ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ: Από τις διεργασίες του «ενδιάμεσου» στην πρώτη Κυριακή

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ: Από τις διεργασίες του «ενδιάμεσου» στην πρώτη Κυριακή

Αδιαμφισβήτητα, η προεκλογική περίοδος αυτών των προεδρικών εκλογών, άρχισε με τις φανερές ή μυστικές διεργασίες στον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Το πως θα κατέρχονταν τα πέντε κόμματα του κέντρου στον στίβο της προεκλογικής είχε μεγάλη σημασία και για το ΑΚΕΛ και για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που ήταν πασιφανές ότι θα διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Η ασυμφωνία του Γιώργου Λιλλήκα με τους υπόλοιπους τέσσερις, είχε ως αποτέλεσμα την εξαγγελία δύο υποψηφιοτήτων –μαζί με αυτήν του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, τον οποίον υποστήριξαν και η ΕΔΕΚ, η Αλληλεγγύη, ενώ ακολούθησαν το Μήνυμα Ελπίδας, οι Οικολόγοι, η Αυτόνομη Πλατφόρμα και οι Κάτοχοι Αξιογράφων.

Γιώργος Λιλλήκας και Νικόλας Παπαδόπουλος εξήγγειλαν υποψηφιότητα την άνοιξη του 2017.

Ακολούθως, μπήκε στον στίβο το ΑΚΕΛ. Με τον επιχειρηματία Μάικ Σπανό, σε μια καθόλα παράξενη απόφαση, πορεύθηκε στην αρχή το κόμμα της Αριστεράς, ενώ στις 7 Ιουνίου η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε να προκρίνει στις κομματικές ομάδες βάσης την εν λόγω υποψηφιότητα. Όμως οι δύο πλευρές δεν τα βρήκαν. Η ακραία νεοφιλελεύθερη άποψη του Σπανού δεν ταίριαξε με το ΑΚΕΛ και η ηγεσία του στράφηκε στη δοκιμασμένη λύση του Σταύρου Μαλά. Στις 2 Σεπτεμβρίου εξαγγέλθηκε και επίσημα η υποψηφιότητά του.

Ένα περίπου μήνα μετά, στις 14 Οκτωβρίου, εξήγγειλε υποψηφιότητα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. «Ο κόσμος το ’χε τούμπανο» ότι θα επαναδιεκδικούσε την Προεδρία και γι’ αυτό κατηγορήθηκε ειδικά σε σχέση με τις ενέργειές του στο Κραν Μοντανά.

Τελευταίος από τους πέντε βασικούς υποψήφιους, εξήγγειλε υποψηφιότητα ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου. Πανηγυρικά και με γνώμονα, όχι την εκλογή, αλλά την εδραίωση, ο κ. Χρίστου εξήγγειλε υποψηφιότητα στις 6 Νοεμβρίου.

Κυπριακό και Οικονομία στο επίκεντρο των εκστρατειών

Η προεκλογική, λοιπόν, εκστρατεία άρχισε αρκετά νωρίς για κάποιους από τους υποψήφιους. Με σαφή επικέντρωση στο Κυπριακό, Λιλλήκας και Παπαδόπουλος κατηγόρησαν πολλάκις τον Αναστασιάδη, ενώ το ΑΚΕΛ, ειδικά μετά το Κραν Μοντανά έβαλε τον Πρόεδρο στο στόχαστρο για το ναυάγιο στο Κυπριακό.

Ο Γιώργος Λιλλήκας, ο Νικόλας Παπαδόπουλος και εσχάτως ο Χρίστος Χρίστου αξίωναν μια εναλλακτική στρατηγική στο Κυπριακό, με τον δεύτερο να καλείται συνεχώς να δώσει απαντήσεις για τη στήριξη ή όχι στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Νωρίς, όμως, η συζήτηση της προεκλογικής διαχύθηκε και σε άλλα ζητήματα όπως την Οικονομία. Τα πυρά για το κούρεμα του 2013 και οι υποσχέσεις για αποζημίωση των κουρεμένων ή λύση στο ζήτημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων απασχόλησαν τα πάνελ των συζητήσεων ανάμεσα στα Επιτελεία.

Οι δημοσκοπήσεις «έδωσαν» τους τρεις βασικούς

Αν μη τι άλλο, οι δημοσκοπήσεις προέκριναν προ πολλού ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα στην εκλογική αναμέτρηση της 28ης Ιανουαρίου.

Προέκριναν, επίσης, τους δύο που θα έδιναν τη μάχη για να περάσουν στον δεύτερο γύρο, εφόσον θα ήταν εκλογές δύο γύρων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έμοιαζε από την αρχή ανίκητος, με ποσοστά περίπου 30-35%, ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος που «άρχισε» με διαφορά έναντι του Σταύρου Μαλά, ένιωσε από νωρίς την ανάσα του εκλεκτού της Αριστεράς, με τα ποσοστά τους να κυμαίνονταν περίπου μεταξύ 18-25%.

Ενδιαφέρον παρουσίαζαν και οι δύο επόμενοι στις δημοσκοπήσεις. Λιλλήκας και Χρίστου έδωσαν τη δική τους μάχη, με τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ να ξεπερνά αυτόν της Συμμαχίας Πολιτών και να κερδίζει την τέταρτη θέση στις δημοσκοπήσεις, κάποτε με ποσοστό πέραν του 5%.

Φυσικά, το επιτελείο Λιλλήκα επαναλάμβανε συνεχώς ότι οι δημοσκοπήσεις δεν βγάζουν αποτέλεσμα, μάλλον σε μια προσπάθεια να αρνηθεί το γεγονός ότι παρουσιαζόταν τόσο χαμηλά ο υποψήφιός του.

Ήπια προεκλογική περίοδος

Ήταν μακρά αλλά όχι εξαντλητική η προεκλογική περίοδος. Οι υποψήφιοι κράτησαν κυρίως χαμηλούς τόνους με τα αίματα να ανάβουν κατά καιρούς και ειδικά στο τελευταίο διάστημα της προεκλογικής.

Θα θυμόμαστε τις κατηγορίες για επιχείρηση εξαγοράς, τις φράσεις του Προέδρου για «τα λεφτά της μαμάς» και την ΑΟΖ, τη δυσκολία του ΑΚΕΛ στην εξεύρεση υποψηφίου, τις αντιπαλότητες στον «ενδιάμεσο χώρο».

Ξημερώνει νέα μέρα για την Κυπριακή Δημοκρατία ή όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν;

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top