ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προς μισάωρη επέκταση το ωράριο των Δημοσίων Υπαλλήλων - Πότε θα πηγαίνουν δουλειά και πότε θα αποχωρούν

Προς μισάωρη επέκταση το ωράριο των Δημοσίων Υπαλλήλων - Πότε θα πηγαίνουν δουλειά και πότε θα αποχωρούν

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών βρίσκεται σήμερα (27/3) η συζήτηση για τους περί Δημόσιας Υπηρεσίας τροποποιητικούς κανονισμούς του 2022 που αφορούν την επέκταση του ωραρίου στην Δημόσια Υπηρεσία, όπως είχε άλλωστε προαναφέρει και το ThemaOnline σε προηγούμενο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, αυτό που εξετάζεται είναι η διεύρυνση του ωραρίου εργασίας της Δημόσιας Υπηρεσίας κατά μισή ώρα πιο νωρίς, με παράλληλη αντίστοιχη διεύρυνση του ελαστικού ωραρίου.

Όσα αλλάζουν με το ωράριο – Τι ισχύει μέχρι στιγμής

Συγκεκριμένα, με βάση το υφιστάμενο ωράριο της Δημόσιας Υπηρεσίας που προβλέπεται στους περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Χρόνος Εργασίας) Κανονισμούς του 1990 έως 2013, οι δημόσιοι υπάλληλοι υποχρεούνται να εργάζονται 37,5 ώρες την εβδομάδα με δυνατότητα μιας ώρας ελαστικού ωραρίου, δηλαδή από 7:30π.μ./8:30π.μ μέχρι 3:00μ.μ./4:00μ.μ. (Δευτέρα έως Παρασκευή).

Με την έναρξη του ωραρίου της Δημόσιας Υπηρεσίας κατά μισή ώρα πιο νωρίς και με την παράλληλη διεύρυνση του ελαστικού ωραρίου από μία ώρα, που είναι σήμερα, σε 1 1/2 ώρα, το ωράριο αναμένεται να διαμορφωθεί από 7:00 π.μ./8:30π.μ. – 2:30μ.μ./4:00μ.μ. (Δευτέρα έως Παρασκευή).

Την ίδια στιγμή, μέσω του νομοσχεδίου, προωθείται τροποποίηση του ωραρίου των υπαλλήλων της Βουλής των Αντιπροσώπων με τη διεύρυνση του ελαστικού ωραρίου από μισή ώρα, που είναι σήμερα, σε μία ώρα, όπως ισχύει σήμερα και για τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και του κανονισμού 2(3), ο οποίος προβλέπει ότι ο οφειλόμενος ελλειμματικός χρόνος αποκόπτεται ανά δεκαπενθήμερο, ώστε να προβλέπει για αποκοπή του χρόνου αυτού κατά το τέλος του ημερολογιακού έτους.

Ωστόσο στο νομοσχέδιο συμπεριλήφθηκε πρόνοια ώστε να μην επηρεαστεί το ωράριο των Υπηρεσιών στις οποίες δεν εφαρμόζεται ελαστικό ωράριο από τις προωθούμενες αλλαγές.

Οι λόγοι επέκτασης του ωραρίου της Δημόσιας Υπηρεσίας

Με βάση το νομοσχέδιο, ένας από τους στόχους της διεύρυνσης του ωραρίου της Δημόσιας Υπηρεσίας κατά μισή ώρα και της διεύρυνσης του ελαστικού ωραρίου, είναι να διευκολυνθεί ο μεγάλος αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που διαμένουν σε άλλη επαρχία.

Με αυτή την διερεύνηση, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα μπορούν να προσέρχονται και να αποχωρούν από την εργασία τους νωρίτερα από το θεσμοθετημένο ωράριο καθώς θα μπορούν και να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα δρομολόγια των οποίων είναι προγραμματισμένα κατά συγκεκριμένο ωράριο, για να αποφεύγουν την αυξημένη τροχαία κίνηση.

Επιπλέον με τη διεύρυνση του ωραρίου της Δημόσιας Υπηρεσίας αναμένεται ότι θα επέλθει σε κάποιο βαθμό μείωση της τροχαίας κίνησης που παρατηρείται τις ώρες έναρξης και λήξης του ωραρίου της δημόσιας υπηρεσίας, αφού αυτή θα καταμεριστεί σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τέλος, εκτός των υπαλλήλων που διαμένουν σε άλλες επαρχίες, από την επέκταση του ωραρίου αναμένεται να επωφεληθούν και υπάλληλοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας οι ίδιοι ή εξαρτώμενοί τους από τους οποίους, επίσης, υποβάλλονται αιτήματα για διευκολύνσεις από τους οικείους Προϊστάμενους ως προς το χρόνο προσέλευσης και αποχώρησής τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι, όπως είχε αναφέρει σε δηλώσεις του στο ThemaOnline, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Στράτης Ματθαίου, η επέκταση στο ωράριο των Δημόσιων Υπαλλήλων είναι σίγουρο ότι θα εφαρμοστεί, διότι πρόκειται για συμφωνία μεταξύ της ΠΑΣΥΔΥ με την Κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι στην συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, η Διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του ίδιου υπουργείου και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων Παγκύπρια Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ), η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ),η Παγκύπρια Συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ, η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ), η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ) και η Δημοκρατική Εργατική Ομοσπονδία Κύπρου (ΔΕΟΚ).

