ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στην Αλόα κατά την επίσκεψη ΑΚΕΛ – ΚΕΚ σε ομαδικό τάφο Τ/κ

Ένταση στην Αλόα κατά την επίσκεψη ΑΚΕΛ – ΚΕΚ σε ομαδικό τάφο Τ/κ

Ένταση προέκυψε στο κατεχόμενο χωριό Αλόα όταν αντιπροσωπείες του ΑΚΕΛ και του τ/κ κόμματος Ενωμένη Κύπρος μετέβησαν στο μνημείο για τους Τ/κ που σκοτώθηκαν στις 14 Αυγούστου 1974 από την ΕΟΚΑ Β. Είχε προηγηθεί επίσκεψη των δύο αντιπροσωπειών, υπό τους Άντρο Κυπριανού και Ιζέτ Ιζτζιάν στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία.

Στην είσοδο του μνημείου δύο άτομα που φέρονταν κάτοικοι της Αλόας προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδο των πολιτικών, αλλά η “αστυνομία” τους απώθησε και οι δύο αντιπροσωπείες εναπόθεσαν λουλούδια στο μνημείο που βρίσκεται ομαδικός τάφων Τ/κ από τα χωριά Μαράθα, Σανταλάρι και Αλόα. Αργότερα όταν προέβαινε σε δηλώσεις ο ΓΓ του ΑΚΕΛ πέντε με έξι άτομα, μεταξύ αυτών και ο “κοινοτάρχης”, Ολσάν Καρσμπατάκ, προκάλεσαν ένταση αντιδρώντας στην επίσκεψη υποστηρίζοντας ότι αποτελεί ασέβεια προς τους “μάρτυρες”, όπως οι Τ/κ αναφέρονται σε όσους έχασαν τη ζωή τους το 1974. Επέκριναν δεν τον κ. Ιζτζιάν ότι δεν συμμετείχε σε καμιά εκδήλωση προς τιμήν των νεκρών αλλά επισκέφθηκε σήμερα το μνημείο με Ε/κ.

Ο πρόεδρος του τ/κ ΚΕΚ δήλωσε ότι εξέφρασαν τον σεβασμό τους στους νεκρούς και εργάζονται σκληρά για την μη επανάληψη τέτοιων γεγονότων. “Οι μάρτυρες είναι και δικοί μας μάρτυρες”. Ανέφερε δε ότι νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει παρόμοια επίσκεψη στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης χωρίς να υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα. Άμαχος πληθυσμός, πρόσθεσε εννοώντας Ε/κ, σκοτώθηκε το 1974 και υπάρχουν μαζικοί τάφοι, όπως υπάρχουν μαζικοί τάφοι και Τ/κ. “Καταδικάζουμε αυτούς που προέβησαν σε αυτές τις μαζικές δολοφονίας, Ε/κ και Τ/κ”. Εργάζονται, σημείωσε, με το ΑΚΕΛ και όσους Ε/κ είναι υπέρ της ειρήνης για την ειρήνη στο νησί.

Στο σημείο αυτό ένας από τους διαμαρτυρόμενους άρχισε να φωνάζει ότι δεν θέλουν ειρήνη για να απαντήσει ο κ. Ιζτζιάν ότι είναι δική του επιλογή, αλλά η πλειοψηφία των Τ/κ και των Ε/κ επιθυμεί την ειρήνη. Αναμένει, είπε, σεβασμό προς όσους έχασαν τη ζωή τους τονίζοντας πως δεν θα επιτρέψουν τέτοια γεγονότα να συμβούν ξανά. Μοιράζονται, ανέφερε, τον πόνο με τις οικογένειες των “μαρτύρων” αλλά τέτοιες προσεγγίσεις εθνικιστικές, φανατικές, εχθρικές είναι λάθος.

Ενόσω ο Ιζέτ Ιζτζιάν προέβαινε στις δηλώσεις αυτές οι διαμαρτυρόμενοι πήραν τα λουλούδια που οι αντιπροσωπείες των κομμάτων εναπόθεσαν στο μνημείο και τους τα πέταξαν. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μια ομάδα κατοίκων της περιοχής που έμαθαν για την πραγματοποίηση των επισκέψεων των αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων στα τρία χωριά πήγαν αρχικά στο μνημείο Μαράθας - Σανταλάρι για τους Τ/κ με σκοπό να την εμποδίσουν. Στη συνέχεια και αφού έμαθαν ότι οι κομματικές αντιπροσωπείες όδευαν προς την Αλόα ξεκίνησαν για εκεί. Η “αστυνομία” έλαβε μέτρα ασφαλείας κλείνοντας την πρόσβαση από τον δρόμο προς το μνημείο στην Αλόα, αλλά αυτοί κατέβηκαν από τα αυτοκίνητά τους και έφτασαν εκεί με τα πόδια από τα χωράφια.

Ο “σύνδεσμος ηρώων” καταδίκασε αργότερα με γραπτή ανακοίνωσή του την επίσκεψη με τον “πρόεδρο” Ερτάν Ερσάν να δηλώνει πως επρόκειτο για μια επίσκεψη χωρίς νόημα και πως έφερε τους συγγενείς των Τ/κ ξανά πρόσωπο με πρόσωπο με τον πόνο τους. Παρόμοια ήταν και η δήλωση του “προέδρου” του “συνδέσμου” ηρώων Μαράθας, Σανταλάρι, Αλόας στο τ/κ “πρακτορείο” ειδήσεων λέγοντας πως δεν είχαν ενημέρωση γι` αυτή την επίσκεψη και πως στον ομαδικό τάφο βρίσκονται Τ/κ που δολοφονήθηκαν από Ε/κ και υπάρχει ευαισθησία στο θέμα από τους κατοίκους γι` αυτό και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η εναπόθεση λουλουδιών από τις δύο αντιπροσωπείες.

Ο “κοινοτάρχης” Αλόας δήλωσε στον Μπαϊράκ ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνεται εκμετάλλευση και να κάνουν κάποιοι πολιτική στη μνήμη των “ηρώων” λέγοντας πως ο κ. Ιζτζιάν για 41 χρόνια δεν προσήλθε ποτέ σε εκδήλωση για τους Τ/κ των τριών χωριών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top