ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρές αντιδράσεις για Συνεργατισμό – Καταγγελίες και απορίες κομμάτων

Ισχυρές αντιδράσεις για Συνεργατισμό – Καταγγελίες και απορίες κομμάτων

Έντονες ανακοινώσεις εξέδωσαν ΑΚΕΛ, Οικολόγοι και Συμμαχία Πολιτών, σχολιάζοντας τα δεδομένα στον Συνεργατισμό.

Το ΑΚΕΛ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι φόρτωσε με 500 εκατομμύρια ευρώ τους πολίτες και ότι έδωσε τα κέρδη του Συνεργατισμού σε ιδιώτες.

Η Συμμαχία Πολιτών εκφράσει την απορία για το ποιος ήταν ο σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομικών για τη συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα.

Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών καταγγέλλει ότι ούτε η ίδια η Κυβέρνηση δεν ξέρει τι συμφώνησε.

Αυτούσιες οι ανακοινώσεις:

Δήλωση Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ, Γιώργου Λουκαΐδη

- Αντί να επιστρέψουν τον Συνεργατισμό στους πολίτες, τους φόρτωσαν με 5000 εκ. ευρώ
- Διέλυσαν τον Συνεργατισμό και έδωσαν τα κέρδη στους ιδιώτες μέσα από μια στημένη διαδικασία
Η κυβέρνηση Αναστασιάδη και η ηγεσία του Συναγερμού αντί απαντήσεων και ανάληψης ευθύνης για τον Συνεργατισμό, μετά την αποτυχημένη απόπειρα μετατόπισης της ευθύνης στους προηγούμενους, τώρα παραπέμπουν σε έρευνες που θα αφορούν την περίοδο πριν από το 2013. Διερωτόμαστε αν εννοούν ολόκληρη την περίοδο από τις απαρχές του προηγούμενου αιώνα, όταν ιδρύθηκε ο Συνεργατισμός στη χώρα μας, ώστε να παραγραφεί η τελευταία εξαετία που ο Συνεργατισμός, πλήρως ανακεφαλαιοποιημένος, πέρασε στην αποκλειστική ιδιοκτησία και πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης Αναστασιάδη.
Παρά, όμως, την απέλπιδα απόπειρα μετατόπισης, οι πολίτες αναμένουν από τους κυβερνώντες να λογοδοτήσουν.
Να λογοδοτήσουν:
- Για τις 5000 εκ. ευρώ που φόρτωσαν στην πλάτη των φορολογουμένων και στο δημόσιο χρέος,
- Για την παραδοχή τους, με λόγια του κυβερνητικού εκπρόσωπου, ότι έφεραν το Συνεργατισμό σε κατάσταση διάλυσης αντί να τον επιστρέψουν πίσω στους πολίτες, όπως από του βήματος της βουλής δεσμεύτηκαν να πράξουν,
- Για την επιβολή, με προσωπικές παρεμβάσεις μάλιστα του κ. Αναστασιάδη, μιας στημένης διαδικασίας παράδοσης του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα, όπως έγκαιρα καταγγείλαμε με γραπτή επιστολή μας στον Γενικό Ελεγκτή,
- Για πράξεις και παραλήψεις τους την τελευταία εξαετία, στη διαχείριση του τραπεζικού τομέα και του Συνεργατισμού ειδικότερα,
- Για την εκ του αποτελέσματος αποτυχημένη θεραπεία που επέβαλαν όχι μόνο στο τραπεζικό σύστημα αλλά και στην οικονομία ευρύτερα, καθώς και για την προκλητική επιμονή τους στην ίδια αποτυχημένη συνταγή. Συνταγή που συνεχίζει να εξυπηρετεί τους ελάχιστους προνομιούχους σε βάρος των υπολοίπων και η οποία συντηρεί τους σοβαρούς κινδύνους για την οικονομία.
Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού θα βρει το πολιτικό θάρρος να αναλάβει, έστω για μια φορά, τις αυταπόδεικτες, ασήκωτες ευθύνες της για το έγκλημα σε βάρος του Συνεργατισμού και σε βάρος των φορολογουμένων.
Οι πολίτες, όμως, γνωρίζουν και απαιτούν όχι μόνο την ανάληψη πολιτικής ευθύνης αλλά και προσαγωγή των υπαιτίων ενώπιον της δικαιοσύνης, αν τούτο καταδειχθεί στο πλαίσιο ποινικής διερεύνησης. Διερεύνησης, την οποία επαναλαμβάνουμε ότι θεωρούμε επιβεβλημένη.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: Καυχιέται ότι δημιούργησε νέο τραπεζικό σχήμα η Κυβέρνηση, ενώ ακόμα ούτε η ίδια δεν ξέρει τι συμφώνησε

Πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις και χωρίς να ξέρουν επ’ ακριβώς τι συμφώνησαν, η Κυβέρνηση καυχιέται ότι δήθεν δημιούργησε ένα νέο τραπεζικό σχήμα, μια νέα τράπεζα. Στην πραγματικότητα εκείνο που πέτυχαν είναι το ξεπούλημα μιας τράπεζας – ιδιοκτησίας του λαού αυτού – αναδεικνύοντας την Ελληνική Τράπεζα σε δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του τόπου, επεμβαίνοντας με τρόπο στη διαμόρφωση του μετοχικού της κεφαλαίου, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα ημέτερων.

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί το capital plan και να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις υφιστάμενων και νέων μετόχων στην Ελληνική Τράπεζα για την λεγόμενη εξαγορά του Συνεργατισμού. Επιπλέον οι διαρροές για πρόταση της "Δήμητρα Επενδυτική" φαίνεται να διαφοροποιεί κάποια δεδομένα σε σχέση με τους επενδυτές. Ως εκ των πιο πάνω, διερωτόμαστε στη βάση ποιας λογικής οι κυβερνώντες χαίρονται για ένα δήθεν, νέο μεγάλο τραπεζικό σχήμα το οποίο είναι ενισχυμένο, την ώρα που η όποια συμφωνία περιβάλλεται από τόσες εκκρεμότητες.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, όχι μόνο είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στη στάση της Κυβέρνησης - πρόσωπα της οποίας διαβεβαίωναν τον κυπριακό λαό κατά την προεκλογική περίοδο ότι "όλα καλά με τον Συνεργατισμό" – αλλά είμαστε και καχύποπτοι σε σωρεία των ζητημάτων που προκύπτουν από το εν λόγω ξεπούλημα.

Διερωτόμαστε γιατί δεν έχουμε ακόμη ακούσει από επίσημα χείλη τι θα γίνει με τους εργαζόμενους, γιατί δεν είναι γνωστό το ποσό που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι και δανειολήπτες για το ξεπούλημα αυτό αλλά και πότε θα αρχίσει η έρευνα για να αποδοθούν ευθύνες;

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Η κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί το Συνεργατισμό για το συμφέρον του κυπριακού λαού και τα δισεκατομμύρια της ζημίας τα φόρτωσε τον Κύπριο φορολογούμενο.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: Ποιος ήταν ο σύμβουλος του ΥΠΟΙΚ για την συναλλαγή με την Ελληνική Τράπεζα;

Στο ίδιο έργο θεατές. Ερίζει η προηγούμενη και η νυν Κυβέρνηση για το ποιος φταίει λιγότερο για την κακοδιαχείριση του Συνεργατισμού, που τον οδήγησε σε κλείσιμο και ξεπούλημα. Και εξαγγέλλονται και πάλι «έρευνες» που σκοπό έχουν να αποκοιμίσουν την κοινή γνώμη και να συγκαλύψουν τα λάθη τους και τις ανεπάρκειες των δικών τους ανθρώπων.

Η Συμμαχία Πολιτών θέτει μια απλή ερώτηση και απαιτεί άμεση απάντηση από τον Υπουργό Οικονομικών:

Ποιος ήταν ο σύμβουλος τους για την συναλλαγή με την Ελληνική Τράπεζα;

Ποιοι συμβούλευσαν τον Χάρη Γεωργιάδη για να κλείσει τη συμφωνία;

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top