ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P: 129 χώρες θα δανειστούν το 2015 - Στα 44,3 τρισ. δολ. το παγκόσμιο δημόσιο χρέος

S&P: 129 χώρες θα δανειστούν το 2015 -  Στα 44,3 τρισ. δολ. το παγκόσμιο δημόσιο χρέος

Ο Standard & Poor`s εκτιμά ότι 129 χώρες θα δανειστούν το 2015 ποσό, ύψους 6,70 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσω μακροπρόθεσμων δανείων, που είναι κατά 5,7% χαμηλότερο σε σχέση με το 2014, με το συνολικό παγκόσμιο χρέος να αγγίζει, σύμφωνα με τον οίκο, τα 44,3 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2015, από 43,64 τρισ. δολάρια πέρσι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση του S&P, ο συνολικός δανεισμός των 129 χωρών τις οποίες αξιολογεί ο διεθνής οίκος, αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7%, αγγίζοντας τα 44,30 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2015.

Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, θα είναι μακράν οι χώρες που θα δανειστούν το μεγαλύτερο ποσό το 2015, το οποίο θα ανέλθει στο 31,8% (2,11 τρισ. δολάρια) και 24,2% (1,61 τρισ. δολάρια), αντίστοιχα, του συνολικού παγκόσμιου δανεισμού.

Ακολουθούν Κίνα, Ιταλία, Ινδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία, η κάθε μια από τις οποίες θα αντλήσει από τις αγορές πέραν των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2015, με το συνολικό ποσό που θα δανειστούν να αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 20% του παγκόσμιου δανεισμού.

Ανά περιοχή, τα κράτη της Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται να δανειστούν 2,60 τρισ. δολάρια ή το 38% του συνόλου δανεισμού για το 2015, (κυρίως Ιαπωνία και σε μικρότερο βαθμό η Κίνα και η Ινδία), ενώ ακολουθεί η Βόρεια Αμερική (33%) και η Ευρώπη (22% συμπεριλαμβανομένων των κρατών της Κοινοπολιτείας).

Σε αντίθεση, ο δανεισμός από κράτη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής είναι αμελητέος σε σχέση με τον συνολικό παγκόσμιο δανεισμό.

Παρά το γεγονός ότι τέσσερα κράτη μέλη της Ευρωζώνης (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία) είναι μεταξύ των 10 μεγαλύτερων δανειζομένων, ο S&P αναμένει ότι τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα εκδώσουν συνολικά λιγότερο από το μισό χρέος που είναι πιθανό να εκδώσουν φέτος οι ΗΠΑ, αγγίζοντας το 1,01 τρισ. δολάρια.

Τα κράτη των G7 αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου δανεισμού και χρέους.

Σύμφωνα με τον οίκο, περίπου τα δύο τρίτα ή 4,50 τρισ. δολάρια του ακαθάριστου κρατικού δανεισμού, θα αφορά αναχρηματοδότηση μακροπρόθεσμου χρέους, ενώ οι καθαρές δανειακές ανάγκες εκτιμάται πως θα ανέλθουν στα 2,20 τρισ. Δολάρια ή στο 2,9% του ΑΕΠ των 129 κρατών που αξιολογεί ο διεθνής οίκος.

Ο S&P εκτιμά ότι ο μακροπρόθεσμος δανεισμός θα μειωθεί στο 8,9% του ΑΕΠ το 2015, από σχεδόν 9,5% κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια, ενώ αναμένει πως το υφιστάμενο βραχυπρόθεσμο χρέος θα παραμείνει, σε γενικές γραμμές, αμετάβλητο στα 5,4 τρισ. δολάρια στο τέλος του 2015 ή στο 12% του συνολικού χρέους παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την έκθεση του S&P τα ποσά έχουν μετατραπεί σε δολάρια ΗΠΑ και ως εκ τούτου, αντανακλούν την ενίσχυση του δολαρίου έναντι πολλών σημαντικών νομισμάτων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βελτιωμένη η κατάσταση της υγείας του «Δημητρούι» - «Στο περίμενε» οι ανακριτές για κατάθεση

Θα καταταγείς στον στρατό; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις – Οι σημαντικές ημερομηνίες και οι εκπαιδεύσεις που θα ακολουθήσουν

Νέο «μέτωπο» για Οδ. Μιχαηλίδη - «Πυρά» από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Ιδρυμάτων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Πώς απαντά η Ελεγκτική

Σοβαρές καταγγελίες κατά αεροπορικών εταιρειών: Από καθυστερήσεις και βάρος αποσκευών μέχρι αλλαγές - Όσα πρέπει να ξέρετε

Τραγωδία στη Λεμεσό: Διενεργήθηκε η νεκροτομή στη σορό του άτυχου Βύρωνα Στυλιανού



Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Δεν έχουν καμία απάντηση για το Υπόμνημα γενικότερα, που κατέθεσαν στην Ανακριτική Επιτροπή της Εκκλησίας της Κύπρου και ούτε για το δεδικασμένο από τις αποφάσεις που εξέδωσε ο Μητροπολίτης Ταμασού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς σχετικά ο εκ των δικηγόρων των πέντε μοναχών, που απαρτίζουν την αδελφότητα, Αναστάσιος Βαβούσκος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top