ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΣ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ: Το Γιαβούζ στην ΑΟΖ της Κύπρου - Συνεχίζει μαινόμενος ο Ερντογάν - ΧΑΡΤΕΣ

ΚΥΠΡΟΣ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ: Το Γιαβούζ στην ΑΟΖ της Κύπρου - Συνεχίζει μαινόμενος ο Ερντογάν - ΧΑΡΤΕΣ

Όπως έχει ήδη υπάρξει ενημέρωση, το τουρκικό γεωτρύπανο έχει φθάσει λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (20/04) στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ, μεταξύ οικοπέδων 6 και 7. Ο Ερντογάν, προφανώς δεν κάνει βήμα πίσω από τις στρατηγικές του επιδιώξεις, παρά την πανδημία.

Του Γιώργου Τάττη

Με βάση και το χθεσινό ρεπορτάζ, το γεωτρύπανο Γιαβούζ όδευε προς την θαλάσσια περιοχή της Κύπρου για γεώτρηση, καθώς το τουρκικό κράτος έχει δεσμεύσει με παράτυπη navtex μια περιοχή μεταξύ των οικοπέδων 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ από τη Δευτέρα του Πάσχα, 20 Απριλίου μέχρι και τις 18 Ιουλίου.

Στο μεταξύ, δεν είναι η μόνη παράνομη δραστηριότητα που γίνεται εκ μέρους της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Το αμέσως προηγούμενο διάστημα, το Γιαβούζ αλλά και το Μπαρμαρός βρίσκονταν στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, συνοδεία βοηθητικών, εφοδιαστικών πλοίων. Το Γιαβούζ αποχώρησε για λίγο από το θαλασσοτεμάχιο 8 και επέστρεψε τώρα στην περιοχή μεταξύ των οικοπέδων 6 και 7. Σημειώνεται ότι το οικόπεδο 6 ανατέθηκε στην γαλλοϊταλική κοινοπραξιά ΕΝΙ-ΤΟΤAL.

Όπως δεικνύουν και οι χάρτες, στην περιοχή ανατολικά της Κύπρου, κάπου στα όρια του οικοπέδου 3 βρίσκεται το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός μαζί με άλλα δύο συνοδευτικά πλοία.

Παράλλληλα, πολύ κοντά στο σημείο που ενώνονται οι ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας βρίσκεται το ερευνητικό σκάφος Oruc Receıs, όπου και πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες. Υπάρχουν επίσης 2 συνοδευτικά βοηθητικά πλοία.

Η Τουρκία δεν υποχωρεί από την διαχρονική της στρατηγική

Οι κινήσεις αυτές, αφενός στοχεύουν στην συνέχιση της διαχρονικής ενεργειακής πολιτικής της Τουρκίας, η οποία σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία αποσκοπεί στο να σταματήσει το ενεργειακό της πρόγραμμα και να μπει στο τραπέζι των συνομιλιών ο από κοινού και προ της λύσης διαμοιρασμός των όποιων ωφελημάτων. Αφετέρου, ο Ερτογάν προσπαθεί με κάθε μέσο να αποπροσανατολίσει την τουρκική γνώμη, υπό την συνεχή και εντεινόμενη κριτική που δέχεται για την διαχείριση της υγεινομικής κρίσης.

Εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι τιμές του πετρελαίου, αλλά και του φυσικού αερίου σε ένα βαθμό, έχουν υποχωρήσει, τότε κατανοεί κανείς ότι οι σκοποί της Άγκυρας για μία άμεση γεώτρηση δεν είναι οικονομικοί. Εξάλλου, δήλωσε ότι ‘η Τουρκία με την αποφασιστική της στάση θα συνεχίσει να χαλάει όλα τα παιχνίδια στην ανατολική Μεσόγειο’, λίγο πριν να ανακοινώσει νέα τετραήμερη καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού.

Στην εξίσωση φυσικά πρέπει να μπουν και οι εξελίξεις τόσο στην Συρία, όσο και στην Λιβυή όπου η Τουρκία βρίσκεται επίσης σε δυσμενή θέση. Τέλος, δεν αναμένεται να σταματήσει και ο πόλεμος που ξεκίνησε ο Ερντογάν με την συντονισμένη αποστολή προσφύγων και μεταναστών στα Ελλαδικά σύνορα, καθώς η ένταση από τον Έβρο μεταφέρεται σταδιακά στο Αιγαίο.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βελτιωμένη η κατάσταση της υγείας του «Δημητρούι» - «Στο περίμενε» οι ανακριτές για κατάθεση

Θα καταταγείς στον στρατό; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις – Οι σημαντικές ημερομηνίες και οι εκπαιδεύσεις που θα ακολουθήσουν

Νέο «μέτωπο» για Οδ. Μιχαηλίδη - «Πυρά» από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Ιδρυμάτων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Πώς απαντά η Ελεγκτική

Σοβαρές καταγγελίες κατά αεροπορικών εταιρειών: Από καθυστερήσεις και βάρος αποσκευών μέχρι αλλαγές - Όσα πρέπει να ξέρετε

Τραγωδία στη Λεμεσό: Διενεργήθηκε η νεκροτομή στη σορό του άτυχου Βύρωνα Στυλιανού



Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Δεν έχουν καμία απάντηση για το Υπόμνημα γενικότερα, που κατέθεσαν στην Ανακριτική Επιτροπή της Εκκλησίας της Κύπρου και ούτε για το δεδικασμένο από τις αποφάσεις που εξέδωσε ο Μητροπολίτης Ταμασού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς σχετικά ο εκ των δικηγόρων των πέντε μοναχών, που απαρτίζουν την αδελφότητα, Αναστάσιος Βαβούσκος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top