ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γνώριζε ο πρόεδρος της Ε.Δ.Δ. ότι ετοιμάζεται γλωσσάρι διαστρέβλωσης της αλήθειας του ’74 – «Είμαι ελέφαντας» έλεγε ο κ. Παυλίδης –VIDEO

Γνώριζε ο πρόεδρος της Ε.Δ.Δ. ότι ετοιμάζεται γλωσσάρι διαστρέβλωσης της αλήθειας του ’74 – «Είμαι ελέφαντας» έλεγε ο κ. Παυλίδης –VIDEO

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ήταν ενημερωμένη για την ετοιμασία γλωσσάριου το οποίο στην ουσία θα διαστρεβλώνει τα γεγονότα που συντελέστηκαν στην Κύπρο σε βάρος των Ελληνοκυπρίων, με αποκορύφωμα την εισβολή του 1974.

Το παραδέχθηκε και δημοσίως ο πρόεδρος της Ε.Δ.Δ. Γιώργος Παυλίδης στην ενημερωτική εκπομπή του SIGMA «Μεσημέρι και Κάτι» (18/06).

Ο κ. Παυλίδης, ανέφερε ότι τα στελέχη της Επιτροπής γνώριζαν για τις σχετικές διεργασίες που γίνονται, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν συμμετέχει επισήμως η Ε.Ε.Δ. σ΄ αυτές. Εξήγησε ότι η πρωτοβουλία για ετοιμασία γλωσσάριου λήφθηκε από τον Οργανισμό για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). «Η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν έχει ενημερωθεί για το πόρισμα και το περιεχόμενο του γλωσσαρίου, δεν αποφάσισε αν έχει αρμοδιότητα να εξετάσει το θέμα…» είπε μεταξύ άλλων.

Συμμετοχή μέλους της Ε.Δ.Δ. στις διεργασίες
Εν συνεχεία, η δημοσιογράφος Κατερίνα Χριστοφίδου υπέδειξε στον κ. Παυλίδη ότι ο Χρίστος Χριστοφίδης, μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας, συμμετέχει στις διεργασίες για ετοιμασία του γλωσσάριου. Ο κ. Παυλίδης, ωστόσο, απήντησε ότι ο κ. Χριστοφίδης συμμετέχει στην Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Κύπρου. Δεν δόθηκαν όμως περαιτέρω εξηγήσεις ώστε να διευκρινιστεί υπό ποία ιδιότητα συμμετείχε στις διεργασίες αυτές ο κ. Χριστοφίδης.

https://www.youtube.com/watch?v=BxhNDhw4eFQ&feature=youtu.be

Παρέμβαση Καρεκλά
Μετά από τοποθέτηση του κ. Παυλίδη ότι η «Σημερινή» δεν έπρεπε να δημοσιεύσει το θέμα υπό τον επίτιτλο «Η Επιτροπή Δεοντολογίας ετοιμάζει γλωσσάρι με λέξεις που ικανοποιούν τα κατεχόμενα», γιατί σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο δεν ισχύει, έκανε τηλεφωνική παρέμβαση ο διευθυντής ειδήσεων του ειδησεογραφικού συγκροτήματος, Γιάννης Καρεκλάς. Ο τελευταίος ανέφερε ότι υπήρχε κάθε λόγος για ανάδειξη του εν λόγω ζητήματος.

https://www.youtube.com/watch?v=BxhNDhw4eFQ&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=vFCxjatUZbk&feature=youtu.be

Μακρίδης: «Ούτε στο Τιμπουκτού»
Παρέμβαση στην εκπομπή έκανε και ο τέως πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Αντώνης Μακρίδης, τονίζοντας ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας είχε ευθύνη για το όλο ζήτημα, επειδή γνώριζε για τις διεργασίες προπαρασκευής γλωσσαρίου, αλλά δεν έπραξε τίποτα. Ο κ. Παυλίδης έδειξε να ενοχλείται από την παρέμβαση του κ. Μακρίδη και για λίγο δευτερόλεπτα υπήρχε έντονη στιχομυθία. Ο τελευταίος ωστόσο ολοκλήρωσε τον συνειρμό του λέγοντας ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας θα έπρεπε να καταγγείλει δημοσίως τις όποιες διεργασίες, σημειώνοντας πως… ούτε στο Τιμπουκτού δεν θα γίνονταν τέτοια πράγματα.
Διαβάστε τα κυριότερα σημεία από την τοποθέτηση του κ. Μακρίδη:

A.M.: Ο κ. Παυλίδης είπε κάτι το οποίο εγώ μπορεί να το ‘άρπαξα’. Είπε ότι ήξερε. Δεν είχε πρωτοβουλία. Ως Επιτροπή Δεοντολογίας, γιατί άφησε τα πράγματα να προχωρήσουν;

Γ. Π.: Δεν το συζητήσαμε..

Α.Μ.: Δεν το συζητήσατε… Να το συζητήσετε τέτοιο σοβαρό θέμα. Είσαστε υποχρεωμένοι.

Γ.Π.: Θα το συζητήσουμε…

Α.Μ.: Είναι πέρα από κάθε δεοντολογία...

Γ.Π.: Θα μου πεις τι θα κάνω;

Α.Μ.: Όχι δεν θα σου πω εγώ. Θα σου πουν οι δημοσιογράφοι. Δεν είσαι αυτόνομος.

Γ.Π.: Δεν δέχομαι με τέτοιο ύφος…

Α.Μ.: Αφήστε με να ολοκληρώσω σας παρακαλώ. Όταν η δεοντολογία ενημερώθηκε ότι έγινε μια τέτοια διεργασία, προεργασία, προετοιμασία ή οτιδήποτε άλλο –όπως θέλετε πέστε το- έπρεπε να παρέμβει και να πει: «Κύριοι, ποίοι είσαστε που πάτε να συντάξετε ειδικό γλωσσάριο;. Η Δεοντολογία αυτά τα πράγματα δεν τα επιτρέπει σε καμιά χώρα του κόσμου. Ούτε στο Τιμπουκτού. Εσείς τι πάτε να κάνετε εδώ. Γι΄ αυτό σταματήστε σας παρακαλώ. Κι αν συνεχίσετε θα σας καταγγείλω στον κυπριακό λαό και σ΄ όλους τους δημοσιογράφους». Αυτά τα λίγα εν πολλοίς. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

https://www.youtube.com/watch?v=ugqBNFz8aaU

«Είμαι ελέφαντας…»
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, Γιώργος Παυλίδης, ιδιαίτερα ενοχλημένος για τα όσα ειπώθηκαν επαναλάμβανε συνεχώς με νόημα «είμαι ελέφαντας» θεωρώντας προφανώς ότι το γεγονός πως γνώριζε δεν τον καθιστά υπεύθυνο. Πάντως, επανέλαβε αρκετές φορές την εν λόγω φράση.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top