ΚΟΣΜΟΣ

Διαμάχη στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό προκαλούν οι προτάσεις των Σοσιαλδημοκρατών

Διαμάχη στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό προκαλούν οι προτάσεις των Σοσιαλδημοκρατών

Η απόφαση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών να προτείνουν τη φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών, καθώς και να θέσουν φρένο στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ενδέχεται να καταφέρουν πλήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό τους με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Στο συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο που πέρασε στο Βερολίνο, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα πρότεινε την επαναφορά του φόρου 1% σε όσους η περιουσία τους υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διοχετευθούν περισσότερα κονδύλια στην κοινωνική ασφάλεια και την παιδεία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κόμματος, από την φορολογία αυτή το κράτος θα επωφεληθεί επιπλέον 9 δισ. ευρώ.

Στη Γερμανία, ο φόρος στη μεγάλη περιουσία δεν εισπράττεται από τη δεκαετία του `90, με την πρόφαση της απόφασης που είχε εκδώσει το Συνταγματικό Δικαστήριο για την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας.

Παράλληλα, στο συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών αποφασίσθηκε το κόμμα να λάβει αποστάσεις από την συνταγματοποίηση της λιτότητας, που επιτάσσει στο κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση να διατηρούν με κάθε θυσία ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, με λιγοστές εξαιρέσεις σε περιπτώσεις που χρειάζεται ν` αντιμετωπισθεί μία σοβαρή κρίση.

Σύμφωνα με τον ένα από τους δύο νέους προέδρους του SPD, Νόρμπερτ Βάλτερ -Μπόργιανς «το φρένο στο χρέος δεν μπορεί να μετατραπεί σε φρένο για το μέλλον. Καμία ιδιωτική εταιρεία δεν θα άφηνε τα μηχανήματά της να γίνουν παρωχημένα, προκειμένου να μη χρειασθεί να δανεισθεί».

Η παραπάνω θέση των Σοσιαλδημοκρατών για το χρέος προκάλεσε αμέσως την αντίδραση των Χριστιανοδημοκρατών, με στελέχη τους να δηλώνουν πως αποτελεί την απόλυτη «κόκκινη γραμμή».

 «Δεν ανέχομαι προϋποθέσεις του τύπου «εάν δεν κάνετε αυτό που θέλουμε, θα φύγουμε» τόνισε η διάδοχος της Μέρκελ στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ.

Την ίδια στιγμή ο ΓΓ των Χριστιανοδημοκρατών Μάρκους Μπλούμε δήλωσε πως αποκλείεται μία στροφή της κυβέρνησης προς τα αριστερά, καθώς ήδη έχει υπάρξει μία συμφωνία για να αποκλεισθούν πιο σκληρά μέτρα για τους φορολογούμενους προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η μετάβαση προς την "πράσινη οικονομία" και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Οι αντιθέσεις μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό διευρύνονται συνεχώς περισσότερο και τα δύο κόμματα –Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες- ήδη έχουν συμφωνήσει να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις πριν τα Χριστούγεννα για να διαπιστώσουν τις προοπτικές διατήρησης της συγκυβέρνησης.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Δίκη στο Μάτι: Συγκλονίζει ο Άρης Χερουβείμ που έχασε μάνα, αδερφή και δίδυμες ανιψιές στη φωτιά

Μονή Αββακούμ: Σε προχωρημένο στάδιο οι εξετάσεις της Αστυνομίας

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top