ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ: Η ΕΣΚ κάνει λόγο για άμεση εμπλοκή της Επιτροπής Δεοντολογίας στο γλωσσάριο της εισβολής

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ: Η ΕΣΚ κάνει λόγο για άμεση εμπλοκή της Επιτροπής Δεοντολογίας στο γλωσσάριο της εισβολής

Άμεση ήταν η εμπλοκή της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας στον καταρτισμό γλωσσαρίου με στόχο την αλλαγή εκφράσεων και λέξεων σε σχέση με την τουρκική εισβολή, ώστε να μην νοιώθουν πρόκληση στα κατεχόμενα. Κι αυτό παρά τις περί αντιθέτου εκφρασθείσες θέσεις…

Τουλάχιστον το πιο πάνω συμπέρασμα απορρέει από επίσημη –παλαιότερη- τοποθέτησή της Ένωσης Συντακτών Κύπρου. Σε ανακοίνωσή της ΕΣΚ με ημερομηνία 10/10/2017 υπό τον τίτλο «Σύνοδος του Γραφείου του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία του Τύπου στη Λευκωσία», σημειώνεται ότι η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας συμμετείχε σε προκαταρκτική συνάντηση με την αντίστοιχη Επιτροπή που υπάρχει στα Κατεχόμενα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΟΑΣΕ για «σύνταξη κοινά αποδεκτού γλωσσαρίου σε σχέση με ευαίσθητα ζητήματα του δικοινοτικού διαλόγου».

Προς αποφυγή παρερμηνειών αλλά και για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε την επίμαχη αναφορά από την ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου στις 10 Οκτωβρίου του 2017: «Ο επόμενος στόχος του Γραφείου για την Ελευθερία του Τύπου του ΟΑΣΕ, στα πλαίσια του ευρύτερου προγράμματος «Διάλογος για την Κύπρο» είναι η σύνταξη ενός κοινά αποδεκτού γλωσσαρίου σε σχέση με ευαίσθητα ζητήματα του δικοινοτικού διαλόγου και πως αυτά αντιμετωπίζονται από τα Μ.Μ.Ε. Για το ζήτημα αυτό, στη σύνοδο της περασμένης Δευτέρας, διεξήχθη προκαταρκτική συζήτηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Επιτροπών Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας που λειτουργούν και στις δύο κοινότητες». 

Πάντως, αυτή η ανακοίνωση, το περιεχόμενο της οποίας παρουσιάζουμε στο παρόν δημοσίευμα και ουδέποτε διαψεύστηκε, κάθε άλλο παρά ενισχυτική των όσων ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας είναι. Ο κ. Γιώργος Παυλίδης μιλώντας το μεσημέρι της Δευτέρας (18/06) σε ενημερωτική εκπομπή του SIGMA («Μεσημέρι και Κάτι») ήταν κάθετος υποστηρίζοντας ότι ουδεμία εμπλοκή έχει στο θέμα η Ε.Ε.Δ.

Αφού πρώτα διέψευσε τη συμμετοχή της Επιτροπής της οποίας προεδρεύει σε προπαρασκευή γλωσσαρίου, είπε: «Η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν έχει ενημερωθεί για το πόρισμα και το περιεχόμενο του γλωσσαρίου, δεν αποφάσισε αν έχει αρμοδιότητα να εξετάσει το θέμα…».

Μάλιστα, όταν του υπεδείχθη από τη δημοσιογράφο Κατερίνα Χριστοφίδου ότι στις διεργασίες για την ετοιμασία του γλωσσαρίου συμμετείχε το μέλος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, Χρίστος Χριστοφίδης, ο κ. Παυλίδης δεν το δέχθηκε. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι ο Χριστοφίδης συμμετείχε υπό την ιδιότητα του εμπειρογνώμονα (σημ. δεν εξήγησε τι εμπειρογνωμοσύνη είχε).

Να σημειωθεί ότι την ετοιμασία γλωσσαρίου, το οποίο στην ουσία διαστρεβλώνει τα γεγονότα της εισβολής και του 1974 (σ.σ. για να μην νοιώθουν πρόκληση οι κατοχικές αρχές), απεκάλυψε με δημοσίευμά της η «Σημερινή» (17/06), υπό τον τίτλο: «Παραχαράσσουν την Ιστορία, φιμώνουν τους δημοσιογράφους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μακρίδης: "Η Δεοντολογία αυτά τα πράγματα δεν τα επιτρέπει σε καμιά χώρα του κόσμου. Ούτε στο Τιμπουκτού" 

Γνώριζε ο πρόεδρος της Ε.Δ.Δ. ότι ετοιμάζεται γλωσσάρι διαστρέβλωσης της αλήθειας του ’74 – «Είμαι ελέφαντας» έλεγε ο κ. Παυλίδης –VIDEO

Μέλος Δ.Σ. ΕΣΚ που διαφωνεί με το γλωσσάρι Ε/κ-Τ/κ: «Αντί να προστατεύσουμε τους δημοσιογράφους, τους φιμώνουμε»

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top