ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρίσμα στον Αβέρωφ, κρίσιμο τετ α τετ Στεφάνου-Νικόλα- Αποφασίζει ο Χριστοδουλίδης

Χρίσμα στον Αβέρωφ, κρίσιμο τετ α τετ Στεφάνου-Νικόλα- Αποφασίζει ο Χριστοδουλίδης

Τα κομμάτια ενός σύνθετου προεκλογικού παζλ αρχίζουν σιγά σιγά να τοποθετούνται στη θέση τους και τα κόμματα καθορίζουν βηματισμό για τη μεγάλη εκλογική μάχη που θα κρίνει τον νέο ένοικο του Προεδρικού για την πενταετία 2023-2028.

Στο κυβερνών κόμμα τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αύριο Κυριακή ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα λάβει το χρίσμα του υποψήφιου, μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος με ξεκάθαρο τρόπο θα ζητήσει από τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ να συσπειρωθούν γύρω από την παράταξη. Από τη Δευτέρα το πρωί ο Αβέρωφ Νεοφύτου, έχοντας και επίσημα το χρίσμα, θα αρχίσει να καταστρώνει το προεκλογικό του πλάνο, το οποίο σκοντάφτει σε δύο εκκρεμότητες. Η μία έχει να κάνει με τις τελικές αποφάσεις του τέως υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη και η άλλη με τις κινήσεις στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης.

Πριν το Πάσχα

Οσον αφορά το πρώτο θέμα, οι πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του λίγο πριν το Πάσχα και όλες του οι κινήσεις δείχνουν ότι θα επιχειρήσει το βήμα και θα διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας ως ανεξάρτητος υποψήφιος, με ή χωρίς την υποστήριξη οποιουδήποτε κόμματος. Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της αντιπολίτευσης, σε μεγάλο βαθμό όλα θα κριθούν στη δεύτερη και καθοριστική συνάντηση των ηγετών του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, Στέφανου Στεφάνου και Νικόλα Παπαδόπουλου. Η ενέργεια του Προέδρου του ΔΗΚΟ να ρίξει στο τραπέζι το όνομα της αναπληρώτριας προέδρου του κόμματος, Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, τάραξε τα λιμνάζοντα νερά του διαλόγου και έφερε προβληματισμό και στα δύο κόμματα. Στο ΑΚΕΛ αναμένουν να τεθεί και επισήμως το όνομα της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου ώστε να τοποθετηθούν με σαφήνεια. Κι αυτό γιατί στελέχη του ΔΗΚΟ, με δημόσιες δηλώσεις τους τις τελευταίες δύο μέρες, έκαναν λόγο για βολιδοσκόπηση, και σε κάθε περίπτωση ανέφεραν ότι η πρόταση τελεί υπό την αίρεση των συλλογικών οργάνων. Στο ΑΚΕΛ το όνομα της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου δεν προκαλεί αντιδράσεις αλλά υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν.

Τάσεις στο ΔΗΚΟ

Πηγή προβληματισμού στο ΑΚΕΛ είναι η ανησυχία ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος προσπαθεί να ελιχθεί και να ικανοποιήσει τις διαφορετικές τάσεις που υπάρχουν στο κόμμα: Μια που θέλει τον ίδιο να είναι υποψήφιος, δεύτερη που θέλει συνεργασία με το ΑΚΕΛ και μια τρίτη τάση που προκρίνει Χριστοδουλίδη. Στο τραπέζι του διαλόγου υπάρχει τουλάχιστον ακόμη ένα όνομα που προτάθηκε από τον Νικόλα Παπαδόπουλο στον Στέφανο Στεφάνου. Εάν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή της τελευταίας στιγμής, από πλευράς Στέφανου Στεφάνου τα ονόματα που θα τεθούν στο τραπέζι είναι εκείνα του νομικού Αχιλλέα Δημητριάδη, της πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ερατούς Κ. Μαρκουλλή και του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσου Χριστοφίδη. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συνεννόηση γύρω από το όνομα του υποψηφίου, τότε οι Στέφανος Στεφάνου και Νικόλας Παπαδόπουλος θα σημάνουν και τον τερματισμό της προσπάθειας, γιατί κανένας από τους δύο δεν επιθυμεί τον εκφυλισμό της διαδικασίας εάν διαπιστωθεί ότι δεν οδηγεί πουθενά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συνεχίζεται η διαμάχη στη Δρομολοξιά - «Χτύπησε τη σύζυγό μου» - «Όλα όσα ακούστηκαν δεν ευσταθούν στην πραγματικότητα»

Στην Αστυνομία για κατάθεση με τους γονείς του ο 10χρονος για τις ζημιές στο Δημοτικό Λιβαδιών - Ψάχνουν και άλλα πρόσωπα

Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος των Φυλακών - Ποια η αιτία

«Μίλησε» η νεκροτομή του 30χρονου Ευτύχιου Χαρίτου – Τα ευρήματα

Δίκη για το Μάτι: Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία για την απόφαση

Eurovision 2024: Ξεπέρασε το 50% στην τηλεθέαση το ΡΙΚ - Το εντυπωσιακό ποσοστό την ώρα της ανακοίνωσης



Το μήνυμα της Ολγκίν σε ΠτΔ και Τατάρ -  «Εύχομαι να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»

Το μήνυμα της Ολγκίν σε ΠτΔ και Τατάρ - «Εύχομαι να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top