ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβέρωφ: «Έχουμε ανάγκη τους σκεπτόμενους νέους, τις φρέσκες ιδέες, τα προχωρημένα μυαλά…να κτίσουμε μαζί την Κύπρο του αύριο»

Αβέρωφ: «Έχουμε ανάγκη τους σκεπτόμενους νέους, τις φρέσκες ιδέες, τα προχωρημένα μυαλά…να κτίσουμε μαζί την Κύπρο του αύριο»

Στο Συνέδριο της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Αυτούσια η ομιλία του:

Φίλες και φίλοι της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων,

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Πάντα νιώθω μεγάλη χαρά που είμαι μαζί σας. Ιδιαίτερα σήμερα, μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο κατά την οποία δοκιμάστηκαν οι αντοχές της χώρας και κάθε πολίτη.

Χαιρετίζω το Παγκύπριο Συνέδριό σας και θα ήθελα να συγχαρώ δημόσια το σύνολο της ηγεσίας της ΟΝΕ, αλλά και εσένα προσωπικά Πρόεδρε Μάριε Πελεκάνε για την παρούσα επιτυχημένη θητεία σου.

Καταρχήν συγχαρητήρια για τις πρωτοβουλίες και δράσεις που αναλάβατε στις αντίξοες συνθήκες της κοινωνικής αποστασιοποίησης και για τη μεγάλη συμμετοχή νέων ανθρώπων στις τάξεις της ΟΝΕ.

Η Οργάνωση, χάρη στην καλή δουλειά όλων των Προέδρων της - και τη δική σου Μάριε -  έχει ήδη μια πλούσια παράδοση παρεμβάσεων, γόνιμου προβληματισμού και εμπέδωσης της κουλτούρας διαλόγου. Κάτι που χρειαζόμαστε σήμερα όσο ποτέ στη δημόσια ζωή.

Παράλληλα, όμως, να σε συγχαρώ για την εξαιρετική σου επίδοση στις εκλογές αλλά και για τον διορισμό σου στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ένας ρόλος δύσκολος και απαιτητικός, τον οποίο έχεις τα εχέγγυα να επιτελέσεις με μεγάλη επιτυχία.

Η ΟΝΕ, φίλες και φίλοι, πέρα από μια φιλόδοξη και δυναμική οργάνωση αξιόλογων νέων ανθρώπων, αποτελεί για μένα ένα ιδανικό υπόδειγμα στην ταραγμένη εποχή που ζούμε.

Καθώς το πνεύμα και η φιλοσοφία της περιέχουν τα συστατικά στοιχεία που οφείλουμε να τοποθετήσουμε σήμερα στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου:

Παραγωγή πρακτικών προτάσεων και λύσεων. Προαγωγή της νηφάλιας, γόνιμης, πολιτισμένης συζήτησης. Πολλές φορές κόντρα στο ρεύμα, μακριά από λαϊκισμούς και ακρότητες.

Με στόχο τη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας και την αναβάθμιση της εικόνας της χώρας μας.

Μόνο σε ένα τέτοιο έδαφος σύνεσης καλλιεργείται η αναπτυξιακή διαδικασία και αποκτούν ευρεία συναίνεση οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που οδηγούν τη χώρα μας μπροστά.

Οι συμπολίτες μας αυτές τις συνθήκες επιθυμούν και ο Δημοκρατικός Συναγερμός με αυτές τις αξίες πορεύεται.

Σε ένα πολιτικό περιβάλλον που κυριαρχούν τα εύκολα συνθήματα επιλέγουμε να προχωρούμε με κριτήρια την πολιτική μετριοπάθεια, την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη.

Με τη δύναμη των ιδεών της, τη βούληση του λαού και τη δική σας συμβολή, φίλες και φίλοι της ΟΝΕ, η παράταξή μας πρωταγωνίστησε και σε αυτές τις εκλογές.

Με την ευκαιρία επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω θερμά για την υποστήριξη που δώσατε στον Συναγερμό. Εν μέσω κρίσης και απέναντι σε 14 αντιπάλους, με τη δική σας βοήθεια, φέραμε αναμφισβήτητα ένα σημαντικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, ακούμε με προσοχή τα μηνύματα που μας έστειλαν - και μας στέλνουν ακόμα - δυσαρεστημένοι, απογοητευμένοι συμπολίτες μας.

Άνθρωποι της δικής μας κοσμοθεωρίας της ελευθερίας, της δικής μας ιδεολογίας των ανοικτών οριζόντων, που ζητούν περισσότερες ουσιαστικές πράξεις και λιγότερα μεγάλα λόγια.

