σύγκριση με το υψηλό υπόλοιπο των €11,4 δις τον Απρίλιο του 2013.

Εξάλλου, η Τράπεζα Κύπρου αναφέρει ότι στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της, για τα ελεγμένα οικονομικά αποτελέσματα για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2014 (ημερομηνίας 31 Μαρτίου 2015), ανακοίνωσε ότι οι προβλέψεις για την απομείωση δανείων για το τέταρτο τρίμηνο του 2014 ανήλθαν σε €248 εκατ. (συνεχιζόμενες δραστηριότητες), σε σύγκριση με €115 εκατ. για το τρίτο τρίμηνο του 2014.

 

Η αύξηση των προβλέψεων το τέταρτο τρίμηνο του 2014 σχετίζεται κυρίως με την εναρμόνιση των μεθοδολογιών και με αλλαγές σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις, μετά την επισκόπηση των αποτελεσμάτων του Ελέγχου Ποιότητας Ενεργητικού (AQR), προσθέτει.

Επιπρόσθετα, η Τράπεζα, ενόψει της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης στη Ρωσία από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2014, και μετά την κατηγοριοποίηση των δραστηριοτήτων του Συγκροτήματος στη Ρωσία ως ομάδα εκποίησης που κατέχεται προς πώληση, προχώρησε σε επισκόπηση των δραστηριοτήτων της στη χώρα αυτή και αύξησε το επίπεδο των προβλέψεων για το δανειακό χαρτοφυλάκιο και λοιπά περιουσιακά στοιχεία κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014.

“Αυτή η ενέργεια αντικατοπτρίζει μια συνειδητά πιο συντηρητική πολιτική έναντι της ρωσικής οικονομικής προοπτικής και μείωσε σημαντικά την καθαρή έκθεση του Συγκροτήματος στη χώρα αυτή. Ως αποτέλεσμα, οι ζημιές από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το τέταρτο τρίμηνο του 2014 ανήλθαν σε €214 εκατ.”, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top