ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ: Ψήφισαν «λύση» οι πολίτες – Ηττήθηκε η νέα στρατηγική;

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ: Ψήφισαν «λύση» οι πολίτες – Ηττήθηκε η νέα στρατηγική;

Πέραν πάσης αμφιβολίας, Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς, Δημοκρατικός Συναγερμός και Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού, με το συγκεντρωτικό και πλειοψηφικό 65,75%, θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο στην πολιτική σκηνή τα επόμενα πέντε χρόνια.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Ο «ενδιάμεσος χώρος» και ο ηττημένος Νικόλας Παπαδόπουλος δεν έπεισαν τους ψηφοφόρους και είναι οι μεγάλοι ηττημένοι των προεδρικών εκλογών.

Εκείνο που παραμένει αιωρούμενο είναι το τι ψήφισαν εντέλει οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η νέα στρατηγική του Νικόλα απερρίφθη, όμως όπως διδάσκει το παρελθόν εκλογές και δημοψηφίσματα δεν είναι το ίδιο, ό,τι και να αξίωνε η υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΚΟ.

Ενδεικτικά, όταν το 76% απέρριπτε το σχέδιο Ανάν, «επιβράβευε» τον Δημοκρατικό Συναγερμό στις ευρωεκλογές του 2004 και έβγαζε δεύτερο το ΑΚΕΛ, που υποστήριζε την ίδια πολιτική στο Κυπριακό. Το ΔΗΚΟ του Τάσσου έπαιρνε μόλις 17%.

Επομένως, είναι παρατραβηγμένη η ανάλυση ότι ο λαός ψήφισε «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία» και απέρριψε την όποια νέα στρατηγική. Είναι υπερβολικό να κρίνεται το 1/3 του κυπριακού λαού, ενώ είναι γνωστά τα κριτήρια με τα οποία ψηφίζει η πλειοψηφία.

Από την άλλη, ο κυρίαρχος λαός είναι υπεύθυνος των πράξεών του. Η κάλπη του πρώτου γύρου δεν έβγαλε μόνο Αναστασιάδη και Μαλά, αλλά και συνέχιση του Κυπριακού από εκεί που έμεινε, θέση που εκφράστηκε και από τους δύο.

Πέραν, λοιπόν, των κοινωνικών ή οικονομικών ζητημάτων, το Κυπριακό μπαίνει ξανά στον δρόμο που έκτισαν οι δυνάμεις του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, αναμένοντας φυσικά τη στάση της τουρκικής πλευράς.

Όμως και εν αναμονή των εξελίξεων στον «ενδιάμεσο χώρο» κανείς προς το παρόν δεν παίρνει ισχυρή εντολή όταν η αποχή φτάνει το 28,12%.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top