ΚΟΣΜΟΣ

Η Βουλγαρία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης – «Η ισχύς εν τη ενώσει»

Η Βουλγαρία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης – «Η ισχύς εν τη ενώσει»

Στη Βουλγαρία παρέδωσε η Εσθονία, την εξάμηνη κυλιόμενη Προεδρία του Συμβουλίου των Κρατών Μελών της ΕΕ, η οποία από την 1η Ιανουαρίου αναλαμβάνει με βασικές προτεραιότητές, την ασφάλεια, την ολοκλήρωση της ψηφιακής ένωσης και την προώθηση της ενταξιακής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων και θα εργαστεί υπό το σύνθημα «η ισχύς εν τη ενώσει».

Σύμφωνα με ένα σύντομο απολογισμό, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της, η Εσθονία συνεργάστηκε με 377 διαφορετικές πρωτοβουλίες συνολικά, διοργάνωσε 275 διαφορετικές εκδηλώσεις στο Ταλίν, προήδρευσε σε περισσότερες από 1,200 ομάδες εργασίας στις Βρυξέλλες και πραγματοποίησε 31 συνεδριάσεις του Συμβουλίου. Το σημαντικότερο γεγονός της εσθονικής Προεδρίας ήταν η Ψηφιακή Σύνοδος Κορυφής του Ταλίν που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο, όπου συγκεντρώθηκαν οι ηγέτες της ΕΕ για να συζητήσουν πώς θα εξασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στη σημερινή εποχή της ταχείας τεχνολογικής προόδου.

«Σήμερα, η ΕΕ είναι πιο ενωμένη και καλύτερα προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση τόσο της ψηφιακής όσο και της αλλαγής του κλίματος. Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος όσον αφορά τις ψηφιακές πτυχές, για παράδειγμα, συμφωνίες για την ελεύθερη κυκλοφορία δεδομένων, ανάπτυξη του δικτύου 5G και ενιαία ψηφιακή πύλη για την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε επίπεδο ΕΕ. Πιστεύω ότι η ΕΕ είναι πιο ενωμένη μετά την αυξημένη αμυντική συνεργασία και την υιοθέτηση της στρατηγικής για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Είμαι επίσης πολύ χαρούμενος που κατά τους τελευταίους 6 μήνες η ΕΕ συμφώνησε σε όλες τις πτυχές του τρόπου αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής με βάση τους στόχους της συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού», δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, Γιούρι Ράτας.

«Η Προεδρία έφερε 27,000 επισκέπτες στην Εσθονία και χαίρομαι που καταφέραμε να τους προσφέρουμε συναρπαστικά και αιχμηρά θέματα συζήτησης. Ελπίζουμε να έχουμε φέρει την Εσθονία πιο κοντά σε όλα τα κράτη μέλη και στην ΕΕ πιο κοντά στους Εσθονούς», πρόσθεσε ο Piret Lilleväli, επικεφαλής της οργάνωσης της εσθονικής Προεδρίας.

Παρόλο που η εσθονική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ τελειώνει, το πολιτιστικό της πρόγραμμα θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του εκατονταετούς προγράμματος της Δημοκρατίας της Εσθονίας.

«United We Stand Strong»

Την 1η Ιανουαρίου 2018, μια δεκαετία μετά την ένταξή της στην ΕΕ, η Βουλγαρία θα αναλάβει την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για πρώτη φορά και για έξι μήνες η Βουλγαρία «θα είναι η κύρια κινητήρια δύναμη για τα καθήκοντα της ημερήσιας διάταξης της Ένωσης, θα εκτελεί τα καθήκοντα ενός έντιμου διαμεσολαβητή, ενός πολιτικού ηγέτη, ενός αντιπροσώπου και ενός συντονιστή», σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωσή της.

«Είμαστε έτοιμοι για αυτό, συνειδητοποιούμε ότι δεν θα είναι εύκολο, αλλά γνωρίζουμε τι θέλουμε να επιτύχουμε και μπορούμε να το κάνουμε. Στόχος μας είναι να ανταποκριθούμε στις πραγματικές ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών και να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες», δηλώνει η ομάδα που θα διαχειριστεί τις δραστηριότητες της Προεδρίας, η οποία οριοθετεί τις προτεραιότητές τους εξαμήνου στο εξής τρίπτυχο:

- «Ασφαλής Ευρώπη, διότι η κρίση της μετανάστευσης και οι τρομοκρατικές ενέργειες τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει πόσο ευάλωτοι είμαστε».

