ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταδύθηκαν μαζικά στο ναυάγιο «Ζηνοβία» περισσότεροι από εκατόν δύτες (Φώτο)

Καταδύθηκαν μαζικά στο ναυάγιο «Ζηνοβία» περισσότεροι από εκατόν δύτες (Φώτο)

Μαζική κατάδυση 150 περίπου δυτών στο ναυάγιο «Ζηνοβία» στη Λάρνακα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Zenobia Week – experience the world’s best wreck diving site», που άρχισε στις 23 και θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου.

Την κατάδυση διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Λάρνακας, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠΛ), ο Σύνδεσμος Καταδυτικών Κέντρων Κύπρου και η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ναυαγίου «Ζηνοβία».

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας Ντίνος Λευκαρίτης ανέφερε ότι «η εβδομάδα «Ζηνοβία» μας ικανοποιεί πλήρως αφού αρκετοί δύτες από το εξωτερικό έφτασαν στη Λάρνακα ειδικά για να κάνουν καταδύσεις στο ναυάγιο, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα δέκα καλύτερα σημεία ναυαγιοκατάδυσης παγκοσμίως».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ικανοποίηση του «για την ανταπόκριση που υπήρξε από τον κόσμο, τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό αλλά και από τουρίστες που βρίσκονται για διακοπές στο νησί μας. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας «Ζηνοβία» διεξάγονται σειρά γεγονότων και δραστηριοτήτων μεταξύ των οποίων δωρεάν μετάβαση για το κοινό δύο φορές την ημέρα στο ναυάγιο με glass bottom boats και διαγωνισμός υποβρύχιας βιντεογράφησης με θέμα τη θαλάσσια ζωή του Ζηνοβία».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμα υπαίθρια φωτογραφική έκθεση με εντυπωσιακές εικόνες από το ναυάγιο και τα ψάρια που φιλοξενούνται στον τεχνητό αυτό ύφαλο και επίσης υπαίθρια έκθεση ζωγραφικής από σχολεία της Λάρνακας κατά μήκος των Φοινικούδων με θέμα «Ναυάγια και θαλάσσια ζωή».

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λευκαρίτης είπε πως «κάθε χρόνο έχουμε 45 χιλιάδες επισκέπτες στο ναυάγιο «Ζηνοβία». Σήμερα έχουν καταδυθεί πέραν των 150 δύτες από την Κύπρο και άλλες χώρες για να επισκεφθούν το ναυάγιο, κάτι που χαρακτηρίζεται πολύ μεγάλο γεγονός, όχι μόνο για τη Λάρνακα αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο».

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «πρέπει να δώσουμε περισσότερη σημασία και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε δεδομένου ότι το «Ζηνοβία» είναι από τα καλύτερα ναυάγια στον κόσμο και πρέπει να προβληθεί όσο περισσότερο γίνεται για να φέρουμε περισσότερους επισκέπτες τόσο στη Λάρνακα όσο και στην Κύπρο».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι δύτες μετέφεραν την ελληνική σημαία στο ναυάγιο «Ζηνοβία», ο κ. Λευκαρίτης ανέφερε πως «πρόκειται για Έλληνες που έχουν φέρει τη σημαία μαζί τους» και ευχήθηκε «να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα αύριο για την Ελλάδα μας».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Εβδομάδας Ζηνοβία» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Ιουνίου στη Λάρνακα συνέδριο με θέμα «Διαχείριση Τεχνητών Υφάλων: Προοπτικές και Οφέλη για τον Καταδυτικό Τουρισμό», υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν περισσότερες πληροφορίες για όλες τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν κατά την «Εβδομάδα Ζηνοβία» στην ιστοσελίδα www.zenobiaweek.com

 

Σημειώνεται ότι το «Ζηνοβία» βυθίστηκε στο πρώτο του ταξίδι και γι’ αυτό χαρακτηρίζεται ως ο «Τιτανικός της Μεσογείου», είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος ναυάγιο στη Μεσόγειο με 174 μέτρα μήκος, 28 μέτρα πλάτος και 21 μέτρα ύψος, ενώ στα αμπάρια του μετέφερε 108 φορτηγά αυτοκίνητα και εμπορεύματα διαφόρων ειδών, μεταξύ των οποίων αυτοκίνητα, στρατιωτικό εξοπλισμό, συστήματα τηλεπικοινωνιών, συστήματα κλιματισμού, παιχνίδια και φαγώσιμα.

Επίσης σε ένα από τα εμπορευματοκιβώτια υπήρχαν ένα εκατομμύριο αυγά, πολλά από τα οποία διατηρούνται ακόμα άθικτα στο βυθό της θάλασσας. Το «Ζηνοβία» έχει σήμερα μετατραπεί σε ένα θαυμάσιο τεχνητό ύφαλο ο οποίος φιλοξενεί χιλιάδες είδη ψαριών όπως ροφούς, μπαρακούντα, τόνους, μινέρια, τσιπούρες, μελάνες, παπαδιές, γύλους, χοιρόψαρα, παλαμίδες, χάννους, σμέρνες και χταπόδια, ενώ ο δύτης μπορεί να απολαύσει κοράλλια, θαλάσσιες ανεμώνες και διάφορους μικροοργανισμούς.

Το ναυάγιο είναι πολύ εύκολα προσβάσιμο και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 10 λεπτών με σκάφος από τη στεριά, η ορατότητα γύρω από το ναυάγιο είναι εξαιρετική και φτάνει τα 50 μέτρα κάτω από το νερό, ενώ το σημείο που βρίσκεται το «Ζηνοβία» μπορεί κάποιος να το δει με γυμνό μάτι.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top