ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρέχουν να παντρευτούν οι Κύπριοι – «Μαζεύτηκαν» οι γάμοι έως το 2023 – Αυξάνουν το budget τα ζευγάρια

Τρέχουν να παντρευτούν οι Κύπριοι – «Μαζεύτηκαν» οι γάμοι έως το 2023 – Αυξάνουν το budget τα ζευγάρια

Το 2022 φαίνεται να είναι η χρονιά των γάμων αλλά και των αυξήσεων σε τιμές.

Μια χρονιά κατά την οποία πολύ δύσκολα πλεον  ένα ζευγάρι μπορεί να βρει διαθέσιμη ημερομηνία σε Σαββατοκυρίακα, ενω κάποια ζευγάρια καταφεύγουν πλεόν στη λυση των καθημερινών ημερών για θρησκευτικό γάμο.

Το ThemaOnline επικοινώνησε με την διοργανώτρια γάμων Αλίκη Βενιζέλου (ιδιοκτήτρια της Veniz Events Wedding in Cyprus), η οποία μας μίλησε για το φαινόμενο αύξησης αριθμών γάμων, πόσο υπολογίζεται να κρατήσει αλλά και το τι συμβαίνει με τις τιμές.

 

Αύξηση θρησκευτικών γάμων για το 2022-2023

Όπως μας εξηγεί, η Πανδημία είχε επηρεάσει αρκετά τον κλάδο των διοργανώσεων γάμων , λόγω των μέτρων και διαταγμάτων του Περι Λοιμοκαθάρσεως Νόμου τα προηγούμενα 2 χρόνια. Αρκετά ζευγάρια εν μέσω πανδημίας προτίμησαν τον πολιτικό γάμο , αντί θρησκευτικό, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα με τα μέτρα για γίνει δεξίωση ή πάρτι. Μειωμένοι έως ελάχιστοι τις προηγούμενες χρονιές 2019-2021 οι θρησκευτικοί γάμοι.

Ωστόσο η χαλάρωση μέτρων φέτος το 2022, έφερε αύξηση στους γάμους 

"Εχει σημειωθεί αρκετή αύξηση στη ζήτηση των γάμων σε σύγκριση με άλλες χρονιές, και αυτό οφείλεται στην πανδημία Covid, η οποία ανάγκασε πολλά ζευγαρία να αναβάλλουν τους γάμους τους" , αναφέρει η κ.Βενιζέλου.

Ενώ συμπληρώνει "Αυτό το φαινόμενο φαίνεται να διαρκέσει και το 2023". 

Με μια σύντομη έρευνα, μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι είναι πολύ περιορισμένες οι διαθέσιμες ημερομηνίες για το 2023 , ενώ για το 2022 σχεδόν δεν υπάρχουν.

 

Κλείνουν γάμους τελευταία στιγμή

"Κάποια ζευγάρια, τα οποία μέχρι και πρόσφατα ήταν διστακτικά λόγω του covid και των μέτρων, πλέον σιγά σιγά ψάχνουν ημερομηνίες. Δεν είναι λίγες οι φορές που κληθήκαμε να αναλάβουμε γάμους τελευταίας στιγμής, μέσα σε 2 μήνες, καθώς το ζευγάρι δεν έβρισκε άλλη ημερομηνία", εξηγεί η κ. Αλίκη Βενιζέλου.

Μιλώντας και με ζευγάρια, διαπιστώσαμε ότι πολλά από αυτά τα οποία είχαν αναβάλλει απο το 2020 τους γάμους τους ή που σκόπευαν να παντρευτούν το 2021, μετέφεραν τις ημερομηνίες γάμων 2-3 χρόνια αργότερα. Κάποια ζευγάρια λόγω της αβεβαιότητας με την εξέλιξη της πανδημίας και των μέτρων διπλοκρατούσαν ημερομηνίες και σε εκκλησίες τόσο για το 2021 όσο και για το 2022, κάποιοι και για το 2023.

Παρατηρείται μια γενική αυξηση τιμών

Ακόμα και ο τομέας των γάμων έχει επηρεαστεί απο τις αυξήσεις τιμών. Καθώς οι πρώτες ύλες πλέον εχουν αύξηση σε τιμές, με αποτέλεσμα όλη η βιομηχανία υπηρεσιών γάμου, να αναπροσαρμόζεται στις νέες τιμολογιακές συνθήκες. 

Από κέντρα δεξιώσεων που αύξησαν τιμές απο 5 - 15 ευρώ το άτομο πάνω στις ήδη υπάρχουσες τιμές. Δηλαδή αν το ιδιο κέντρο δεξιώσεων πριν το 2019 χρέωνε 20 ευρώ το άτομο, τώρα το 2022 η αύξηση μπορεί να αναπροσαρμόσει την τιμή στα 28-30ευρω το άτομο, λόγω αύξησης στις τιμές των πρώτων υλών.

Όπως εξηγεί η κ.Βενιζέλου, διοργανώτρια γάμων, "Παρατηρείται μια γενική αύξηση των τιμών σε όλους τους τομείς του γάμου, από λουλούδια μέχρι κέντρα δεξιώσεων . Και ολο αυτο οφείλεται στην αύξηση των πρώτων υλων, των μεταφορικών",  και άλλων αυξήσεων σε τιμές που επηρεάζουν το κόστος των υπηρεσιών .

Να σημειωθεί ότι αρκετά κέντρα δεξιώσεων αποφάσισαν και επωμίστηκαν το έξτρα κόστος αυξησης τιμών, για ζευγάρια με τα οποία έκλεισαν συμφωνίες πριν τις αυξήσεις των πρώτων υλών.

Πόσο επηρεάστηκε ο Προυπολογισμός του ζευγαρίου για το γάμο

Αναπόφευκτα η αύξηση των τιμών, αλλάζει και το budget που είχε αρχικά διαμορφώσει ένα ζευγάρι. 

"Τα ζευγάρια αντιλαμβάνονται την αύξηση των τιμών, αλλά απο την άλλη προσπαθούν να περιορίσουν κάποια από τα έξοδα τους, για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τον γάμο τους", αναφέρει η κ.Βενιζέλου.

Ένα ζευγάρι καλείται να αυξήσει λίγο τον προυπολογισμό που έχει διαμορφώσει, ένω ταυτόχρονα προσπαθεί να βρει νέες οικονομικές λύσες σε διάφορες υπηρεσίες για να μειώσει όσο πιο πολυ μπορεί το έξτρα κόστος των αυξήσεων.

Και αν είστε απο τα ζευγάρια που φέτος θα παντρευτούν , εμείς να σας ευχηθούμε βιον ανθόσπαρτον!

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top