Αυτό είμαστε έτοιμοι να κάνουμε, κυβέρνηση και Δημοκρατικός Συναγερμός προχωρώντας στη μεγαλύτερη οργανωμένη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχει γίνει ποτέ στον τόπο μας.

Τολμούμε μεγάλες ρήξεις και τομές που δίνουν στη χώρα μας την ευκαιρία να κάνει άλματα προόδου, αφήνοντας πίσω πάθη και μίση και ενώνοντας το λαό μας μπροστά στο κοινό καλό. Με απώτερο στόχο να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε τον τόπο μας, πυροδοτώντας τις αστείρευτες δημιουργικές του δυνάμεις.

Σήμερα προωθούμε περισσότερα από 50 νομοσχέδια:

- Που εκσυγχρονίζουν τη διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και τη δικαιοσύνη.

- Που εισάγουν τη χώρα μας στη ψηφιακή εποχή.

- Που κατοχυρώνουν θεσμικά τη διαφάνεια και αντιμετωπίζουν τη συστημική διαφθορά.

- Που θέτουν τα θεμέλια για ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο, χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος, για μια ανάπτυξη πιο βιώσιμη, πιο δίκαιη και πιο πράσινη.

Την ίδια ώρα, μόλις χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός των Οικονομικών παρουσίασαν τη νέα στρατηγική για προσέλκυση επιχειρήσεων για δραστηριοποίηση ή/και επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο.

Μια ολοκληρωμένη στρατηγική, όπως και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, με 12 στοχευμένες δράσεις σε πέντε πυλώνες. Για να καταστεί η Κύπρος ένα Αειφόρο Επιχειρηματικό και Εμπορικό Κέντρο της ευρύτερης περιοχής και της Ευρώπης.

Με έμφαση στην Υψηλή Τεχνολογία, τη Ναυτιλία, την Καινοτομία, την Έρευνα και Ανάπτυξη, τη Βιογενετική και Βιοτεχνολογία αλλά και όσες άλλες επιχειρήσεις επιλέξουν την Κύπρο ως βάση των εργασιών τους.

Με αυτό το συνολικό σχεδιασμό αποδεικνύουμε όπως πάντα κάναμε με πράξεις σε όλη μας την πορεία – ότι είμαστε η αυθεντική, γνήσια προοδευτική, μεταρρυθμιστική δύναμη της χώρας!

Χαίρομαι πραγματικά που πολλές από τις προτάσεις που εισήχθησαν στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν συζητηθεί μέσα στην ΟΝΕ.

Αυτή ακριβώς είναι η αποστολή της Οργάνωσης: Να χαράσσει δρόμους στο μέλλον αξιοποιώντας το εγχώριο επιστημονικό δυναμικό. Να μπαίνει στην πρωτοπορία των συζητήσεων και να θέτει θέματα στην πολιτική ατζέντα.

Χρειαζόμαστε την ΟΝΕ ισχυρή και δραστήρια. Έχουμε ανάγκη τους σκεπτόμενους νέους, με τις φρέσκες ιδέες και τα προχωρημένα μυαλά, για να κτίσουμε μαζί την Κύπρο του Αύριο.

Γι’ αυτό, φίλες και φίλοι, ζητώ, για μια ακόμη φορά, την πολύτιμη συμβολή σας στο ερχόμενο Συνέδριο του Κόμματος και ιδιαίτερα στην πολυσχιδή διαδικασία ανοικτού διαλόγου που θα προηγηθεί.

Το έχω ξαναπεί: το σκεπτικό μας δεν είναι να κάνουμε συνέδριο μεταξύ μας, μέσα στους τέσσερις τοίχους της Πινδάρου. Αντίθετα, θέλουμε να ρίξουμε τους τοίχους. Να εκθέσουμε το κόμμα στο φως, να συνομιλήσουμε με τον κόσμο, στη βάση και την κοινωνία.

Δεν είναι σκοπός μας να κομματικοποιήσουμε την κοινωνία: Θέλουμε, αντίθετα, να κοινωνικοποιήσουμε το κόμμα, όπως ακριβώς πράττει η ΟΝΕ όλα αυτά τα χρόνια.

Με τις ανοικτές τις πόρτες ώστε να μπαίνει φρέσκος αέρας και σκεπτόμενοι πολίτες  που δεν έχουν -και δεν θέλουν να έχουν- κομματικά καπέλα.

