ΕΛΛΑΔΑ

Στραβοπάτημα ήττας από την Ελληνική Κυβέρνηση – Αναμένουμε τη συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ

Στραβοπάτημα ήττας από την Ελληνική Κυβέρνηση – Αναμένουμε τη συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ

Και ενώ τα ξένα δημοσιεύματα αναφέρουν πως η αντιπρόταση που κατέθεσε στους θεσμούς η Ελλάδα δεν έγινε δεκτή και μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως «ασαφές αναμάσημα» η κυβέρνηση αναφέρει πως έστειλε δύο κείμενα (όχι ένα όπως είχε αρχικά διαρρεύσει) και περιμένει την επίσημη τοποθέτησή των θεσμών, σε πολιτικό επίπεδο.

Μεταθέτει ουσιαστικά το θέμα στην αυριανή συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ωστόσο στις Βρυξέλλες το κλίμα δεν είναι και το καλύτερο δυνατόν μετά τις συνεχείς αποτυχίες για σύγκλιση στις απόψεις των δυο πλευρών, ενώ κυκλοφορούν ακόμα και σενάρια για πιθανή αναβολή της τριμερής συνάντηση.

Η κυβέρνηση δύο ώρες μετά τις αναφορές ξένων Μέσων για την ύπαρξη αντιπρότασης 3 σελίδων από την ελληνική πλευρά ενημέρωσε με non paper πως παρέδωσε χθες στον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί δύο συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων. Οπως αναφέρεται προχώρησε στην συγγραφή εναλλακτικών προτάσεων μετά και την έκφραση αντίθεσης απ’ όλα τα ελληνικά κόμματα στην πρόταση των θεσμών.

Χρέος και δημοσιονομικά τα δύο νέα κείμενα της ελληνικής πλευράς

Αν και αρχικά οι πληροφορίες ήθελαν την ελληνική κυβέρνηση να έχει παραδώσει στους θεσμούς ένα κείμενο 3 σελίδων με έμφαση στο δημοσιονομικό κενό και στο πως μπορεί αυτό να καλυφθεί, κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαίωναν συγκεκριμένο αριθμό σελίδων, αλλά τόνιζαν πως αυτό που δόθηκε στους Θεσμούς είναι αλλαγές στο αρχικό κείμενο. ξεκαθάριζαν μάλιστα πως το ελληνικό κείμενο είναι 47 σελίδες.

Τελικά το Μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για αποστολή δύο κειμένων - δύο συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων- με στόχο αφενός να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό με εναλλακτικές προτάσεις και αφετέρου να προσδιοριστεί ένα εφικτό σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση υποστηρίζει:

«Η ελληνική κυβέρνηση, μετά την έκφραση αντίθεσης απ’ όλα τα ελληνικά κόμματα στην πρόταση των θεσμών, συνεχίζει τη διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, στη βάση της πρότασης που τους έχει καταθέσει.

Στην κατεύθυνση αυτή, παρέδωσε χθες στον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί δύο συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων, με στόχο αφενός να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό με εναλλακτικές προτάσεις και αφετέρου να προσδιοριστεί ένα εφικτό σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο, περιμένοντας με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτησή τους».

Τι περιλαμβάνει η νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης

Οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου βγαίνουν με το σταγονόμετρο. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν το περίγραμμα των στόχων που προβάλλει η Αθήνα:

πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% για το 2015 και 1,5% για το 2016
να περάσουν τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν το καλοκαίρι στον ESM, να χρησιμοποιηθούν τα περίπου 11δις του ΤΧΣ και να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ
τροποποίηση στους συντελεστές ΦΠΑ με μετατόπιση ορισμένων προϊόντων
Στις Βρυξέλλες τέλος, παραμένουν οι υπουργοί Νίκος Παππάς  και Ευκλείδης Τσακαλώτος οι επαφές των οποίων θα συνεχιστούν.

«Ασαφές αναμάσημα» λεέι αξιωματούχος της ΕΕ

Η νέα, βελτιωμένη πρόταση της ελληνικής πλευράς προς την Κομισιόν δεν έτυχε καλής υποδοχής. Σύμφωνα με δηλώσεις ενός αξιωματούχου της ΕΕ στο Bloomberg, πρόκειται για ένα «ασαφές αναμάσημα» των προηγούμενων ελληνικών προγραμμάτων και αμφισβητείται κατά πόσο είναι αξιόπιστη. Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε μόνο πως οι τρεις θεσμοί έλαβαν την πρόταση και την εξετάζουν.

Κομισιόν: Σε φάση αξιολόγησης οι νέες ελληνικές προτάσεις

 

Σε φάση αξιολόγησης των νέων ελληνικών προτάσεων βρίσκεται η Κομισιόν όπως ενημέρωσε το μεσημέρι στο briefing των Βρυξελλών ο Μαργαρίτης Σχοινάς. «Συνεχίζουμε να είμαστε σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, ο Πιέρ Μοσχοβισί συνάντησε μια ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία χθες το απόγευμα για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την κατάσταση, ποικίλες προτάσεις διακινούνται συμπεριλαμβανομένης νέες προτάσεις που παραλήφθησαν νωρίτερα σήμερα το πρωί. Οι τρεις θεσμοί αξιολογούν αυτή τη στιγμή αυτές τις προτάσεις με εργατικότητα και ενδιαφέρον», είπε.

Και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό νομίζω να αξιολογήσουμε όλες τις προτάσεις διεξοδικά, δεν μπορώ να δώσω λεπτομέρειες για τις νέες αυτές προτάσεις για όσο διαρκεί η αξιολόγησή τους, εμείς στην Κομισιόν εξακολουθούμε να εργαζόμαστε μέσα στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου που προσδιορίζει τις παραμέτρους των θεμάτων της διαπραγμάτευσης».

Παρουσία Τσίπρα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τις συζητήσεις Ελλάδας-δανειστών να βρίσκονται στην πιο κρίσιμη φάση και τον πρωθυπουργό να φεύγει αύριο για ένα από τα πλέον σημαντικά ραντεβού που ενδεχομένως να κρίνει και την πορεία των διαπραγματεύσεων συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στις 15:00.

Πηγή: iefimerida.gr 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top