ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιδρυμα ΦΗΜΟΝΟΗ: Ο νόμος για προστασία των πληροφοριοδοτών, το πρώτο βήμα για πάταξη διαφθοράς

Ιδρυμα ΦΗΜΟΝΟΗ: Ο νόμος για προστασία των πληροφοριοδοτών, το πρώτο βήμα για πάταξη διαφθοράς

Η ψήφιση του νόμου για την προστασία των πληροφοριοδοτών Δημοσίου Συμφέροντος (whistleblowers), είναι το πρώτο βήμα για την πάταξη της διαφθοράς, αναφέρει σε ανακοίνωσή του τοΊδρυμα ΦΗΜΟΝΟΗ, που εκπροσωπεί την Κύπρο στο Whistleblowers International Network, χαιρετίζοντας "με μεγάλη ικανοποίηση" την ψήφιση του νόμου από τη Βουλή.


Η Κύπρος, σύμφωνα με το Ίδρυμα, είναι μια από τις επτά ευρωπαϊκές χώρες, που ψήφισαν νόμο για την προστασία των πληροφοριοδοτών.

Πρόσθεσε ότι τώρα αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ψηφιστούν και τα άλλα δυο νομοσχέδια, για την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της διαφθοράς και το Περί της Διαφάνειας στις Διαδικασίες Λήψης Δημόσιων αποφάσεων, "ώστε να ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο που θα καθορίζει τον τρόπο που η Κυπριακή Δημοκρατία θα αντιμετωπίζει θέματα διαφθοράς και τα μέτρα που θα προωθήσει για την πάταξή της."
 
Το Ίδρυμα τόνισε ότι ο νόμος για την προστασία των πληροφοριοδοτών βρισκόταν στη Βουλή από το 2016 και η ετοιμασία και η ψήφιση του οφείλεται σε κύριο λόγο στην επιμονή της βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου, που συνέβαλε ουσιαστικά στην ετοιμασία του. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Στέφη Δράκου, που βοήθησε ώστε να υπερπηδηθούν τα εμπόδια και να ετοιμαστεί ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο, πρόσθεσε.

Εκφράζει επίσης τη μεγάλη ικανοποίηση του, "που τα πολιτικά κόμματα και η Κυβέρνηση μπόρεσαν να αφήσουν πίσω τις κομματικές διαφορές και να συνεργαστούν για την ετοιμασία ενός νόμου που συμπεριλαμβάνει πρόνοιες πιο ισχυρές από αυτές που προβλέπει ακόμα και αυτή η Οδηγία της ΕΕ."

"Η ψήφιση του νόμου είναι ένα πρώτο βήμα για την πάταξη της διαφθοράς," σημειώνει το Ίδρυμα, τονίζοντας ότι για να επιτευχθεί ο τελικός στόχος, που είναι η πάταξη της διαφθοράς, πρέπει τώρα να ενημερωθούν οι πολίτες για τις πρόνοιες του νόμου και να πεισθούν  τα άτομα που θέλουν να καταγγείλουν πράξεις διαφθοράς ότι ο νόμος και τα μέτρα που προβλέπει μπορούν να τον προστατεύσουν.

Επισημαίνοντας ότι ως οργανισμός ασχολείται για χρόνια για την πάταξη της διαφθοράς, και γνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η σωστή ενημέρωση και κατάρτιση, αναφέρει ότι ήδη συζητά το θέμα διοργάνωσης ενημερωτικών σεμιναρίων με τους διεθνείς οργανισμούς με τους οποίους συνεργάζεται και ετοιμάζεται να πληροφορήσει τους πολίτες για τις πρόνοιες του νόμου και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην πάταξη της διαφθοράς.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Πάνε στο Δικαστήριο μοναχοί και δωρητές για τα λεφτά στο χρηματοκιβώτιο - Τι έγινε με τις ενστάσεις στην Ανακριτική

«Πρεμιέρα» με παρατράγουδα για την εξεταστική περίοδο - Οι καταγγελίες για το γραπτό

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αυτοί είναι οι δυο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν από το Υπουργικό

Επιστολή Τσίγκη για τις κάμερες: Να γίνουν έντονες οι σημάνσεις στις προειδοποιητικές πινακίδες– «Πρώτα στον Στρόβολο»

Αγανακτισμένος ο πατέρας του μικρού μαχητή Λούκα: Κλείδωσαν τον τραπεζικό λογαριασμό της οικογένειας



Κατηγορηματικός ο ΠτΔ - «Δεν έχω απορρίψει καμία πρόταση της προσωπικής απεσταλμένης»

Κατηγορηματικός ο ΠτΔ - «Δεν έχω απορρίψει καμία πρόταση της προσωπικής απεσταλμένης»

Στο Κυπριακό, στο μεταναστευτικό και στο θέμα του πορίσματος της έρευνας για τον Ακάμα αναφέρθηκε σήμερα, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top