ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιώργος Λακκοτρύπης : Αναβάθμιση ενεργειακής σχέσης Κύπρου – Ισραήλ σε στρατηγικό επίπεδο

Γιώργος Λακκοτρύπης : Αναβάθμιση ενεργειακής σχέσης Κύπρου – Ισραήλ σε στρατηγικό επίπεδο

Αναβάθμιση της ενεργειακής σχέσης Κύπρου – Ισραήλ σε στρατηγικό επίπεδο προκύπτει μετά και την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυπριακής αντιπροσωπείας, περιλαμβανομένου και του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη στη γειτονική χώρα.

Σε δηλώσεις του σήμερα στη Βουλή για τα αποτελέσματα της επίσκεψης , ο  Γιώργος Λακκοτρύπης έκανε λόγο για μια πολύ επιτυχημένη επίσκεψη.

«Συζητήσαμε και θέματα ενέργειας αλλά και θέματα τουρισμού. Σε ό,τι αφορά τα θέματα ενέργειας συμφωνήσαμε ν` αναβαθμίσουμε τη σχέση Κύπρου – Ισραήλ σε στρατηγικό επίπεδο πλέον με τη διεξαγωγή ενός στρατηγικού διαλόγου όπου θα εντάσσονται τα θέματα τα οποία αφορούν τις δύο χώρες» τόνισε.

Όπως εξήγησε, ένα από αυτά τα θέματα είναι και η συμφωνία συνεκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που χρειάζεται να διέπει τη συμφωνία οριοθέτησης η οποία ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή.

Το δεύτερο θέμα αφορά τη συζήτηση για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδος, ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος το οποίο έχει εγκριθεί από την ΕΕ για χρηματοδότηση των μελετών. «Το έργο είναι αυτή τη στιγμή υπό μελέτη και η ισραηλινή πλευρά μας έχει ζητήσει να εξετάσουμε τεχνικά σε πρώτο στάδιο κατά πόσο είναι εφικτή η μεγέθυνση του καλωδίου έτσι ώστε να μπορεί να μεταφέρει μεγαλύτερο φορτίο ηλεκτρικής ενέργειας προς τις αγορές της Ευρώπης» σημείωσε ο Υπουργός.

Εξήγησε ότι η βιωσιμότητα του εν λόγω έργου εξαρτάται από τις τιμές με τις οποίες θα παράγεται η ηλεκτρική ενέργεια και αν η τελική τιμή θα είναι ανταγωνιστική με τις τιμές άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Όπως πρόσθεσε, οι πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Κύπρο προσφέρει την ευχέρεια να εξεταστεί το κατά πόσο οι δύο χώρες μπορούν να καταστούν ανταγωνιστικές στην παραγωγή ηλεκτρισμού έναντι άλλων αγορών.

«Σε αυτό το στάδιο γίνεται η μελέτη για το καλώδιο αυτό καθαυτό. Το έργο αφορά 2 μεγαβάτ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θα γίνεται σταδιακά. Απ` εκεί και πέρα πρέπει να εξετάσουμε  τεχνικά αν μπορεί και είναι βιώσιμο ή τεχνικά εφικτό να γίνει μεγέθυνση αυτού του καλωδίου για μεταφορά μεγαλύτερου φορτίου» τόνισε.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα επιδιωχθεί τριμερής συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ για το θέμα αυτό, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι σε αυτό το στάδιο συμφωνήθηκε όπως υπάρξει ακόμη μια διμερής συνάντηση Κύπρου – Ισραήλ, ενδεχομένως με επίσκεψη του Ισραηλινού ομολόγου του στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι το θέμα της τριμερούς είναι πάντοτε στο τραπέζι και πως ενδεχομένως μια τέτοια συνάντηση να προηγηθεί σε επίπεδο ηγετών των τριών χωρών.

Είπε ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Ισραήλ έγινε αλληλοενημέρωση σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς των δύο χωρών για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, με την κυπριακή πλευρά να εκφράζει διάθεση και επιθυμία οι δύο αναπτύξεις να γίνουν ταυτόχρονα έτσι ώστε να προκύψουν και καλύτερες οικονομίες (κλίμακας) σε ό,τι αφορά τα έξοδα της ανάπτυξης των κοιτασμάτων.

Για τη συνάντηση με την Delek είπε ότι ήταν εθιμοτυπικού χαρακτήρα και πως κατά τη διάρκεια της η Delek επανατοποθετήθηκε σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις και επιβεβαίωσε τη δέσμευση της προς την Κύπρο και την πρόθεση της να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής της στο κοίτασμα «Αφροδίτη» ενώ από την κυπριακή πλευρά επαναβεβαιώθηκε η ετοιμότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει τάχιστα με την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top