ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη Ακιντζί σε Ε/κ εφημερίδα: «Tελευταία ευκαιρία για λύση – Κόκκινη γραμμή η εκ περιτροπής»

Συνέντευξη Ακιντζί σε Ε/κ εφημερίδα: «Tελευταία ευκαιρία για λύση – Κόκκινη γραμμή η εκ περιτροπής»

Η παρούσα διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού "είναι η τελευταία ευκαιρία", δηλώνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξη του στον "Φιλελεύθερο", την πρώτη σε ελληνοκυπριακή εφημερίδα, η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

Ο κ. Ακιντζί εκφράζει την άποψη ότι εάν δεν μπορέσουν να εξεύρουν λύση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η νεότερη γενιά θα αρχίσει "να συζητά διαφορετικά μοντέλα", παρουσιάζεται, ωστόσο, αισιόδοξος, καθώς δηλώνει ότι "συνεχίζω να πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε λύση μέσα στο 2016" και θεωρεί ότι μετά το Μάιο “θα είμαστε σε θέση να δούμε μια ταχύτερη πρόοδο”, ενώ τοποθετείται και για το κόστος της λύσης, λέγοντας ότι “θα είναι μια ακριβή λύση, αλλά πρέπει να πω ότι η μη λύση θα είναι πιο ακριβή”.

Στη συνέντευξη, ο Τ/κ ηγέτης απαντά στις ερωτήσεις της εφημερίδες για όλα τα θέματα που άπτονται του Κυπριακού, τη στάση της Τουρκίας, για το φυσικό αέριο, την εκ περιτροπής προεδρία και τη σταθμισμένη ψήφο, τις χωριστές πλειοψηφίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διζωνικότητα, το περιουσιακό, τους χάρτες, τα Βαρώσια, το λιμάνι της Αμμοχώστου κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Ακιντζί δηλώνει πως "δεν θέλω ένα σύστημα, στο οποίο ο συνεργάτης μου θα αισθάνεται υπό την απειλή όσο εγώ νιώθω ασφαλής", διευκρινίζει ότι "δεν λέμε ότι οι εγγυήσεις δεν θα αλλάξουν, ότι θα μείνουν αμετάβλητες" και προσθέτει πως όταν τελειώσουμε όλα τα άλλα θέματα και μια νέα κατάσταση προκύψει, θα καθίσουμε με τις εγγυήτριες δυνάμεις και θα βρούμε μια φόρμουλα, "που θα είναι αποδεχτή και από τις δύο κοινότητες".

Για το περιουσιακό, ο Τ/κ ηγέτης λέει ότι “”αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του καθενός στην ιδιοκτησία, αλλά εδώ το σημαντικό είναι πώς αυτό το δικαίωμα θα ασκηθεί. Θα μπορούσε να είναι με επιστροφή, με μερική επιστροφή, με αποζημίωση, με άλλη περιουσία” και παραπέμπει στην υπόθεση Δημόπουλος για απαντήσεις.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι η μια κοινότητα θα είναι πλειοψηφία στη μια ζώνη, φυσικά οι άνθρωποι θα έχουν το δικαίωμα διαμονής και θα είναι σε θέση να εγκατασταθούν οπουδήποτε, αλλά όχι σε μεγάλους αριθμούς, συνδέοντας τη θέση αυτή με το ότι “θέλουμε μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη λύση”.

Σε ότι αφορά το κεφάλαιο διακυβέρνησης, ο Τ/κ ηγέτης αναφέρεται στην εκ περιτροπής προεδρία, δηλώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα εγκρίνουν συμφωνία χωρίς αυτή την πρόνοια, καθώς τη βλέπουν ως μέρος της πολιτικής ισότητας. Απαντά στις θέσεις ε/κ κομμάτων “που είναι εναντίον της εκ περιτροπής προεδρίας”, τα οποία “λένε ότι θέλουν συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας”, για να αναφέρει ότι “στην Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει Τουρκοκύπριος αντιπρόεδρος, το ξεχνούν αυτό και ότι ο αντιπρόεδρος είχε δικαίωμα βέτο. Δεν μιλούμε για βέτο τώρα. Στη νέα εποχή δεν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστές, αλλά συνέταιροι”.

Και συνεχίζει επ` αυτού δηλώνοντας ότι “εάν δέχονται (σσ: οι Ε/κ) εκ περιτροπής προεδρία, δίνουμε τη συγκατάθεσή μας σε σταθμισμένη ψήφο”, επικαλούμενος σχεδόν συμφωνία σε αυτό από Χριστόφια-Ταλάτ και ότι “ο κ. Αναστασιάδης είπε εντάξει σε αυτό στο Σχέδιο Ανάν”.

Όσον αφορά το ρόλο της Τουρκίας, ο κ. Ακιντζί είπε πως μέχρι τώρα δεν έχει καμία αρνητική στάση για τις συνομιλίες. "Θα δούμε αν αυτό θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχω καμία ένδειξη ότι θα είναι αρνητική, τουναντίον υπάρχουν αποδείξεις που με κάνουν να πιστεύω ότι θα έχει θετική στάση", είπε, προσθέτοντας πως η Τουρκία δεν έχει την προσέγγιση του παρελθόντος που έλεγε ότι η μη λύση είναι η λύση.

Τέλος, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Ακιντζί συνδέει το θέμα της επιστροφής της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου με τη νομιμοποίηση της λειτουργίας του αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου, ενώ το μήνυμά του στο τέλος της συνέντευξης είναι ότι θα δουλέψει με όλη τη δύναμή του ώστε αυτή η ευκαιρία να μην χαθεί.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top