ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ: Στα δυτικά της Κύπρου το Γιαβούζ - Η τουρκική επιθετικότητα καλά κρατεί - ΧΑΡΤΗΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ: Στα δυτικά της Κύπρου το Γιαβούζ - Η τουρκική επιθετικότητα καλά κρατεί - ΧΑΡΤΗΣ

Στα δυτικά της Κύπρου βρίσκεται αυτη τη στιγμή το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ.

Του Γιώργου Τάττη

Υπενθυμίζεται ότι το γεωτρύπανο Γιαβούζ οδεύει προς την θαλάσσια περιοχή της Κύπρου για γεώτρηση, καθώς το τουρκικό κράτος έχει δεσμεύσει με παράτυπη navtex μια περιοχή μεταξύ των οικοπέδων 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ από τη Δευτέρα του Πάσχα, 20 Απριλίου μέχρι και τις 18 Ιουλίου.

Το αμέσως προηγούμενο διάστημα, το Γιαβούζ αλλά και το Μπαρμαρός βρίσκονταν στην θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, συνοδεία βοηθητικών, εφοδιαστικών πλοίων. Το Γιαβούζ αποχώρησε για λίγο από το θαλασσοτεμάχιο 8 και επιστρέφει τώρα στην περιοχή μεταξύ των οικοπέδων 6 και 7. Σημειώνεται ότι το οικόπεδο 6 ανατέθηκε στην γαλλοϊταλική κοινοπραξιά ΕΝΙ-ΤΟΤAL.

Όπως δημοσιεύτηκε και παλαιότερα, μετά και την εμμένουσα επιθετική στάση της Τουρκίας, παρά την τεράστια έξαρση της πανδημίας στην χώρα, αναμένετο να δούμε τις κινήσεις των ξένων ενεργειακών κολλοσών που δραστηριοποιούνταν στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Αναβάλλουν τις εξορύξεις οι ξένοι ενεργειακοί κολοσσοί

Στις 12 Απριλίου η Αμερικανική EXXON-MOBIL ανακοίνωσε ότι αναβάλλει τις όποιες προγραμματισμένες γεωτρήσεις για τον Σεπτέμβριο του 2021. Αυτό γίνεται λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και της συνεπακόλουθης πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναγκαστικά θα μειώσει τις διεθνείς της επενδύσεις, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών.

Με τη σειρά του, ο Υπουργός Ενέργειας Γεώργιος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι το ευχάριστο είναι ότι παραμένουν προσηλωμένοι στην Κύπρο, ενώ ανέφερε πως θα υπάρξει καθυστέρηση και στον EastMed, αλλά και στα γενικότερα ενεργειακά σχέδια στην περιοχή, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως ο κορωνοϊός θα επηρεάσει και το υπόλοιπο πρόγραμμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ που έχουν αναλάβει οι ευρωπαϊκές εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL.

Στα ίδια μήκη κύματος αναμένεται να κινηθεί και η ENI-TOTAL, η οποία είχε ήδη ενημερώσει για καθυστέρηση, καθώς το γεωτρύπανο αντιμετώπιζε προβλήματα και θα παρέμενε για περισσότερο καιρό καθηλεωμένο στον Λίβανο. Η συγκεκριμένη κοινοπράξια μάλιστα, είχε προγραμματισμένη γεώτρηση περί τα τέλη Απριλίου.

Η τουρκική επιθετικότητα καλά κρατεί

Στο μεταξύ, η τουρκική επιθετικότητα εξακολουθεί να υφίσταται τόσο στο Αιγαίο, όσο και στον Έβρο, καθώς παρατηρούνται καθημερινές υπερπτήσεις τούρκικων μαχητικών και στις 2 περιοχές. Τέλος, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο του Ερντογάν, που φέρεται να οργανώνει συντονισμένες αποστολές προσφύγων και μεταναστών από την δίοδο του Αιγαίου, στα Βορειοανατολικά σύνορα της Ελλάδας, εν καιρώ μάλιστα, πανδημίας.

Σημειώνεται επίσης ότι οι ροές στα νησιά συνεχίζονται και όσοι πρόσφυγες/μετανάστες καταφέρουν να εισέλθουν εντός των νησιών, τοποθετούνται σε υποτιθέμενη ‘καραντίνα’ διάσπαρτοι στις ακτές και εκτός δομών. Το Σάββατο 18/04, κυκλοφόρησε σε βίντεο η αποτυχημένη εν τέλει προσπάθεια βάρκας με αλλοδαπούς να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά υδάτα, βορειοανατολικά της Λέσβου. Με συνοδεία, μάλιστα, ακταιωρών της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top