ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΣ: Τα νέα δεδομένα στη Συρία στρέφουν βλέμματα στο τεμάχιο «7» -«Είναι νωρίς» μας ανέφερε αρμόδια κυβερνητική πηγή -VIDEO

ΚΥΠΡΟΣ: Τα νέα δεδομένα στη Συρία στρέφουν βλέμματα στο τεμάχιο «7» -«Είναι νωρίς» μας ανέφερε αρμόδια κυβερνητική πηγή -VIDEO

Γεωπολιτικοί αναλυτές και άνθρωποι με εμπειρία στο ρεπορτάζ συνέδεαν το γεγονός ότι οι Τούρκοι δεν κατέβαζαν τρυπάνι στο τεμάχιο «7» της κυπριακής ΑΟΖ, με την επιχείρηση στη Συρία. Όσο λάθος ή σωστή είναι αυτή η θέση, εντούτοις δεν μπορούμε να την προσπεράσουμε…

Του Φάνη Μακρίδη

Η τροπή της σύρραξης με την άνοδο των στρατευμάτων του Άσαντ στο βόρειο κομμάτι της χώρας, αλλά και ο… ειρηνευτικός ρόλος των συμμάχων του Σύρου πρόεδρου, των Ρώσων δηλαδή, έκανε την Τουρκία σαφώς επιφυλακτική. Δεν είναι τυχαίο που στις μάχες κατά των Κούρδων, η Τουρκία έστειλε τους Σύρους αντικαθεστωτικούς και ισλαμιστικές παραστρατιωτικές ομάδες.

«Αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν θα ανοίξει άλλα μέτωπα, από τη στιγμή που είναι επιφυλακτική με τη στρατιωτική της επιχείρηση στη Συρία και δεν πρόκειται να ‘κατέβει’ τρυπάνι στο τεμάχιο ‘7’» ήταν η εύλογη άποψη που εξέφραζαν αναλυτές τις προηγούμενες ημέρες.

Τώρα, λοιπόν, με τα δεδομένα στο συριακό να αλλάζουν, μοιραία τα βλέμματα στρέφονται στην ΑΟΖ μας. Αν οι Κούρδοι προχωρήσουν σ΄ αυτά που υποτίθεται συμφωνήθηκαν (δεν είναι ξεκάθαροι οι όροι ακόμα) και εν τέλει αποσυρθούν από τα τουρκοσυριακά σύνορα, εκτιμάται από αναλυτές ότι θα δούμε την Τουρκία να παίζει πιο ενεργά το ρόλο του κακού παιδιού των υδάτων της ανατολικής Μεσογείου.

«Νωρίς για ασφαλή εκτίμηση, ρευστή η κατάσταση»
Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά, ενώ εξετάζονται διάφορα ενδεχόμενα, χωρίς όμως να υπάρχει βιασύνη για συμπεράσματα. Αρμόδια κυβερνητική πηγή μας ανέφερε επί λέξει: «Νομίζω είναι νωρίς για να κάνουμε ασφαλή εκτίμηση. Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή και υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το τι συμφωνήθηκε το βράδυ της Πέμπτης (17/10). Κλειδί θα είναι η συνάντηση του Ερντογάν και του Πούτιν την ερχόμενη εβδομάδα».

Ανάλογα με το πώς θα πράξουν Γαλλία, Τουρκία και ΗΠΑ
Πάντως, ο γνωστός γεωπολιτικός αναλυτής (πρώην στέλεχος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών -ΕΥΠ), Σάββας Καλεντερίδης, σχολιάζοντας σε εκπομπή του Ελλαδικού τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ έκανε λόγο για ρόλο-κλειδί από την Γαλλία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ. Όπως εξήγησε, τα οικονομικά συμφέροντα των τριών χωρών επηρεάζονται από τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ μας. Κατά συνέπεια, σύμφωνα πάντα με τα όσα ανέφερε, θα πρέπει πρώτα να δούμε πώς θα αντιδράσουν Γαλλία, Τουρκία και ΗΠΑ και «αναλόγως να πράξουμε κι εμείς».

Καταλυτικός ο ρόλος της Γαλλίας
Στην ίδια εκπομπή, ο αντιπτέραρχος Κωνσταντίνος Ιατρίδης, ανέφερε πως καταλυτικό ρόλο θα διαδραματίσει η Γαλλία: «Ο Ερντογάν θα κλιμακώσει περισσότερο την ένταση (σημ. στην κυπριακή ΑΟΖ) –αυτή είναι η τακτική τους- μέχρι να δει αντιδράσεις σοβαρές ή μη από τη Γαλλία. Αν δει ότι η Γαλλία αντιδρά, τότε ναι θα αρχίσει -μέσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων- να αποσύρει το Γιαβούζ. Αν η Γαλλία δεν αντιδράσει δυναμικά, τότε λυπάμαι που θα το πω πάμε ολοταχώς σε μια λύση του κυπριακού μαζί με τα ενεργειακά της Κύπρου…».

Δείτε το VIDEO με τις τοποθετήσεις Καλεντερίδη και Ιατρίδη:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top