ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Ισχυρή Ε.Φ όσο υπάρχει κατοχή – Νέος Υπαρχηγός ο Αντιστράτηγος Ανδρέας Παπαπαύλου

ΠτΔ: Ισχυρή Ε.Φ όσο υπάρχει κατοχή – Νέος Υπαρχηγός ο Αντιστράτηγος Ανδρέας Παπαπαύλου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις προοπτικές που διανοίγονται με την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου

Όσο ο τουρκικός στρατός παραμένει στο νησί μας, παραμένει και πρώτιστο καθήκον της Εθνικής Φρουράς να διασφαλίσει με την αποτρεπτική της ισχύ, την ειρήνη και την ασφάλεια στους πολίτες του κράτους, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας σήμερα στην τελετή διαβεβαίωσης του επαναδιορισθέντος Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Ανδρέα Παπαπαύλου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις έντονες αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, στις προοπτικές που διανοίγονται με την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την Κύπρο και από φιλικές προς αυτήν χώρες και κάλεσε την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς να φροντίσει ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο η προσπάθεια ανασυγκρότησης της Εθνικής Φρουράς, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο, οικοδομώντας ένοπλες δυνάμεις ικανές να ανταποκριθούν στα νέα γεωπολιτικά δεδομένα.

Παράλληλα, απένειμε τα εύσημα σε όσους συμμετείχαν την Κυριακή τα χαράματα στην «απόλυτα επιτυχή» επιχείρηση διάσωσης των προσφύγων από τη Συρία και έκανε ιδιαίτερη μνεία στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία και του Υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Γεώργιου Μπασιακούλη.

«Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από έντονες αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή μας. Νέοι κίνδυνοι παρουσιάστηκαν, νέες απειλές και νέες εστίες πολέμου. Η τρομοκρατία με τη χειρότερη μορφή της βρίσκεται μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τις ακτές της Κύπρου, αλλά και η πρόκληση του προσφυγικού ρεύματος που δημιουργούν οι ασταθείς συνθήκες  σε μεγάλο μέρος της Βορείου Αφρικής έχουν εντείνει τις ανησυχίες, τις οποίες έχουμε καθήκον να αντιμετωπίσουμε  όχι μόνο ως χώρα που βρίσκεται πολύ κοντά στη Μέση Ανατολή, αλλά και ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο Πρόεδρος, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Επεσήμανε πως «παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε σε διάλογο για επίλυση του Κυπριακού, ο κατοχικός στρατός παραμένει στο νησί μας, διατηρώντας όλη του την ισχύ. Χωρίς μεγάλα λόγια και υπερφίαλες διακηρύξεις, θα ήθελα να δώσω το μήνυμα πως όσο ο τουρκικός στρατός παραμένει στο νησί μας, παραμένει και πρώτιστο καθήκον της Εθνικής Φρουράς – και αυτό απευθύνεται και προς τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και τον Υπουργό Άμυνας - να διασφαλίσει με την αποτρεπτική της ισχύ, την ειρήνη και την ασφάλεια στους πολίτες του κράτους μας», είπε.

Σημείωσε δε τις προοπτικές που διανοίγονται με την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, τόσο από τη χώρα μας όσο και από γειτονικές, φιλικές χώρες, λέγοντας πως πρόκειται για εξέλιξη που δημιουργεί νέα γεωστρατηγική δυναμική, «την οποία καλούμαστε να χειριστούμε και να αξιοποιήσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου το οποίο πιστά υπηρετούμε».

Ο Πρόεδρος είπε πως η Κύπρος βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις γείτονες χώρες για την ανάπτυξη αυτών των κοιτασμάτων προς όφελος των χωρών μας, αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία διατηρεί υψηλές προσδοκίες για ένα νέο ασφαλή ενεργειακό δίαυλο με επίκεντρο την περιοχή και πιο συγκεκριμένα τη χώρα μας.

«Τα νέα δεδομένα υποχρεώνουν και την Εθνική Φρουρά να εντάξει στις ιεραρχήσεις της τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει ως ένας αποτελεσματικός βραχίονας, μέσω του οποίου η χώρα μας θα διασφαλίζει την παρουσία και τα συμφέροντα της σε ολόκληρη την έκταση της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης», πρόσθεσε.

«Η Εθνική Φρουρά από την ίδρυση της το 1964 και ειδικότερα μετά το 1974 αναγκάστηκε να λειτουργήσει μονοσήμαντα: Έχοντας δηλαδή το ενδιαφέρον της στραμμένο προς το βορρά και την τουρκική απειλή. H τουρκική απειλή - όπως προείπα - εξακολουθεί να υπάρχει αλλά την ίδια στιγμή τα γεωπολιτικά δεδομένα άλλαξαν άρδην. Ανάλογες λοιπόν, πρέπει να είναι και οι προσαρμογές στις οποίες οφείλει να προβεί και η Εθνική Φρουρά» είπε, προσθέτοντας ότι αυτό το στόχο οφείλει να υπηρετεί, μεταξύ άλλων, και η ευρεία προσπάθεια ανασυγκρότησης της Εθνικής Φρουράς η οποία βρίσκεται στο τελικό της στάδιο.

«Αποτελεί βασικό σας καθήκον από τη θέση την οποία ευρίσκεστε να φροντίσετε ούτως ώστε αυτό το έργο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν για να οικοδομήσουμε αποτελεσματικές ένοπλες δυνάμεις, προσαρμοσμένες στις νέες ανάγκες και στις απαιτήσεις της εποχή μας», είπε ο Πρόεδρος απευθυνόμενος στον Υπαρχηγό.

Από την πλευρά του ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς ανέφερε ότι τα δύο τελευταία χρόνια, παρά το οικονομικό πρόβλημα της Κύπρου, που επηρέασε όλους, με σωστό προγραμματισμό και ανάλογους χειρισμούς έγινε κατορθωτό να μην επηρεαστεί η επιχειρησιακή και μαχητική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς.

«Προσπάθεια μας αυτό το έτος θα είναι η ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης και ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Φρουράς, σύμφωνα με τους στόχους που θέσατε στο πρόγραμμα διακυβέρνησης σας. Εξάλλου, οι ένοπλες δυνάμεις μιας χώρας αποτελούν ζωντανό οργανισμό και σαν τέτοιος αν δεν εκσυγχρονίζεται και ανανεώνεται θα πάψει να υπάρχει», είπε ο Υπαρχηγός.

«Η αγαστή συνεργασία με τον Αρχηγό θα συνεχιστεί και είμαι βέβαιος ότι μαζί θα πετύχουμε τους στόχους που θέσαμε», πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε, τέλος, τον Πρόεδρο ότι θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του με τον ίδιο ζήλο και ευθύνη, όπως τα ασκούσε μέχρι τώρα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top