Θα φιλοξενήσουμε όλες τις απόψεις σε έναν μεγάλο, ανοικτό και συμμετοχικό προσυνεδριακό Διάλογο με συμπεράσματα που θα επισφραγίσει το Παγκύπριο μας Συνέδριο, παράγοντας σύγχρονες προτάσεις και πολιτικές με θετικό αποτύπωμα στη χώρα. Γι’ αυτό η συμβολή σας στο διάλογο για την Κύπρο του αύριο, για τον Δημοκρατικό Συναγερμό της επόμενης μέρας, θα είναι καθοριστική.

Φίλες και φίλοι,

Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να πω δυο λόγια για τον επόμενο Πρόεδρο της ΟΝΕ, τον αγαπητό φίλο Γιώργο Παναγιώτου, τον επονομαζόμενο και «παππού»!

Φίλε Γιώργο, από το Καιμακλί, τη ΜΑΚΙ, την Πρωτοπορία, τη ΝΕΔΗΣΥ μέχρι και σήμερα που είσαι δημοτικός σύμβουλος Λευκωσίας, έχεις αποδείξει με το παραπάνω την αξία, το ήθος και τις ικανότητές σου.

Ένας αγωνιστής της παράταξης και ομαδικός παίκτης, που έχει όμως απόψεις και θέσεις και τις εκφράζει με σεβασμό και μετριοφροσύνη.

Ένας ιδεολόγος με αγάπη για τον τόπο του, που όμως πατά γερά στα πόδια του, είναι ρεαλιστής και οπαδός της απλής λογικής και των πρακτικών λύσεων.

Κυρίως, ένας κύριος απέναντι σε όλους, αγαπητός για την καθαρή του ματιά και την αμεσότητά του, άνθρωπος της εξωστρέφειας, που κρατά μέχρι σήμερα δυνατή επαφή με τον πραγματικό κόσμο και τα προβλήματά του.

Είναι μεγάλη μου χαρά Γιώργο που σε βλέπω να αναλαμβάνεις μια ακόμη υψηλή θέση στη σταδιοδρομία σου. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνεις την ΟΝΕ ακόμα πιο μεγάλη, ακόμα πιο ισχυρή και ακόμα πιο παραγωγική για το συλλογικό συμφέρον.

Ευχαριστώ όλες και όλους σας για τη σημερινή ευκαιρία και εύχομαι καλή επιτυχία στο Συνέδριό σας.

Εσείς οι νέες και οι νέοι επιστήμονες αποτελείτε το μυαλό της χώρας μας, που θα την καθοδηγήσει σωστά ώστε να υπερβεί τις προκλήσεις του αύριο.

Είστε παράλληλα η ελπίδα της, που πρέπει να διδαχθεί από τα δικά μας λάθη για να μην τα επαναλάβει.

Διευρύνοντας τις προοπτικές του τόπου μας, συμβάλλοντας σε ένα μέλλον ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας, σε μια ενωμένη πατρίδα.

Είστε η εμπροσθοφυλακή της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, αλλά ταυτόχρονα και μια γέφυρα συνεννόησης με τις πολιτικές δυνάμεις και με τους ενεργούς πολίτες που νοιάζονται και ανησυχούν.

Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι μαζί.Συναγωνιστές και συναγωνίστριες της ΟΝΕ,

Το μεγάλο κεφάλαιο του τόπου μας είναι οι άνθρωποι του, εσείς.

Είμαστε υπερήφανοι για εσάς και στηριζόμαστε σε εσάς.

Τώρα πρέπει να δώσετε την επόμενη μεγάλη μάχη: Των ιδεών, των θέσεων και των προτάσεων για την Κύπρο του Αύριο.

Τολμήστε.

Τολμήστε για να μας παρασύρετε να τολμήσουμε κι εμείς.

Προτείνετε έξω από στεγανά και στερεότυπα.

Διεκδικήστε αυτά που αξίζουν στις νέες και τους νέους που θέλουν το μέλλον τους ατόφιο, χωρίς συμβιβασμούς.

Γίνετε οι καταλύτες της αλλαγής νοοτροπίας και οι πρωταγωνιστές μιας νέας, καλύτερης Κύπρου.

Το κόμμα μας θα είναι πάντα συμπαραστάτης σας στα οράματά σας.

Κι εγώ θα είμαι πάντα δίπλα σας για να τα κάνουμε πράξη!

Σας ευχαριστώ.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



ΕΚΤΑΚΤΟ: Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια – «Έπεσαν» πυροβολισμοί εναντίον προσώπου

ΕΚΤΑΚΤΟ: Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια – «Έπεσαν» πυροβολισμοί εναντίον προσώπου

Απόπειρα φόνου σε βάρος προσώπου σημειώθηκε στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top