ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπουργός Υγείας: 'Πολλαπλά τα οφέλη από την εφαρμογή ΓεΣΥ'

Υπουργός Υγείας: 'Πολλαπλά τα οφέλη από την εφαρμογή ΓεΣΥ'

Προτεραιότητά μας η καλλιέργεια νοοτροπίας για αξιοπρεπή διαβίωση ατόμων της τρίτης ηλικίας δηλώνει ο Υπουργός Υγείας.

O Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, δήλωσε τη Δευτέρα (5/11), ότι «η Κυβέρνηση έθεσε στις προτεραιότητές της την καλλιέργεια νοοτροπίας σε όλα τα κοινωνικά σύνολα για αξιοπρεπή διαβίωση και την προώθηση προγραμμάτων για ενεργή συμμετοχή των ατόμων της τρίτης ηλικίας, σε τομείς που αφορούν στην ευρύτερη κοινωνία, την οικονομία και τον πολιτισμό».

Σημείωσε ότι «στόχος μας είναι η κινητοποίηση και η δημιουργική καθημερινότητα των ατόμων αυτών» απευθύνοντας χαιρετισμό στη συνέντευξη Τύπου της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για την Τρίτη Ηλικία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών ο Υπουργός είπε ότι «με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας θα δημιουργηθούν μηχανισμοί ελέγχου παρακολούθησης του συστήματος, της ποιοτικής προσφοράς και της συγκράτησης των υπερβολικών δαπανών».

Πρόσθεσε ότι «αρχίζοντας από τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του ΓεΣΥ, εκείνα της ελεύθερης επιλογής παρόχου υγείας και της ίσης και καθολικής πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες, μπορεί κανείς εύκολα να συμπεράνει πως τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας για τα άτομα τρίτης ηλικίας είναι πολλαπλά».

Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας «κύριος στόχος μας είναι ο ασθενής να είναι στο επίκεντρο και να δημιουργηθεί ένα σύστημα, του οποίου η εύρυθμη λειτουργία θα παρέχει τα δεδομένα που απαιτούνται για την καλύτερη και πιο στοχευμένη ανάπτυξη πολιτικών και προγραμμάτων πρόληψης και ρύθμισης διάφορων παθήσεων, ώστε να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού μας».

Ανέφερε ότι «ήρθε ο καιρός που όλοι οι παράγοντες της πολιτείας και της κοινωνίας από κοινού να αναπτύξουμε τους μηχανισμούς εκείνους που θα επιτρέψουν στα άτομα τρίτης ηλικίας να διαβιούν με υγεία και αξιοπρέπεια, να είναι ενεργοί πολίτες και, κατ’ επέκταση, ωφέλιμοι για τον τόπο μας».

Ο κ. Ιωάννου, επικαλούμενος στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), είπε ότι «το 2016 το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση είναι για τους μεν άντρες 80,5 ενώ το 2015 ήταν 79,8, για τις δε γυναίκες το 2016 ανέρχεται στο 84,7 ενώ το 2015 ήταν 83,5».

Επεσήμανε πως «τα στοιχεία αυτά δηλώνουν ότι σε λίγα χρόνια ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται στην ευαίσθητη αυτή ηλικία θα αυξηθεί σημαντικά».

«Ως εκ τούτου, όλα τα κράτη καλούνται να δημιουργήσουν προγράμματα, τα οποία θα μεριμνούν για την μείωση της ευπάθειας και της ευθραυστότητας στην τρίτη ηλικία» είπε ο Υπουργός Υγείας ο οποίος συνεχάρη τον Πρόεδρο και την Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου για την εξαιρετική τους πρωτοβουλία να αφιερώσουν την φετινή εβδομάδα ευαισθητοποίησης στα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ολγκίν: Eνημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της στην Κύπρο

Ολγκίν: Eνημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της στην Κύπρο

Η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της, δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα, Φαρχάν Χακ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top