ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυπριακό και οικονομία στο επίκεντρο των επαφών Πειλίδη – Τορός σε Σουηδία και Φινλανδία

Κυπριακό και οικονομία στο επίκεντρο των επαφών Πειλίδη – Τορός σε Σουηδία και Φινλανδία

Η σημασία της εμπιστοσύνης που δημιουργεί η συνεργασία των δύο επιμελητηρίων και του μομέντουμ που θα δημιουργήσει η επίλυση του Κυπριακού, τονίστηκαν στη συζήτηση στην “πρωτοβουλία για την διαχείριση κρίσεων” που ίδρυσε ο πρώην Φινλανδός Πρόεδρος και βραβευμένος με Νόμπελ. Μάρτι Αχτισάρι, στην παρουσία των προέδρων του ΚΕΒΕ και του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου (ΚΚΤΟ).

Οι Φειδίας Πειλίδης και Φικρί Τορός ολοκλήρωσαν χθες τις επαφές τους σε Σουηδία και Φινλανδία, αναφέρει ανακοίνωση του τ/κ επιμελητηρίου. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, στο Ελσίνκι είχαν συναντήσεις με αρμόδιους του ΥΠΕΞ της Φινλανδίας, εκπροσώπους του κοινοβουλίου και την “πρωτοβουλία διαχείρισης κρίσεων”. Στη συζήτηση ο κ. Τορός ανέφερε ότι για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία ειρήνευσης στην Κύπρο και να επικεντρωθεί στο αποτέλεσμα πρέπει να επικρατήσουν τέσσερις βασικές αρχές τις οποίες καθόρισε ως ανιδιοτέλεια, ενσυναίσθηση, συγχώρεση και την χρησιμοποίηση της συνέργειας που θα δημιουργηθεί.

Και οι δύο πλευρές, πρόσθεσε, έχουν ανάγκη μιας εμπιστοσύνης που δεν θα υποτροπιάσει στο παρελθόν και αυτό το ζήτημα πρέπει να θιγεί με ικανοποιητικό τρόπο. Με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, συνέχισε, μπορούν να επωφεληθούν από το τι συνέβη σε άλλες χώρες που υπήρξαν προβλήματα και πρότεινε τη συνάντηση οργανώσεων που δρουν στην Κύπρο με την “πρωτοβουλία διαχείρισης κρίσεων”.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι κ. Τορός και Πειλίδης συναντήθηκαν με το Βουλευτή και πρώην ΥΠΕΞ, Erkki Tuomioja ο οποίος εξέφρασε ευαρέσκεια για τη συνεργασία των δύο επιμελητηρίων και επεσήμανε ότι η έναρξη της νέας διαδικασίας αύξησε τις ελπίδες για λύση.

Ο πρόεδρος του τ/κ επιμελητηρίου αναφέρθηκε στις εισαγωγές προϊόντων στο πλαίσιο του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή και εξήγησε τα βήματα που πρέπει να γίνουν, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ετοιμάσει το κεκτημένο επειγόντως για την τ/κ κοινότητα και να επιταχύνει τη διαδικασία εφαρμογής, ώστε με αυτό τον τρόπο η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών να σμικρυνθεί.

Για να μπορέσει να εφαρμοστεί το κεκτημένο στο “βορρά” πρέπει να επιτευχθεί άμεσα η εφαρμογής της τυποποίησης, τόνισε ο Φικρί Τορός κάνοντας έκκληση να γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση κατά την επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και να στηρίξουν η Φινλανδία και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ. Ευχαρίστησε δε τους Πρέσβεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για τη συμβολή τους στη λύση φέρνοντας κοντά τους θρησκευτικούς ηγέτες και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Όπως επίσης αναφέρεται, οι κ. Τορός και Πειλίδης συναντήθηκαν με τον υφυπουργό ΥΠΕΞ της Φινλανδίας, Peter Stenlund ο οποίος τόνισε τη μεγάλη σημασία που δίδει η χώρα του στην επίλυση του Κυπριακού αλλά και την πρωτοβουλία του επιχειρηματικού κόσμου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top