ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αλλάζουν οι ποινές για αδικήματα σε βάρος ανηλίκων

Αλλάζουν οι ποινές για αδικήματα σε βάρος ανηλίκων

Με τις αλλαγές των ποινών για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος ανηλίκων εναρμονίζονται οι νομοθεσίες, λέει ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Με τις αλλαγές των ποινών για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος ανηλίκων που προωθούμε, αποσαφηνίζουμε και εναρμονίζουμε γενικότερα τις διατάξεις των εθνικών μας νομοθεσιών που σχετίζονται με τα αδικήματα αυτά, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος σημείωσε ότι οι αλλαγές αυτές αντικατοπτρίζουν πλήρως το πνεύμα και το γράμμα αυστηρότητας το οποίο επιβάλλεται με τη Σύμβαση Λαζαρόττε για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, το οποίο υιοθετήθηκε και στη νομοθεσία του 2014.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Νικολάου είπε πως η εναρμόνιση ήταν επιβεβλημένη, προσθέτοντας πως η διάκριση που υπήρχε στον Ποινικό Κώδικα για το ύψος των ποινών που επιβάλλονταν σε άνδρα και γυναίκα / θυγατέρα και υιό, τώρα πλέον αποκαθίσταται με τις ποινές να είναι οι ίδιες.

Επίσης, ανέφερε ότι έτσι δεν θα μπορούν να αξιοποιούνται διατάξεις που προέβλεπαν ελαφρύτερες ποινές, σημειώνοντας πως «οι πρόνοιες του Ποινικού Κώδικα δεν έρχονται να αντικαταστήσουν πρόνοιες άλλων νόμων, αλλά σκοπός τους είναι να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και να μην αφήνονται περιθώρια επιβολής για τα ίδια ή συναφή αδικήματα χαμηλότερων ποινών».

«Οι λόγοι που κρίθηκε αναγκαία η αύξηση των ποινών για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος παιδιών ήταν αποτέλεσμα μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όσον αφορά στην επάρκεια των ποινών για σεξουαλικά αδικήματα εις βάρος παιδιών. Εκεί διαπιστώθηκε ότι υπάρχει διάσταση στο ύψος των ποινών που προβλέπονται σε άρθρα του Ποινικού Κώδικα με τις ποινές που προβλέπονται για αντίστοιχα αδικήματα σε σχετικές νομοθεσίες, όπως είναι για παράδειγμα ο περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμος του 2014», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «παρά το γεγονός ότι με την ψήφιση του Νόμου του 2014 οι ποινές ήταν αυστηρές, εν τούτοις σε κάποιες περιπτώσεις αξιοποιούσαν τις πρόνοιες του Ποινικού Κώδικα και για τα ίδια ή συναφή αδικήματα επιβάλλονταν πολύ χαμηλότερες ποινές», για να προσθέσει πως «στο πλαίσιο της μελέτης, αξιολογήθηκαν τα συστατικά στοιχεία των συναφών αδικημάτων και οι ποινές που προβλέπονται στις σχετικές νομοθεσίες, όπως στη νομοθεσία για τη Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών που ψηφίστηκε το 2014, στον Ποινικό Κώδικα για τα αδικήματα κατά των ηθών, και στη Σύμβαση για τα Εγκλήματα μέσω Διαδικτύου για τα αδικήματα που σχετίζονται με την παιδική πορνογραφία».

Είπε ακόμα πως «από την έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε εναρμόνιση μεταξύ των προνοιών των νόμων αυτών όχι μόνο σε σχέση με το ύψος των ποινών, υπήρχαν ποινές διαφορετικές, αλλά και στο πνεύμα και τον βαθμό αυστηρότητας των σχετικών νομοθετικών διατάξεων», προσθέτοντας πως «για ορισμένα αδικήματα που προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα, τα συστατικά στοιχεία απόδειξής τους είναι λιγότερα αυστηρά από ότι στα αδικήματα που προβλέπονται στο Νόμο του 2014 – γεγονός που επέτρεψε την δίωξη και καταδίκη προσώπων για συναφή αδικήματα που διαπράχθηκαν μετά το έτος 2014 και για τα οποία επιβλήθηκαν χαμηλότερες ποινές από τις ποινές που προβλέπονται στο Νόμο του 2014, έστω και αν θύματα ήταν παιδιά».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

O Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, καταθέτει σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο αίτημα για εξέταση καταγγελίας για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top