ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνταρακτικές καταγγελίες από την ΕΠΑ για διαπλοκή στα καύσιμα – «Κήτος διαφθοράς» λέει ο Γ.Γεωργίου

Συνταρακτικές καταγγελίες από την ΕΠΑ για διαπλοκή στα καύσιμα – «Κήτος διαφθοράς» λέει ο Γ.Γεωργίου

Για «κήτος ενδεχόμενης διαφθοράς» στις τιμές των καυσίμων μίλησε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου, σημειώνοντας ότι οι καταγγελίες του τέως Προέδρου της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) Κωστάκη Χριστοφόρου είναι πολύ σοβαρές

Οι καταγγελίες του τέως Προέδρου της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) Κωστάκη Χριστοφόρου περί «συναίνεσης της Νομικής Υπηρεσίας με δικηγορικά γραφεία για εξέταση συγκεκριμένων ζητημάτων» κατά την προσφυγή κατά απόφασης επιβολής προστίμων από την ΕΠΑ σε τέσσερις εταιρείες πετρελαιοειδών θα πρέπει να εξεταστούν.

Ειδικότερα, ο κ. Χριστοφόρου,επί προεδρίας του οποίου λήφθηκε η απόφαση για επιβολή προστίμου €42,9 εκατομμυρίων σε τέσσερις εταιρείες, και η οποία ακυρώθηκε με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2011, ζήτησε και παρευρέθηκε στη συνεδρία η οποία εξέταζε τα σχόλια της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης για την ΕΠΑ.

«Αντί το Δικαστήριο να κρίνει την ουσία ενός κατ` εξοχή θέματος ανταγωνισμού θεώρησε σωστό να ασχοληθεί με αυστηρά θέματα διαδικασίας που είχαν να κάνουν, όχι με τα προσόντα μου, αλλά με τη διαδικασία διορισμού μου και των τεσσάρων άλλων μελών σε σχέση με την διαδικασία που ακολούθησε το Υπουργικό Συμβούλιο», είπε, προσθέτοντας πως «με άλλα λόγια ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την διοικητική πράξη του διορισμού παρέλειψε να παρέχει τα δικαιολογητικά».

Ανέφερε πως μετά τη ακύρωση της απόφασης στήθηκε σκηνικό μη επανεξέτασης της απόφασης, όπως είπε, και σημείωσε πως μετά την ακύρωση της απόφασης η ΕΠΑ υπολειτουργεί.

Όπως υποστήριξε, τα τέσσερα δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπούσαν τις εταιρείες είχανε εγείρει δεκάδες λόγους στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο «επέλεξε να ασχοληθεί με 3 – 4 λόγους με τη συναίνεση της Νομικής Υπηρεσίας».

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε χαρακτηριστικά ότι «πιστεύαμε ότι θα πιάναμε λαβράκι και τελικά έπεσε στα δίχτυα μας κήτος ενδεχόμενης διαφθοράς», προσθέτοντας ότι ο τέως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Κωστάκης Χριστοφόρου το δήλωσε ξεκάθαρα, αυτό το θέμα ήταν καθαρά στημένο θέμα διαπλοκής.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, προσπάθησαν κάποιοι, ισχυρίστηκε ο κ. Χριστοφόρου, να μην επανεξεταστεί η υπόθεση και να απομακρυνθεί ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

«Το ερώτημα όμως που τίθεται», πρόσθεσε ο κ. Γεωργίου, «είναι ότι μετά όσα δήλωσε ο τέως Πρόεδρος της ΕΠΑ είναι οι διαδικασίες και οι αποφάσεις που λήφθηκαν με ενδεχόμενη συναίνεση της Νομικής Υπηρεσίας για τον περιορισμό των δεκάδων επίδικων ενστάσεων που υποβλήθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο από τους τέσσερις νομικούς οίκους που εκπροσωπούσαν τις εταιρείες πετρελαιοειδών σε τρεις ή τέσσερις λόγους που αφορούσαν αυστηρά διαδικαστικά θέματα και όχι η συζήτηση της ουσίας της υπόθεσης που η ουσία της υπόθεσης».

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι η Επιτροπή θα εξετάσει το όλο ζήτημα και ζήτησε όλη την εισερχόμενη και εξερχόμενη αλληλογραφία μεταξύ της ΕΠΑ και της Νομικής Υπηρεσίας για την επίμαχη περίποδο, δηλαδή από το 2009 μέχρι το 2011.

«Το θέμα για την επιτροπή ελέγχου δεν έκλεισε μόλις πάρουμε όλα τα στοιχεία που ζητήσαμε θα συνεχίσουμε την εξέταση του θέματος», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε συνταρακτικές τις καταγγελίες του κ. Χριστοφόρου, προσθέτοντας ότι αυτές ενδεχομένως θα πρέπει να εξεταστούν από την Επιτροπή Θεσμών.

«Αυτές οι καταγγελίες είναι πάρα πολύ σοβαρές και πρέπει να τις εξετάσει η Επιτροπή Θεσμών κυρίως γιατί έχουν μια επικαιρότητα. Εάν η Νομική Υπηρεσία μπορεί να μπαίνει σε τέτοιους είδους παιγνίδια και να κάνει πλάτη στους κατηγορούμενους, που στα μάτια των καταναλωτών παραμένουν κατηγορούμενοι, τότε προκύπτει τεράστιο ζήτημα», είπε και διερωτήθηκε γιατί μια μελέτη της ΕΠΑ που αποδεικνύει ότι υπάρχει συνεννόηση δεν επικαιροποιείται.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η απόφαση της Επιτροπής το 2009 καταδεικνύει ότι ο κίνδυνος ενδεχόμενης προσυνεννόησης ακόμη και σήμερα είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top