ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κίνδυνος θάνατος στους κυπριακούς δρόμους - Ένα στα δύο αυτοκίνητα με φθαρμένα ελαστικά

Κίνδυνος θάνατος στους κυπριακούς δρόμους - Ένα στα δύο αυτοκίνητα με φθαρμένα ελαστικά

Λάθος πίεση σε ένα τουλάχιστον ελαστικό στο 46% των επιβατικών οχημάτων, στο 42% των οχημάτων 4Χ4, στο 39% των ημιφορτηγών και στο 47% των φορτηγών κατέδειξε παγκύπρια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό REACTION σε συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου, την Αστυνομία Κύπρου (Τμήμα Τροχαίας) και την ΛΠ Φραγκεσκίδης (MICHELIN) .

Τα αποτελέσματα της έρευνας δόθηκαν στη δημοσιότητα σε δημοσιογραφική διάσκεψη την Πέμπτη. Ο Επικεφαλής της Μονάδας Οδικής Ασφάλειας Μάριος Σταύρου παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα ανέφερε ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε παγκύπρια και βασίστηκε σε δείγμα 462 οχημάτων που εθελοντικά συμμετείχαν στους φιλικούς ελέγχους. Από το σύνολο των οχημάτων που συμμετείχαν το 45.5% ήταν επιβατικά οχήματα, το 18.5% οχήματα 4Χ4, το 19.5% ημιφορτηγά και το 16.5% ήταν φορτηγά. Σύμφωνα με τον κ. Σταύρου, 51% των επιβατικών οχημάτων στην επαρχία Λευκωσίας είχαν λανθασμένη πίεση σε τουλάχιστον ένα ελαστικό. Στην ίδια κατηγορία οχημάτων, η λανθασμένη πίεση σε τουλάχιστον ένα ελαστικό στην επαρχία Λάρνακας ξεπερνά το 48%. Με ποσοστό 67% τα οχήματα 4Χ4 που κινούνται στην επαρχία Λευκωσίας είχαν λάθος πίεση στο ελαστικό ενώ μόνο το 18% στην επαρχία Λεμεσού παρουσιάζει λάθος ένδειξη. Με ένα ποσοστό στο 54% τα φορτηγά παρουσιάζουν το σημαντικότερο πρόβλημα σχετικά με την λανθασμένη πίεση. Πέραν του 46% των οχημάτων 4Χ4 που συμμετείχαν στους ελέγχους ελαστικών στην Λευκωσία είχαν τουλάχιστον ένα φθαρμένο ελαστικό την ίδια ώρα που στη ίδια κατηγορία στην Λάρνακα το ποσοστό ανέρχεται στο 38%. Στην κατηγορία των ημιφορτηγών το 31% στην Λευκωσία είχαν τουλάχιστον ένα φθαρμένο ελαστικό ενώ στην κατηγορία των φορτηγών, στην ίδια επαρχία, το ποσοστό της φθοράς εκτινάχθηκε στο 77%. Συνολικά και σε παγκύπρια κλίμακα το 27% των επιβατικών οχημάτων, το 35% των οχημάτων 4Χ4, το 25% των ημιφορτηγών, το 54% των φορτηγών, καταλήγει ο Πρόεδρος του REACTION. Επίσης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του ΟΣΕΛ πραγματοποιήθηκαν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στα ελαστικά των λεωφορείων του οργανισμού από την Μονάδα Οδικής Ασφάλειας του REACTION και τα συνεργεία της MICHELIN. Οι εμπειρογνώμονες της MICHELIN έδωσαν στους οδηγούς κάποιες οδηγίες για την σωστή συντήρηση των ελαστικών τους. Παράλληλα, και στα πλαίσια της εκστρατείας σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Αστικών Ταξί Λευκωσίας αιφνιδιαστικοί έλεγχοι έγιναν και σε ταξί της επαρχίας Λευκωσίας και σε ταξί που εδρεύουν στο Αεροδρόμιο Λάρνακας. Σύμφωνα με τη REACTION η λανθασμένη πίεση στα ελαστικά συνεπάγεται ασταθές κράτημα στο δρόμο, ιδιαίτερα στις στροφές, αυξημένο χρόνο για να ακινητοποίησης μετά από φρενάρισμα, μείωση αντοχής και φθορά ελαστικών, κατά πολύ αυξημένη κατανάλωση καυσίμων. Περαιτέρω συστήνει έλεγχο ελαστικών σε τακτική βάση (τουλάχιστον μια φορά το μήνα), όταν τα ελαστικά είναι κρύα υποδεικνύοντας ότι ένα τα ελαστικά συντηρηθούν κατάλληλα, μπορούν να διαρκέσουν 40.000 έως και 80.000 km. Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Τσάκωσαν» άνδρα στη Λευκωσία με πυροβόλο όπλο και σφαίρες και του πέρασαν χειροπέδες

Eurovision 2024: Οριστικά εκτός τελικού η Ολλανδία - Η ανακοίνωση και η πρώτη αντίδραση του τραγουδιστή - Βίντεο

Τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους το πρώτο τρίμηνο του 2024 - Πόσα ξόδεψε και πόσα έβαλε στα ταμεία

Με μια βαλίτσα στο χέρι οι Κύπριοι – Πού σπατάλησαν τα περισσότερα χρήματα και ποιοι οι κυριότεροι λόγοι ταξιδιών

Δικηγόροι Μοναχών: Τους καταβλήθηκαν οι μισθοί τους μετά από οδηγίες του Ησαΐα

«Πνίγεται» στη σκόνη η Κύπρος - Οι μετρήσεις σε κάθε πόλη και η περιοχή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας για την υπόθεση του Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου είδε χθες (10/05) το φως της δημοσιότητας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top