ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΟΖ - Κασίνης: «Οι τέσσερις εταιρείες και τα οικόπεδα του γ΄ γύρου αδειοδότησης» - VIDEO

ΑΟΖ - Κασίνης: «Οι τέσσερις εταιρείες και τα οικόπεδα του γ΄ γύρου αδειοδότησης» - VIDEO

Αιφνιδιαστικά το Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε στις 16 Φεβρουαρίου ότι προχωρά στον τρίτο γύρο αδειοδότησης για τα τεμάχια στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Της Χριστιάνας Τσαγγάρη 

Ο Ειδικός για θέματα Ενέργειας Σόλων Κασίνης, μιλώντας στην ιστοσελίδα μας, ToThemaOnline, αποκάλυψε τις μέχρι στιγμής ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Mετά από την ανακάλυψη του αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ, το Νταβός  και τη Διακήρυξη της Λευκωσίας,(αποτέλεσμα της τριμερούς Συνόδου Κύπρου – Ισραήλ – Ελλάδας), εν μέσω των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το κυπριακό και τρεις μήνες από τις βουλευτικές εκλογές, η κυβέρνηση στις 16 Φεβρουαρίου προκήρυξε  το γ’  γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Mιλώντας στην ιστοσελίδα μας ο Ειδικός για θέματα Ενέργειας, Σόλων Κασίνης, ανέφερε πως πρόκειται για μία δύσκολη απόφαση για την κυβέρνηση, λόγω του κυπριακού και των χαμηλών τιμών στην αγορά.

Ερωτηθείς για το ποια οικόπεδα κάνει λόγο η κυβέρνηση, ο κύριος Κασίνης, είπε ότι θεωρεί ότι το Υπουργείο Ενέργειας σίγουρα θα διαθέσει, τα τεμάχια 6, 7,8 και 10.

Οι εταιρείες, οι οποίες εξέφρασαν μέχρι στιγμής ενδιαφέρον είναι οι  Shell, Total , ΕNI και ΒG, πρόσθεσε ο κύριος Κασίνης.

Τόνισε, επίσης, ότι είναι λάθος να προωθούνται χάρτες μόνο με το νότιο μέρος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Να σημειωθεί ότι το οικόπεδο 10 στο β΄ γύρο εξασφαλίστηκε από την εταιρεία Τοtal, αλλά το επέστρεψε στην Κυπριακή Δημοκρατία ως «αδιάφορο». Μερικούς μήνες αργότερα, μετά από την ανακάλυψη στο Ζορ από την Αίγυπτο και αφού άλλαξε διευθυντή… το ξανά ζήτησε πίσω από την κυβέρνηση.

Ο κύριος Κασίνης είπε ότι η Κύπρος θα έχει το δικό της Φυσικό Αέριο, το 2020. Είναι τα 8 δις κυβικά μέτρα από το οικόπεδο «Αφροδίτη» (12).

 

Mε βάσει τους σχεδιασμούς και ότι βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων τα 5 δις θα πωληθούν στην Αίγυπτο και θα μεταφερθούν στο ένας εκ των δυο τερματικών σταθμών υγροποίησης που διατεθεί, τον Ιντκου και τα άλλα 3 δις κυβικά μέτρα θα μείνουν στην Κύπρο.  (1δις για ηλεκτροπαραγωγή, 1δις το μεθάνιο και 1δις για άλλες χρήσεις).

Πάντως  η Τουρκία δεν είδε με καθόλου καλό μάτι τις εξελίξεις. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» , στις 28/2 ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου,  κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση για το γ΄γύρο αδειοδότησης απάντησε: Κατ’ αρχήν, ο τρίτος γύρος αδειοδότησης, αναπόφευκτα, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε ό,τι αφορά τη συναίνεση μεταξύ της τουρκοκυπριακής και ελληνοκυπριακής πλευράς ότι, μετά από μια πιθανή διευθέτηση, η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων θα είναι αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Επομένως, θα πρέπει τώρα να εστιάσουμε στη διευθέτηση του προβλήματος. 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top