ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: Χαιρετίζει τη ψήφιση νομοσχεδίου για Σχολή Επιμόρφωσης Οδηγών

ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: Χαιρετίζει τη ψήφιση νομοσχεδίου για Σχολή Επιμόρφωσης Οδηγών

Την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου που κατέθεσε η Κυβέρνηση αναφορικά με τη δημιουργία της Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών, χαιρετίζει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου σε γραπτή δήλωση του.

«Πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο που προώθησε η Κυβέρνηση στα πλαίσια εφαρμογής της πολυδιάστατης στρατηγικής της για ενίσχυση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στον τόπο μας», αναφέρει ο κ. Νικολάου και τονίζει πως «με το τροποποιητικό νομοσχέδιο του περί Άδειας Οδήγησης Νόμου, όπως ψηφίστηκε σήμερα, εισάγονται βασικές διατάξεις για τη δημιουργία της Σχολής, την πραγματοποίηση εξειδικευμένων σειρών μαθημάτων και εξετάσεων και τον καθορισμό των προσώπων που θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα εν λόγω μαθήματα».
 
Σημειώνει ότι η Σχολή σε πρώτο στάδιο θα στεγάζεται στο κτήριο της Τροχαίας Αρχηγείου στα Λατσιά και θα έχει τη μορφή Περιφερειακού Κέντρου, ώστε να εξυπηρετεί και άτομα που θα προσέρχονται και από περιοχές εκτός Λευκωσίας, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο μαθήματα θα παρέχονται και στις άλλες Επαρχίες.
 
Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, «η Σχολή που αποτελεί μια μεγάλη καινοτομία για την κοινωνία μας, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο στη διαμόρφωση οδικής συνείδησης και ανάπτυξης της οδικής ασφάλειας, καθώς θα παρέχει στους παραβάτες τροχαίων αδικημάτων την ευκαιρία να αναπτύξουν θετική οδική στάση και συμπεριφορά κατά τη διακίνησή τους, μέσα από την ενημέρωση για τα θέματα οδικής ασφάλειας και την ανάπτυξη δεξιοτήτων».
 
Συγκεκριμένα, ο κ. Νικολάου αναφέρει ότι «θα επενδύει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως ο αυτοέλεγχος, η αντίληψη των απειλών και η εκτίμηση των κινδύνων κατά την οδήγηση και η διαχείριση του ρίσκου, ενώ παράλληλα, θα προωθεί τη συμμετοχή σε προγράμματα συμβουλευτικής υποστήριξης, όπου κρίνεται αναγκαίο».
 
Αναφέρει επίσης ότι γενικοί στόχοι της Σχολής είναι η εκπαίδευση και επιμόρφωση των παραβατών οδηγών, η αλλαγή στις λανθασμένες στάσεις που σχετίζονται με την επικίνδυνη οδική συμπεριφορά και η ενίσχυση του αισθήματος κοινωνικής ευθύνης και προσθέτει πως «μέσα από την εκπαίδευση των παραβατών οδηγών, σύμφωνα με το αδίκημα για το οποίο έχουν καταδικαστεί, για ανάπτυξη θετικής στάσης σε σχέση με την ορθή οδήγηση, αναμένεται ότι αυτοί θα υιοθετούν πλέον μια ασφαλή οδική συμπεριφορά».
 
Στη γραπτή δήλωση του ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει επίσης ότι «οι δαπάνες λειτουργίας της Σχολής θα καλύπτονται από τον εκάστοτε προϋπολογισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως που θα προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη διαγωνισμού για το διδακτικό προσωπικό που θα προσληφθεί στη Σχολή, το οποίο θα εργοδοτείται στη βάση αγοράς υπηρεσιών».

Επίσης, ο Υπουργός αναφέρει ότι "μετά και από τα χθεσινά τροχαία δυστυχήματα,όπου άλλοι τρεις συνάνθρωποι μας έσβησαν στην άσφαλτο,ο τραγικός απολογισμός έφτασε στους 16 νεκρούς από την αρχή του 2018 - βρίσκεται δηλαδή σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρσι την ίδια περίοδο" και "γι αυτό και επιβάλλεται να εφαρμόσουμε και άλλα ακόμη πιο δραστικά για ενίσχυση της οδικής συνείδησης και πρόληψη των οδικών συγκρούσεων". 
 
Ο κ. Νικολάου αναφέρει ότι με στόχο τη μείωση των τροχαίων παραβάσεων «προχωράμε παράλληλα με τη δημιουργία της Σχολής και σε άλλα αποτρεπτικά μέτρα όπως είναι η δρομολογούμενη αύξηση των ποινών για τροχαίες παραβάσεις, και η εφαρμογή της νέας επικοινωνιακής στρατηγικής σε θέματα οδικής ασφάλειας με στόχο την διαφώτιση, ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού και κυρίως των νέων οδηγών, καθώς και η αξιοποίηση του νάρκοτεστ και η εφαρμογή του συστήματος φωτοεπισήμανσης».

KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top