ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην ανάγκη επίλυσης του Μεσανατολικού αναφέρθηκαν Αναστασιάδης – Αμπάς

Στην ανάγκη επίλυσης του Μεσανατολικού αναφέρθηκαν Αναστασιάδης – Αμπάς

Για την ανάγκη προώθησης της λύσης των δύο κρατών στο Μεσανατολικό, με βάση τα σύνορα του 1967, μίλησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς, οι ποίοι συναντήθηκαν σήμερα το απόγευμα στη Ραμάλα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την υποστήριξή του στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, δημοκρατικού και κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους, που θα συνυπάρχει δίπλα δίπλα με το κράτος του Ισραήλ, σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και αμοιβαίας αναγνώρισης.

Ευχαρίστησε παράλληλα τον Πρόεδρο Αμπάς για τη θέση αρχών που τηρεί στο Κυπριακό.

Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος έκανε λόγο για «δύσκολες και ανυπόφορες συνθήκες» κάτω από τις οποίες ζουν οι Παλαιστίνιοι, λόγω της ισραηλινή κατοχής και της επιθετικής δραστηριότητας των εποίκων.

Παράλληλα, εξέφρασε εκτίμηση για τη στάση της ΕΕ έναντι της Παλαιστίνης, ιδιαίτερα στα θέματα των εποίκων και των προϊόντων από τα κατεχόμενα εδάφη, αλλά και για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης.

Ευχήθηκε ακόμη, η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη να συμβάλει στην εγκαθίδρυση των θεμελίων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που όπως είπε έχουν ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέβη το απόγευμα από την Ιερουσαλήμ στη Ραμάλα, όπου συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο. Η διέλευση του Προέδρου στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη έγινε μέσω του σημείου διέλευσης Μπιτούνια, όπου τον υποδέχτηκε ο Παλαιστίνιος Υπουργός Εξωτερικών Ριάντ Μάλικι.

Προσερχόμενος στη Μουκάτα, στα γραφεία του Παλαιστίνιου Προέδρου και το αρχηγείο του ιστορικού ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του Αραφάτ, ενώ ακολούθως έτυχε επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο Αμπάς.

Οι δύο Πρόεδροι επιθεώρησαν τιμητικό άγημα, ενώ ακολούθησαν κατ’ ιδίαν συνομιλίες, τις οποίες διαδέχθηκαν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών. Παρόντες ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μετά το πέρας των συνομιλιών υπεγράφησαν δύο συμφωνίες. Οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Παλαιστίνης υπέγραψαν την Κοινή Διακήρυξη για την Εγκαθίδρυση Κυπρο-Παλαιστινιακής Διακυβερνητικής Επιτροπής.

Ακολούθως, ο κ. Κασουλίδης και ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Υδάτων Mazen Ghoneem υπέγραψαν το Μνημόνιο Συναντίληψης για Συνεργασία στον Τομέα της Ανάπτυξης και Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top