- «Σταθερή Ευρώπη, διότι οι πολίτες θέλουν να γνωρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση φροντίζει για την ευημερία και την ευημερία τους».

- «Με αλληλεγγύη, διότι όλα τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν τις κύριες προκλήσεις και μπορούν να ξεπεραστούν μόνο με κοινή δράση, όχι σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο».

Οι συντελεστές της Προεδρίας δηλώνουν πως αυτό θα επιτευχθεί μέσω της συνοχής, της συνέπειας και της ανταγωνιστικότητας.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι θεμελιώδους σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης και ότι για την επίτευξη τους χρειάζεται κάποιος θάρρος, πολιτικό όραμα και κοινές προσπάθειες», αναφέρουν. «Το κλειδί για την επίτευξη των κοινών μας στόχων είναι η ενότητα», σημειώνουν. «Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέξαμε το “United We Stand Strong” για το σλόγκαν μας», διευκρινίζουν. «Αυτό θα είναι το σλόγκαν της βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ 2018, την οποία θα ακολουθήσει η χώρα μας σε κάθε της πράξη.Θα εργαστούμε για ενότητα μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων», σημειώνουν οι συντελεστές της βουλγαρικής Προεδρίας.

«Αύριο η Ευρώπη θα είναι αυτό που κάνουμε σήμερα. Σήμερα είναι η στιγμή να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη, ασφαλέστερη και πιο αλληλέγγυα Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πολίτες της Βουλγαρίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένουν από εμάς να βρούμε συγκεκριμένες λύσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα. Η βουλγαρική Προεδρία θα εργαστεί με τρόπο διαφανή, ανοιχτό σε όλους τους Ευρωπαίους εταίρους και, πάνω απ `όλα, σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες», σημειώνει η βουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου.

Η βουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιόρτασε την έναρξή της ήδη χθες με συναυλία «για το πνεύμα της Ευρώπης», στο Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού υπό την αιγίδα της Liliana Pavlova, Υπουργού Βουλγαρικής Προεδρίας, και του Boil Banov, Υπουργού Πολιτισμού,

«Την πρώτη ημέρα του 2018, η Βουλγαρία αναλαμβάνει για πρώτη φορά την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι μια ξεχωριστή μέρα για όλους εμάς, που πιστεύουμε ότι το μέλλον είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η παραδοσιακή συναυλία εορτασμού της Πρωτοχρονιάς στο NPC θα αφιερωθεί στην πρώτη βουλγαρική εκ περιτροπής προεδρία», δήλωσε η υπουργός Pavlova.

Η συναυλία περιλαμβάνει έργα συνθετών από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Η Βουλγαρία θα παρουσιάστηκε με το χορό του Nestinari από το μπαλέτο "Nestinarka" του Marin Goleminov.

Επιπλέον, το Συμβούλιο των Υπουργών ενέκρινε το χρονοδιάγραμμα των γεγονότων της βουλγαρικής Προεδρίας στο οποίο υπάρχουν 299 εκδηλώσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κυρίως στη Σόφια, αλλά και στη Βάρνα, το Μπουργκάς, το Πλόβντιβ, το Βέλικο Τάρνοβο, το Γκάμπροβο, και το Ρούσε μεταξύ άλλων. Η Βουλγαρία θα φιλοξενήσει μία Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Θα πραγματοποιηθούν 12 άτυπες συνεδριάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ και περισσότερες από 20 συναντήσεις υψηλού επιπέδου, καθώς και πέντε κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις. Περισσότερες από 170 συναντήσεις και συνεδριάσεις προγραμματίζονται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και περίπου 85 εκδηλώσεις σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της Προεδρίας.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Τροχαίο με μοτοσικλετιστή: Κρίσιμα ο 26χρονος - Πολύωρη η χειρουργική επέμβαση

Τρόμος για γυναίκα στη Λεμεσό: Τον φιλοξενούσε στο σπίτι της, την χτυπούσε και της έκλεψε το αυτοκίνητο υπό την απειλή μαχαιριού

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»



Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται στην Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top