ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ: 'Τους όρους αντί να τους βάζει η Κυβέρνηση τους έβαζε ο ιδιοκτήτης' - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ: 'Τους όρους αντί να τους βάζει η Κυβέρνηση τους έβαζε ο ιδιοκτήτης' - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πράματα και θάματα βλέπουν ξανά το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την υπόθεση μετεγκατάστασης του Κτηματολογίου Αμμοχώστου.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου την Πέμπτη (22/2) 'επαναβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες για την παράτυπη διαδικασία επιλογής του κτηρίου', σύμφωνα με τον βουλευτή του ΔΗΚΟ, κ. Χρίστο Ορφανίδη.

Μετά από επικοινωνία που είχε το ThemaOnline με τον κ. Ορφανίδη, κατέστη σαφές ότι κάτι συμβαίνει με τη διαδικασία και τους Όρους Πρόσκλησης Δήλωσης Ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα, πέραν άλλων παρανομιών που περιλήφθηκαν στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας για το 2015, το κτήριο που επελέγη από τον Κρατικό Φορέα Στέγασης Κρατικών Υπηρεσιών δεν πληροί τις προδιαγραφές, ενώ εκκρεμούν τα ζητήματα των χώρων στάθμευσης -η Ελεγκτική Υπηρεσία κατέγραψε ότι υπάρχουν 52 αντί 100 θέσεις- καθώς και τα συστήματα πυρασφάλειας.

Το τελευταίο επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που βρέθηκε στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

Όπως καταγγέλλει ο Χρίστος Ορφανίδης, 'για παράδειγμα, μέσα διαφυγής, εξαερισμός, συστήματα ανίχνευσης καπνού, συναγερμοί, πυροσβεστικός εξοπλισμός και άλλα, δεν υπάρχουν στο κτήριο'.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Ελεγκτής κατέγραψε στην έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 τα όσα έγιναν αναφορικά στη μετεγκατάσταση.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο Κρατικός Φορέας Στέγασης Κρατικών Υπηρεσιών ενέκρινε το εν λόγω κτήριο, το οποίο θα νοικιαζόταν με 23.000 ευρώ τον μήνα.

Ακολούθως, ο Αναπληρωτής Έπαρχος Αμμοχώστου ενημέρωσε τον Κ.Φ.Σ.Κ.Υ. πως ο ιδιοκτήτης του κτηρίου θα χρειαζόταν 500.000 ευρώ για τη διαμόρφωση του κτηρίου, με την απαίτηση να το ενοικιάσει για 9 χρόνια και όχι για 3+2 όπως καθόριζαν οι όροι της Πρόσκλησης Δήλωσης Ενδιαφέροντος.

Ο Κ.Φ.Σ.Κ.Υ. ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση και το ενοίκιο μειώθηκε σε 18.000, με τον όρο η δαπάνη διαμόρφωσης (500.000) να αναληφθεί από το Κράτος.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία, ωστόσο η Ελεγκτική Υπηρεσία καταγράφει ότι η απόφαση για υπογραφή των συμβολαίων έπρεπε να ληφθεί από τον Κρατικό Φορέα.

Επίσης, αναφέρει ότι είχαν αναληφθεί από το Κράτος υποχρεώσεις, οι οποίες δεν περιλαμβάνονταν στην ΠΔΕ, καθώς και ότι ενώ στην πρώτη ΠΦΕ αναφερόταν η ενοικίαση οικοδομής στην ελεύθερη περιοχή της Επαρχίας Αμμοχώστου, στη δεύτερη ζητείτο κτήριο στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Παραλιμνίου.

Όσον αφορά στη μείωση του ενοικίου, καθίσταται σαφές ότι οι 18.000 δεν αποτελούν μείωση, τη στιγμή που το Κράτος ανέλαβε και τη διαμόρφωση του κτηρίου με 500.000 ευρώ.

Επί τούτου, ενδεικτική είναι η δήλωση του Χρίστου Ορφανίδη ότι 'ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Μεταφορών προσπαθούσε επανειλημμένα να μας πείσει για τη συμφέρουσα προσφορά με μαθηματικές πράξεις, οι οποίες ήταν παραπλανητικές αφού δεν συμπεριλάμβαναν τα κόστη τα οποία έχει επωμισθεί και θα επωμισθεί το Κράτος'.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ καταγγέλλει σήμερα ότι 'τους όρους αντί να τους βάζει η Κυβέρνηση τους έβαζε ο ιδιοκτήτης και η Κυβέρνηση τους αποδεχόταν', υπογραμμίζοντας ότι ο Γενικός Ελεγκτής ετοιμάζει νέα έκθεση και θα την καταθέσει τη Γενική Εισαγγελία.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η εταιρεία του ιδιοκτήτη δεν έγινε γνωστή, πράγμα που δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά σε συνάρτηση με όλα τα πιο πάνω.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top