ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Παιχνίδια στήριξης Άγκυρας από Γιούνκερ – Στην Ε.Ε. από την πίσω πόρτα

Παιχνίδια στήριξης Άγκυρας από Γιούνκερ – Στην Ε.Ε. από την πίσω πόρτα

Ραδιουργίες φαίνεται να έστησε η Κομισιόν καταφέρνοντας να επιβάλει συμμετοχή της Τουρκίας σε ομάδα 8 χωρών για διαβουλεύσεις με τη Europol.

Σύμφωνα με τον Παύλο Ξανθούλη («Ο Φιλελεύθερος») αν και η Λευκωσία αντέδρασε έντονα, δεν κατάφερε να ανατρέψει τη διαδικασία.

Και τούτο γιατί η έγκριση παρέχεται με ειδική πλειοψηφία των κρατών-μελών και γιατί η Κομισιόν είχε φροντίσει να «πακετοποιήσει» τις οκτώ χώρες για να μην απορριφθεί η έναρξη διαβουλεύσεων Τουρκίας-Europol, κάτι που θα οδηγούσε σε θυματοποίηση των άλλων επτά χωρών.

Αυτές είναι ο Λίβανος, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Ισραήλ, η Αλγερία, το Μαρόκο και η Τυνησία.

Όπως καταγράφει το ρεπορτάζ, το κυπριακό ΥΠΕΞ διά του Πρέσβη Νίκου Αιμιλίου υπέβαλε μονομερή δήλωση με την οποία διαχώρισε τη θέση της Λευκωσίας.

Στη δήλωση κατακρίνεται η έναρξη διαβουλεύσεων Τουρκίας-Europol και υπενθυμίζεται η μη υλοποίηση ευρωπαϊκών δεσμεύσεων της Άγκυρας προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Παράλληλα, αφήνονται αιχμές στην Κομισιόν και η Λευκωσία διερωτάται «πώς μπορούμε να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας στην έναρξη διαπραγματεύσεων στην υπό συζήτηση διεθνή συμφωνία, εάν δεν παρασχεθούν ικανοποιητικές διευκρινίσεις ή/και ασφαλιστικές δικλείδες για το πώς θα διορθωθεί η κατάσταση, δεδομένης της στάσης της Τουρκίας».

Το κυπριακό ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της.

Εν τω μεταξύ, ο Νίκος Αιμιλίου εξασφάλισε τη στήριξη Ελλάδας και Λουξεμβούργου, ωστόσο οι ψήφοι δεν ήταν αρκετοί για να αποτραπεί η πρόταση της Κομισιόν.

Απώτερος στόχος της κίνησης Κομισιόν είναι είναι η εκπλήρωση ενός ακόμα κριτηρίου του οδικού χάρτη της Τουρκίας για την ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top