ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τροπολογίες πίσω από τη σιωπή του ΔΗΚΟ για την ψηφοφορία των προϋπολογισμών - Τι θέλει να πετύχει ο Νικόλας

Οι τροπολογίες πίσω από τη σιωπή του ΔΗΚΟ για την ψηφοφορία των προϋπολογισμών - Τι θέλει να πετύχει ο Νικόλας

Με σίγουρες τις ψήφους ΔΗΣΥ και Αλληλεγγύης, συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή που θα τελειώσει με την ψηφοφορία της Τετάρτης (13/12) για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη


Ο προϋπολογισμός αναμένεται, σύμφωνα με την παράδοση, να εγκριθεί και από τις ψήφους του ΔΗΚΟ, αλλά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται ακόμα, καθώς ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν ξεκαθάρισε τη θέση του στην ομιλία της Δευτέρας (11/12).


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ΔΗΚΟ προσπαθεί με τη σιωπή του να πιέσει το κυβερνών κόμμα να αποδεχτεί κάποιες (αν όχι όλες) από τις τροπολογίες που καταθέτουν οι δυνάμεις που στηρίζουν την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου για τις προεδρικές του 2018. Αυτές είναι το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, η Αλληλεγγύη (που θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό), το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, καθώς και ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς.


Κατανοώντας, φυσικά, τι θα σημάνει η μη έγκριση του προϋπολογισμού ή τι αντίκτυπο θα έχουν στους ψηφοφόρους –ειδικά στους αναποφάσιστους– διαξιφισμοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ αναμένονται να σκεφτούν πιο νηφάλια και να πράξουν αναλόγως.


Ποιες είναι οι κοινές τροπολογίες


Οι κοινές τροπολογίες αφορούν, μεταξύ άλλων, την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου, τα οποία αφορούν κατασκευές έργων με καταβολή μιζών. Τα κόμματα εισηγούνται επίσης, όπως πριν διενεργηθεί δαπάνη για συγκεκριμένα έργα να ενημερώνεται η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της.


Ακόμα, οι δυνάμεις αυτές αξιώνουν την αποκοπή επιδόματος τηλεφώνου σε διευθυντές τμημάτων ή σε υψηλόβαθμους με κλίμακα Α15 ή Α16.

Επίσης, σταύρωσαν τη γραπτή συγκατάθεση για αγορά υπηρεσιών εμπειρογνωμόνων για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας 6,8 εκατομμυρίων ευρώ (Κρατικό Λαχείο, Περιουσιακά στοιχεία Τροόδους).


Επιπλέον, κατατέθηκε τροπολογία για σχέδιο 8 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά την αυξημένη αναπλήρωση της απώλειας των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των μελών του Ταμείου Προνοίας και Συντάξεων, οι καταθέσεις των οποίων είχαν απομειωθεί.


Κοινή τροπολογία επίσης κατατέθηκε για το κομμάτι της φοιτητικής χορηγίας. Τα κόμματα που στηρίζουν τον Νικόλα επιμένουν να μπει υποσημείωση για τα μη δαπανηθέντα κονδύλια, τα οποία πρέπει να δίνονται σε δικαιούχους φοιτητές. Να σημειωθεί ότι πέρσι, τα μη δαπανηθέντα ήταν 300.000 και δόθηκαν στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου.


Επιπρόσθετα, με κοινή τροπολογία το Κίνημα Οικολόγων και ο ανεξάρτητος βουλευτής Παύλος Μυλωνάς, αξιώνουν δέσμευση 8,5 εκατομμυρίων ευρώ για την ανέγερση, επέκταση και βελτίωση κτηρίων του Δημοσίου, όπως επίσης και 1,6 εκατομμυρίου ευρώ για πρόσθετο όροφο στο κτήριο της Βουλής.


Οι ίδιοι αξίωσαν και παύση ωφελημάτων ύψους 290.000 ευρώ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής για ιδιαιτέρα/γραμματέα και οδηγό με αυτοκίνητο όταν παύσουν να ασκούν το λειτούργημά τους.


Μια ταχύτητα από τις «δυνάμεις της αλλαγής»


Όπως φαίνεται, είναι αρκετές οι κοινές τροπολογίες των δυνάμεων που στηρίζουν Νικόλα επί των προϋπολογισμών. Η στάση του ΔΗΚΟ θα καθοριστεί εν πολλοίς από το πόσες θα δεχτεί ο ΔΗΣΥ, αν και θεωρείται σχεδόν απίθανο να μην εγκριθεί ο προϋπολογισμός και να υπάρξει κώλυμα στη διαδικασία.

Βέβαια, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, θα ήταν ευκταίο, κυρίως για το ΔΗΚΟ, να δοθεί η εντύπωση ότι οι δυνάμεις έχουν κοινό τόπο, όχι μόνο στο Κυπριακό, αλλά και στα οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και άλλα ζητήματα και να μη διαφανεί σύγκρουση απόψεων ενάμισι μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές. Ο νους όλων, άλλωστε, βρίσκεται πάντα στην 28η Ιανουαρίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top