ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έντονη ανησυχία για πρόσφυγες από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Κύπρο

Έντονη ανησυχία για πρόσφυγες από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Κύπρο

Ανησυχία UNHCR για τους πρόσφυγες έξω από το Προεδρικό και Υπουργείο Εσωτερικών.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο UNHCR εκφράζει έντονη ανησυχία για την κατάσταση της υγείας και την ευημερία της οικογένειας - απάτριδες Κούρδοι από τη Συρία- που διαμαρτύρονται έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και το Υπουργείο Εσωτερικών για ένα και πλέον χρόνο και καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει το αίτημά τους για υπηκοότητα.

Τα μέλη της οικογένειας βρίσκονται σε απεργία πείνας και δίψας τις τελευταίες μέρες και μερικοί βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, με τη ζωή τους να διακινδυνεύει.

Σε ανακοίνωσή της, η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καλεί την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να πάρει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θανάτου.

Ενώ η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες δεν εγκρίνει ή ενθαρρύνει διαμαρτυρίες και απεργίες πείνας ως μέσο αμφισβήτησης δυσμενών κυβερνητικών αποφάσεων, διαπιστώνουν ωστόσο με λύπη ότι αυτή η οικογένεια αισθάνεται παραμελημένη και εγκαταλελειμμένη, χωρίς να έχουν άλλες επιλογές. Θεωρούν ότι έχουν θυματοποιηθεί πρώτον, από τη χώρα που όχι μόνο τους έχει χαρακτηρίσει απάτριδεςς αλλά και τους εξανάγκασε σε εξορία και δεύτερον, από τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν την τελευταία δεκαετία για απόκτηση ασύλου στην Κύπρο, προσπαθώντας να επιβιώσουν και να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους.

Η Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες θεωρεί την υπηκοότητα ως θεμελιώδες στοιχείο της ανθρώπινης ασφάλειας, αφού παρέχει στους πολίτες μια ταυτότητα και μια αίσθηση ότι ανήκουν και δίνει στους κατόχους τους την προστασία του κράτους και επιτρέπει την πρόσβασή τους σε κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά δικαιώματα. Τονίζει ότι έχει επανειλημμένα θέσει στις αρχές τη σημασία της υπηκοότητας στους πρόσφυγες και τους απάτριδες, όπως η εν λόγω κουρδική οικογένεια, της οποίας η ζωή και το μέλλον διακινδυνεύουν και επαναλαμβάνει εκ νέου το αίτημά της για επανεξέταση της αίτησης για υπηκοότητα προς την οικογένεια.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top