ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΛΑΡΝΑΚΑ: Απελευθέρωση θαλάσσιας χελώνας - Συμβολικό το όνομα που της δόθηκε

ΛΑΡΝΑΚΑ: Απελευθέρωση θαλάσσιας χελώνας - Συμβολικό το όνομα που της δόθηκε

Επέστρεψε στη θάλασσα στην παρουσία του Υπουργείου Γεωργίας, η τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα.

Η τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα, στην οποία δόθηκε το όνομα Ελευθερία, αποθεραπεύτηκε και σήμερα επέστρεψε στη θάλασσα, στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή.
 
Η πράσινη χελώνα, το είδος της οποίας προστατεύεται και αναπαράγεται μόνο στα παράλια της Κύπρου και της Τουρκίας, είχε εντοπιστεί τραυματισμένη στη Λεμεσό τον περασμένο Ιούνιο. Μεταφέρθηκε από το Τμήμα Αλιείας στον Ερευνητικό Σταθμό Υδατοκαλλιέργειας του Τμήματος Αλιείας στο Μενεού, όπου έτυχε νοσηλείας. Συμβολικά της δόθηκε το όνομα «Ελευθερία».
 
Λίγο πριν το μεσημέρι  ο Υπουργός Γεωργίας παρέστη στη διαδικασία επιστροφής της χελώνας στο φυσικό της περιβάλλον, που είναι η θάλασσα.  
 
«Είναι ημέρα χαράς και ικανοποίησης για μας, αφού γίνεται η συμβολική απελευθέρωση της “Ελευθερίας”, έτσι ονομάσαμε την πράσινη χελώνα που αφήσαμε σήμερα», είπε ο Υπουργός μετά την απελευθέρωση της.
 
«Είναι στις προτεραιότητες μας η διατήρηση της βιοποικιλότητας και της θαλάσσιας ποικιλότητας γενικότερα. Στην Κύπρο όπως γνωρίζετε, φιλοξενούμε δύο εμβληματικά είδη χελώνας την πράσινη και την καρέτα- καρέτα, που προστατεύονται με Διεθνείς Συμβάσεις και Ευρωπαϊκές οδηγίες, δύο είδη που αντικατοπτρίζουν την ποιότητα των θαλασσών μας», ανέφερε ο Υπουργός.
 
«Κάνοντας μια ανασκόπηση των πρωτοβουλιών και των δράσεων του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών διαπιστώνει κανείς ότι σε αυτόν τον τομέα έχουμε να επιδείξουμε πάρα πολύ σημαντική δράση και προγράμματα, η επιτυχία των οποίων αναγνωρίζεται διεθνώς», σημείωσε.

Η Κύπρος θεωρείται ως ένα πολύ καλό παράδειγμα στα θέματα της διαχείρισης των θαλασσίων χελωνών, είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι «παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια αύξηση της αναπαραγωγής των θαλασσίων χελωνών στην Κύπρο, και συμμετοχή της Κύπρου σε Ευρωπαϊκά προγράμματα που χαρακτηρίζονται ως πετυχημένες περιπτώσεις (success stories) λόγω ακριβώς της επιτυχίας των προγραμμάτων που εφαρμόζουμε. Ζήτησε δε συμμετοχή του κοινού όταν εντοπίζονται τραυματισμένες χελώνες.
 
Κάθε χρόνο, δέκα περίπου θαλάσσιες χελώνες που εντοπίζονται τραυματισμένες, περιθάλπονται στον Ερευνητικό Σταθμό Υδατοκαλλιέργειας του Τμήματος Αλιείας στο Μενεού και στη συνέχεια επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον, ανέφερε ο κ. Καδής.
 
Ο Υπουργός Γεωργίας αποκάλυψε ότι αύριο θα ανακοινωθεί η μελέτη που έχει γίνει για την προστασία της θαλάσσιας φώκιας στην περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών στην Πάφο. «Όλα ανεξαιρέτως τα ευρήματα και οι εισηγήσεις των Ειδικών Επιστημόνων, προς το Υπουργείο (Γεωργίας) για λήψη μέτρων, θα υιοθετηθούν και θα εφαρμοστούν από μέρους της Πολιτείας», ανέφερε ο Υπουργός.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top