ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μονιμοποιούνται τα μέτρα για επιχειρήσεις – Απλοποιούνται οι διαδικασίες επιβεβαιώνει ο Πρόεδρος

Μονιμοποιούνται τα μέτρα για επιχειρήσεις – Απλοποιούνται οι διαδικασίες επιβεβαιώνει ο Πρόεδρος

Την μονιμοποίηση από το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο των κινήτρων που δόθηκαν σε επιχειρήσεις για μεγάλες αναπτύξεις τον Απρίλιο του 2013 ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, το βράδυ της Τετάρτης.

Στις αναφορές του στην οικονομία ο Πρόεδρος ανέφερε ότι φιλοδοξεί να περιορίσει  σημαντικά τον εφιάλτη της γραφειοκρατίας.

Εξήγησε παράλληλα ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει απλοποίηση των διαδικασιών για αδειοδότηση και λειτουργία επιχειρήσεων, νέο αναπτυξιακό νόμο που θα προνοεί διαδικασία ταχείας αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων και νέο κανονιστικό και θεσμικό πλαίσιο για ζωτικούς τομείς της οικονομίας (το λεγόμενο fast track)».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε «εύφημη μνεία γιατί πρόσφατα στις προτάσεις που το ΑΚΕΛ υπέβαλε για ακριβώς εκείνους τους παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη περιλαμβάνεται και μια παλιότερη πρόταση που σήμερα φαίνεται να ωριμάζει περισσότερο, τη δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης».  Είπε ακόμη ότι εκτός από τον τομέα της ανάπτυξης πολιτικό προϊστάμενο χρειάζονται και οι τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού.

«Θέλω να πιστεύω ότι  με την κατάθεση των σχετικών νομοσχεδίων η Βουλή των Αντιπροσώπων θα αντιληφθεί ότι δεν υπηρετούνται πρόσκαιρες, αλλά διαχρονικές ανάγκες του κράτους και ότι δεν είναι θέμα που αφορά την σημερινή κυβέρνηση, αλλά διαχρονικά τις εκάστοτε κυβερνήσεις», επεσήμανε.

Γιατί, συνέχισε, «όπως αντιλαμβάνεστε «οι σύγχρονες πολιτείες, μια χώρα μέλος της ΕΕ έχει αυξημένες ανάγκες και ανάγκη για διοικητική αποκέντρωση». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «τα υδροκέφαλα Υπουργεία που διαθέτουμε 11 συνολικά τον αριθμό δυστυχώς συντελούν στη δημιουργία βασιλείων και όχι μόνο βασιλείων αλλά και στη δυσλειτουργία αυτού καθε αυτού του κράτους».

«Θέλω να πιστεύω ότι θα συμπορευτούμε μαζί με την Βουλή των Αντιπροσώπων για να επιτύχουμε αυτό τον εκσυγχρονισμό και να δημιουργήσουμε τις πραγματικές προϋποθέσεις έτσι ώστε να υπάρξει ελπίδα ότι επιτέλους πατάσσεται το τέρας της γραφειοκρατίας, της πολυνομοθεσίας, όπως έχω ήδη προαναφέρει».

Θα καταργήσουμε διαδικασίες που μόνο ταλαιπωρία προκαλούν στους επενδυτές και υψώνουν βασικά εμπόδια στην ανάπτυξη.

Ευελπιστώ πως αυτή μας  η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί περί το τέλος του τρέχοντος έτους, είπε.

Αναφερόμενος στα θέματα οριζόντιας μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, είπε ότι «βρίσκεται εν εξελίξει ένας διάλογος και την Παρασκευή στην μεικτή επιτροπή προσωπικού θα υπάρξει μια εξέταση περαιτέρω και εις βάθος των όσων εισηγούμαστε έτσι ώστε να γίνει κατορθωτό μέχρι το τέλος του χρόνου να επιτύχουμε την παρουσίαση στη Βουλή του νόμου που θα προνοεί και την ανάπτυξη εκείνων των μεταρρυθμίσεων που έχω προαναφέρει».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το συντομότερο, όλες αυτές οι μεγάλες αλλαγές που δρομολογήσαμε θα τύχουν της θετικής ανταπόκρισης από τα κόμματα και θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top