ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: Παραπλανητικά ερωτήματα για οριζόντια ψηφοφορία

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: Παραπλανητικά ερωτήματα για οριζόντια ψηφοφορία

Ανακοίνωση εξέδωσε ο επικεφαλής Πολιτικού Σχεδιασμού της Συμμαχίας Πολιτών, Ανδρέας Αποστόλου.

Θέμα η Οριζόντια Ψηφοφορία, η οποία συζητήθηκε τη Δευτέρα (11/6) στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.

Η Συμμαχία Πολιτών εκφράζει δυσαρέσκεια για τη μη πρόθεση του ΔΗΣΥ να συζητήσει την εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας στις Ευρωεκλογές.

Μάλιστα, διαπιστώνει παραπλάνηση από κάποιους μέσω ερωτημάτων για την οριζόντια ψηφοφορία.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Συζητήθηκαν σήμερα στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής οι Προτάσεις Νόμου της Συμμαχίας Πολιτών, των Οικολόγων και του ΔΗΣΥ για την οριζόντια ψηφοφορία.

Σε μια προσπάθεια να βάλουμε μπροστά την ανάγκη για ψήφιση και εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας η Συμμαχία Πολιτών τοποθετήθηκε ότι αν ο ΔΗΣΥ είναι έτοιμος να στηρίξει τις Προτάσεις των Οικολόγων για εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας στις Βουλευτικές και τις Ευρωεκλογές και οι Οικολόγοι να στηρίξουν την Πρόταση του ΔΗΣΥ για εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας στις Δημοτικές εκλογές, εμείς είμαστε έτοιμοι να αποσύρουμε την Πρόταση μας, ώστε να δημιουργηθεί μια καλή βάση και να οδηγηθούν στην Ολομέλεια τρεις Προτάσεις νόμου που αφορούν στις τρεις εκλογικές διαδικασίες.

Δυστυχώς η τοποθέτηση του ΔΗΣΥ ότι δεν πρόκειται να συζητήσει αυτή τη στιγμή την εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας στις Ευρωεκλογές, φαίνεται να μην αφήνει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για εφαρμογή της.

Απευθύνουμε έκκληση προς τον ΔΗΣΥ, γνωρίζοντας ότι βλέπει θετικά την εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας και κάποιοι εκ των βουλευτών του βάζουν το θέμα με τρόπο ώστε να αφήνεται να νοηθεί ότι θα μπορούσε να συζητηθεί έστω και την ύστατή, να αναθεωρήσει και να προσπαθήσουμε όλοι όσοι στηρίζουμε την οριζόντια ψηφοφορία να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να κάνουμε πράξη την απαίτηση της κοινωνίας και από αυτές τις Ευρωεκλογές να θέσουμε σε εφαρμογή την οριζόντια ψηφοφορία.  

Ταυτόχρονα, έχουν απαντηθεί κάποια επιχειρήματα που κάποιοι έθεταν παραπλανητικά στο δημόσια διάλογο. Καταρχήν έλεγαν ότι δεν εφαρμόζεται σε άλλες χώρες. Οι βουλευτές σήμερα είχαν ενώπιον τους έκθεση η οποία καταγράφει άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες στην οποία εφαρμόζεται η οριζόντια ψηφοφορία.

Άλλο παραπλανητικό επιχείρημα ήταν ότι η οριζόντια καταργεί την απλή αναλογική. Οι Προτάσεις νόμου που έχουν ενώπιον τους δεν καταργούν την απλή αναλογική.

Τέλος, ισχυρίζονται ότι η οριζόντια ψηφοφορία θα εντείνει τον λαϊκισμό. Πολιτική μας θέση είναι ότι ο λαϊκισμός και η αναξιοκρατία είναι δυο χαρακτηριστικά τα οποία ευδοκιμούν στην πολιτική ζωή της Κύπρου εδώ και δεκαετίες. Μόνο η συντήρηση της σημερινής κατάστασης τα ευνοεί και όχι  η δυνατότητα να έχουν οι πολίτες περισσότερες επιλογές και εξουσία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top