ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ερντογάν επέκρινε εκ νέου την Κεντρική Τράπεζα που δεν μειώνει τα επιτόκια για να μειωθεί ο πληθωρισμός

Ο Ερντογάν επέκρινε εκ νέου την Κεντρική Τράπεζα που δεν μειώνει τα επιτόκια για να μειωθεί ο πληθωρισμός

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε την Παρασκευή 17/11 την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας για την επανειλημμένη άρνησή της να μειώσει τα επιτόκια, ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός, όπως υποστηρίζει, προκαλώντας νέες απώλειες στην τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου.

Η Τουρκία απολαμβάνει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν το 5%, αλλά παρουσιάζει υψηλό πληθωρισμό που ανέρχεται σχεδόν στο 12% και η απόδοση της τουρκικής λίρας έχει προκαλέσει ανησυχία για την οικονομία της Τουρκίας. "Πιστεύω ότι ο (υψηλός) πληθωρισμός είναι το αποτέλεσμα των (υψηλών) επιτοκίων. Όσοι δεν με καταλαβαίνουν σε αυτό το θέμα θα με καταλάβουν αργά ή γρήγορα", τόνισε ο Ερντογάν σε ομιλία στην Άγκυρα προς τους τοπικούς πολιτικούς του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). "Ο κύριος λόγος για τον πληθωρισμό είναι τα επιτόκια. Πρέπει να το μάθετε αυτό. Όλες οι εξελίξεις το δείχνουν αυτό", επέμεινε. Η συμβατική οικονομική σοφία εισηγείται ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να μειωθεί καθώς αυξάνονται τα επιτόκια, καθώς αυτό βοηθά στη ζήτηση και αποδυναμώνει την αύξηση της προσφοράς χρήματος σε μια οικονομία. Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει επανειλημμένα επιτεθεί στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας για την απροθυμία της να μειώσει τα επιτόκια. Τα επιτόκια παραμένουν σταθερά από τον Ιανουάριο του 2017. Ο Ερντογάν επέκρινε επίσης τις πρόσφατες αναθεωρημένες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό, λέγοντας: "Κανένα από αυτά που λέτε δεν κολλάει. Δεν θα κολλήσει. Είστε σε λάθος δρόμο", υπογράμμισε ο Ερντογάν. «Μειώσαμε τα επιτόκια, ο πληθωρισμός ήταν μονοψήφιος αριθμός. Κοιτάξτε - το επιτόκιο αυξήθηκε και πάλι, ο πληθωρισμός ανήλθε και σε διψήφιο αριθμό", σημείωσε. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας διαφοροποίησε για τελευταία φορά τα επιτόκια τον περασμένο Ιανουάριο όταν αύξησε το επιτόκιο χρηματοδότησης κατά 75 μονάδες βάση, στο 9,25%, από 8,5%. Ο Τούρκος Πρόεδρος επιτέθηκε επίσης σε αυτούς που αντιτίθενται στις συχνές αναφορές τους για την κεντρική τράπεζα, η οποία είναι ανεξάρτητη και γενικά σεβαστή από τις αγορές. "(Λέγεται) ‘η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη, μην παρεμβαίνεις’. Εντάξει. Αλλά έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο γιατί δεν έχουμε παρέμβει. Η εικόνα είναι ξεκάθαρη», πρόσθεσε. Η τουρκική λίρα σημείωσε σημαντική πτώση από τα σχόλιά του Τούρκου Προέδρου, ωστόσο, αργότερα κάλυψε μέρος των ζημιών της και τύγχανε διαπραγμάτευσης στα 3,89 λίρες έναντι του δολαρίου, με απώλειες 0,73%. Η τουρκική λίρα έχει την χειρότερη απόδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, υποχωρώντας κατά 11% από τον Ιανουάριο του 2017. Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ολγκίν: Eνημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της στην Κύπρο

Ολγκίν: Eνημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της στην Κύπρο

Η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της, δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα, Φαρχάν Χακ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top