ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΕΝΕΥΗ: Ή ο Χριστοδουλίδης μας δουλεύει ή ο Έιντε – Αδιανόητο αλαλούμ ακόμα και για το ποιος έχει συγκαλέσει την περιβόητη διάσκεψη

ΓΕΝΕΥΗ: Ή ο Χριστοδουλίδης μας δουλεύει ή ο Έιντε –  Αδιανόητο αλαλούμ ακόμα και για το ποιος έχει συγκαλέσει την περιβόητη διάσκεψη

Είναι τουλάχιστον αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στη Γενεύη σε δομικό επίπεδο και εξηγούμαστε.

Του Τάσου Χριστοδούλου

Στο δείπνο της  1ης Δεκεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε εξέδωσαν ένα ανακοινωθέν με το οποίο γνωστοποιούσαν ότι από τις 8-11 Ιανουαρίου, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα διαπραγματευθούν ανοικτά ζητήματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού, ενώ στις 12 Ιανουαρίου θα καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία.

Η διάσκεψη αυτή θεωρήθηκε από τα Ε/κ κόμματα της αντιπολίτευσης ως πενταμερής, η οποία υποσκάπτει την Κυπριακή Δημοκρατία και την υποβιβάζει σε Ελληνοκυπριακή κοινότητα σε διεθνές επίπεδο.

 Το Προεδρικό την χαρακτήριζε αρχικά ως πολυμερή, μετά ως εξαμερή ή τετραμερή υπό την μορφή όμως πενταμερούς, αφού ο Νίκος Αναστασιάδης θα μετέβαινε σύμφωνα με τα όσα δήλωνε λίγο πριν την αναχώρηση στη Γενεύη «με δυο καπέλα».

Το ένα «καπέλο», δηλαδή ιδιότητα, θα ήταν αυτό του ηγέτη της Ελληνοκυπριακής κοινότητας με το οποίο διαπραγματεύεται και στην Κύπρο τα ζητήματα που αφορούν την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού (Διακυβέρνηση, Περιουσιακό, Εδαφικό, Οικονομία κλπ).

Το άλλο «καπέλο» δηλαδή αυτό του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα το φορέσει την 12η Ιανουαρίου στην Διεθνή Διάσκεψη όπου οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις (Αγγλία, Ελλάδα, Τουρκία) θα συζητούσαν την διεθνή πτυχή του Κυπριακού που αφορούν τις εγγυήσεις.

Στις 9 Ιανουαρίου, ημέρα Δευτέρα, ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ του ΟΗΕ στην Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε μετά από ερώτηση του δημοσιογράφου Μάριου Καμιναρίδη, αν η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προσκληθεί επισήμως να συμμετάσχει στην διεθνή διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου απέφυγε να μιλήσει για Κυπριακή Δημοκρατία και μας είπε τρόπον τινά ότι δεν προσκλήθηκε κανείς διότι την διεθνή διάσκεψη την έχουν συγκαλέσει ο Αναστασιάδης και ο Ακιντζί και άρα δεν υπήρχε λόγος να αυτοκαλεστούν εκ νέου.

Μάλιστα για να ενδυναμώσει το επιχείρημα του ο κ.Έιντε είπε στον δημοσιογράφο πως είναι σαν να λέει «στη γυναίκα του ότι το βράδυ θα πάνε για δείπνο και αυτοπροσκαλεί τον εαυτό του».

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Την Τρίτη 10 Ιανουαρίου η συνάδελφος του ΡΙΚ Στέλλα Μιχαήλ, έθεσε πολύ εύστοχα την συγκεκριμένη δήλωση του Έιντε, στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη. Ότι δηλαδή ο κ. Έιντε μας αποκάλυψε τελικά ότι την Διεθνή Διάσκεψη της Πέμπτης 12 Ιανουαρίου, έχουν συγκαλέσει τα δυο «μέρη» και ότι άλλα λένε τα Ηνωμένα Έθνη.

Με άλλα λόγια, ότι ο νόμιμος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί έχουν μεταφέρει τις συνομιλίες από την Κύπρο στη Γενεύη και προσκάλεσαν τις εγγυήτριες δυνάμεις και όσους άλλους το επιθυμούν, θέση που προβάλει και η Τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ο κ. Χριστοδουλίδης μας είπε ότι την Διεθνή Διάσκεψη την έχει συγκαλέσει ο Γ.Γ του Ο.Η.Ε και ότι δεν υπάρχει καμία σύγχυση.

Δείτε το βίντεο:

Τα συμπεράσματα δικά σας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top