ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επ. Εθελοντισμού: Η προσδοκία μας είναι να προκύψουν αποτελέσματα που θα επιτρέψουν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις

Επ. Εθελοντισμού: Η προσδοκία μας είναι να προκύψουν αποτελέσματα που θα επιτρέψουν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις

Αναμένουμε με τη σημασία και την προσοχή που επιβάλλεται τις διαβουλεύσεις που η αξιωματούχος του ΟΗΕ κυρία Τζέϊν Χολ Λουτ θα αρχίσει να έχει από αύριο με όλες τις πλευρές και τα ενδιαφερόμενα μέρη, είπε ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιαννάκης Γιαννάκη, σε ομιλία του στο Εθνικό Μνημόσυνο των Ηρώων της Γιαλούσας, που τελέστηκε σήμερα στην εκκλησία Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Επιτρόπου.

«Η ευχή και η προσδοκία μας είναι να προκύψουν αποτελέσματα που θα επιτρέψουν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν πριν από ένα χρόνο στο Κρανς Μοντανά και οι οποίες να αποδώσουν όσα επιδιώκουμε για την οριστική απαλλαγή μας από τις συνέπειες της εισβολής. Αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά και ούτε μόνο από τους Τουρκοκυπρίους. Εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την Τουρκία που είναι η κατοχική δύναμη και θα πρέπει να ενστερνιστεί τις ευρωπαϊκές αξίες και να ενεργήσει όπως επιβάλλουν οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε.

Από την Τουρκία, συνέχισε ο κ. Γιαννάκη, «αναμένουμε να λάβει αποφάσεις και για τις τεράστιες ευθύνες της όσον αφορά στο πρόβλημα των αγνοουμένων και το δράμα των συγγενών τους».

Ανέφερε, παράλληλα, ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα εφιάλτη, «τον μεγαλύτερο της ιστορίας μας».

«Τον κίνδυνο της πλήρους και οριστικής τουρκοποίησης του βόρειου μέρους της πατρίδας μας. Αυτό τον κίνδυνο αγωνιζόμαστε να αντιμετωπίσουμε και να εξαλείψουμε με την επίτευξη μιας λύσης η οποία να ανταποκρίνεται στην ανάγκη της διασφάλισης της επιβίωσης του ελληνισμού στα ιερά μας χώματα. Σίγουρα αυτή η λύση θα είναι προϊόν συμβιβασμού μέσα από διαπραγματεύσεις, αλλά συμβιβασμού που να συνάδει με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές , τις αξίες και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η λύση θα πρέπει να ακυρώνει τα κατοχικά δεδομένα, να ανατρέπει τη διαίρεση και να επιτρέπει στους Κυπρίους πολίτες, να συμβιώσουν σε μια κοινή ευημερούσα πατρίδα, υπό καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας. Λύση που να δημιουργεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος μέσα από τη διαφύλαξη της λειτουργικότητας, της βιωσιμότητας και της σταθερότητας του», σημείωσε.

«Τιμώντας σήμερα τους ήρωες της Γιαλούσας καταθέτουμε τον απέραντο σεβασμό και την εκτίμηση μας προς τις οικογένειες τους. Το κτύπημα ήταν γι’ αυτές σίγουρα σκληρό και τα χρόνια που ακολούθησαν την απώλεια των αγαπημένων τους πολύ δύσκολα. Ας είναι παρηγοριά γι’ αυτές η μεγάλη εκτίμηση και η βαθιά ευγνωμοσύνη μας για τον ηρωισμό και την προσφορά τους. Δεν ξεχνούμε και δεν παραγράφουμε το χρέος μας προς τους ήρωες και τους μάρτυρες μας, δεν παραγράφουμε την ιστορία μας και τα δίκαια μας. Με εκδηλώσεις όπως αυτήν το υπογραμμίζουμε και το επιβεβαιώνουμε. Ευχή όλων μας είναι να δικαιώσουμε σύντομα τη θυσία τους. Δόξα και τιμή σε όλους», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top