ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εσύ διευθέτησες το δάνειο σου; Χιλιάδες άλλοι το πέτυχαν (Επίσημα στοιχεία)

Εσύ διευθέτησες το δάνειο σου; Χιλιάδες άλλοι το πέτυχαν (Επίσημα στοιχεία)

Οι τράπεζες προχώρησαν σε έξι μήνες σε αναδιάρθρωση 11 χιλιάδων νέων λογαριασμών δανείων ανεβάζοντας το σύνολο των αναδιαρθρώσεων σε περίπου 26 χιλιάδες, σύμφωνα με νέα στοιχεία που κατέθεσε στη βουλή η Κεντρική Τράπεζα.

Με βάση τα νέα στοιχεία, οι τράπεζες αναδιάρθρωσαν δάνεια €4,9 δισ. μέχρι τον Μάρτιο του 2015, που αποτελούν το 19,2% του συνόλου των «κόκκινων» δανείων €26,5 δισ. που είχαν συσσωρευτεί στο σύστημα. 

Την τελευταία φορά που η ΚΤ παρέθεσε στοιχεία για τις αναδιαρθρώσεις δανείων ήταν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014. Με βάση τα τότε στοιχεία, οι αναδιαρθρώσεις είχαν περιοριστεί σε €3,4 δισ. ή 12,4% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Συγκεκριμένα, το ύψος των αναδιαρθρώσεων δανείων από 1η Ιανουαρίου 2014 μέχρι 31 Μαρτίου 2015 ανήλθε σε €4,9 δισ. που αντιστοιχεί σε 26.174 λογαριασμούς. Το ύψος των αναδιαρθρώσεων φυσικών προσώπων ανήλθε σε €2,2 δισ., των επιχειρήσεων €2,1 δισ. ενώ το ύψος αναδιαρθρώσεων λιανικής τραπεζικής σε €585,6 χιλ. 

Στην Τράπεζα Κύπρου έγιναν αναδιαρθρώσεις δανείων €3,1 δισ. ενώ στον συνεργατισμό €554,9 εκ. Ακλουθεί η Alpha Bank που συγχωνεύτηκε με την Εμπορική με αναδιαρθρώσεις δανείων €542,2 χιλ. 

Στην Ελληνική Τράπεζα έγιναν αναδιαρθρώσεις δανείων €326,7 εκ. 

Η ΚΤ δεν παραθέτει συγκριτικά στοιχεία για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει η κάθε τράπεζα, καθιστώντας δύσκολη τη σύγκριση μεταξύ τους. 

Για πρώτη φορά η ΚΤ παραθέτει στοιχεία και για τις εισπράξεις των τραπεζών από καθυστερημένες οφειλές. 

Από τον Δεκέμβριο του 2014 μέχρι και το τέλος Μαρτίου 2015, οι τράπεζες εισέπραξαν €1,7 δισ. από το σύνολο των καθυστερημένων δανείων που υπάρχουν στο σύστημα. 

Το μεγαλύτερο ποσό εισπράξεων παρατηρείται στα δάνεια που δεν παρουσιάζουν καθυστέρηση. 

Τον Φεβρουάριο του 2015 η μεγάλη αύξηση από δάνεια σε 0 μέρες καθυστέρηση, οφείλεται στην αποπληρωμή συμμετοχικών δανείων ελληνικής θυγατρικής τα οποία είχαν διευθετηθεί μέσω της μητρικής. 

Στην επιστολή της στη βουλή, η κ. Γιωρκάτζη αναφέρει ότι για την εφαρμογή των διατάξεων που σχετίζονται με τους νόμους περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως ακινήτων, η Κεντρική Τράπεζα έχει σχεδιάσει εξειδικευμένη αναφορά, αρχής γενομένης από την ημερομηνία αναφοράς 30 Ιουνίου 2015. Τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο θα παρουσιαστούν στην επόμενη έκθεση της ΚΤ. 

Πηγή: stockwatch.com.cy 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top