Από 6:30 και μέχρι τις 17:00 το ωράριο λέει η ΙΣΟΤΗΤΑ

Υπόμνημα προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών έστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, επισημαίνοντας ότι το ωράριο των Δημόσιων Υπάλληλων πρέπει να διαμορφωθεί από τις 6:30 π.μ. - 9:30 π.μ. μέχρι τις 14:00 μ.μ. - 17:00 μ.μ. τις Δευτέρα έως Παρασκευή).

«Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες του Υπουργείου Οικονομικών να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των Δημοσίων Υπαλλήλων που διαμένουν σε άλλες επαρχίες και εκείνων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, με στόχο την παροχή ενός πιο ευέλικτου ωραρίου εργασίας και το ευχαριστούμε θερμά. Εξετάσαμε προσεκτικά τις προτεινόμενες τροποποιήσεις και θα θέλαμε να παρουσιάσουμε μια εναλλακτική λύση στο θέμα του ωραρίου εργασίας, η οποία πιστεύουμε ότι θα εξυπηρετήσει καλύτερα τους Δημοσίους Υπαλλήλους και θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα της Δημόσιας Υπηρεσίας», ανέφερε στο υπόμνημα της η ΙΣΟΤΗΤΑ.

Την ίδια στιγμή παρουσίασε τα ακόλουθα επιχειρήματα υπέρ του ωραρίου εργασίας που πρότεινε:

1/ Μεγαλύτερη ευελιξία:

Σύμφωνα με την ΙΣΟΤΗΤΑ, το μεγαλύτερο εύρος ωρών που προτείνει παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στους Δημόσιους Υπαλλήλους που διαμένουν σε άλλες επαρχίες, επιτρέποντάς τους να επιλέξουν από ένα μεγαλύτερο φάσμα επιλογών μαζικής μεταφοράς.

«Αυτή η αυξημένη ευελιξία θα επιτρέψει στους υπαλλήλους να προγραμματίσουν καλύτερα το καθημερινό τους πρόγραμμα, μειώνοντας το άγχος και βελτιώνοντας τη συνολική ευημερία τους», σημειώνει.

2/ Μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης:

Η επέκταση του ωραρίου εργασίας θα κατανείμει περαιτέρω τις ώρες άφιξης και αναχώρησης των υπαλλήλων, οδηγώντας σε σημαντικότερη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης κατά τις ώρες αιχμής, λέει η ΙΣΟΤΗΤΑ.

«Αυτό δεν θα ωφελήσει μόνο τους Δημόσιους Υπαλλήλους αλλά και το ευρύ κοινό που μετακινείται κατά τις ώρες αυτές», επεσημαίνει.

3/ Ενισχυμένη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής:

Σύμφωνα με την ΙΣΟΤΗΤΑ, το προτεινόμενο ωράριο εργασίας της ανταποκρίνεται στις ποικίλες ανάγκες των Δημοσίων Υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν προβλήματα υγείας ή εξαρτώμενα μέλη που χρειάζονται φροντίδα.

«Αυτό το ευρύτερο φάσμα ωρών εργασίας προάγει μια υγιέστερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, οδηγώντας σε αυξημένη ικανοποίηση από την εργασία και συνολική παραγωγικότητα», προσθέτει.

4/ Συμπερίληψη «Πρωινών Τύπων» και «Νυχτερινών Τύπων»:

Όπως αναφέρει η ΙΣΟΤΗΤΑ, οι προτεινόμενες ώρες εργασίας λαμβάνουν υπόψη τις προτιμήσεις τόσο των Πρωινών Τύπων (αυτών που είναι πιο παραγωγικοί το πρωί) όσο και των Νυχτερινών Τύπων (αυτών που προτιμούν να εργάζονται αργά).

«Παρέχουν την ευελιξία σε κάθε εργαζόμενο να επιλέξει το ωράριό του, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα βελτιωθεί η παραγωγικότητα και η αποδοτικότητά του», σημειώνει.

Καταληκτικά, η ΙΣΟΤΗΤΑ αναφέρει ότι το ωράριο εργασίας από 6:30 π.μ. - 9:30 π.μ. μέχρι 14:00 μ.μ. - 17:00 μ.μ. παρέχει μια πιο ευέλικτη και αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση των ανησυχιών των Δημοσίων Υπαλλήλων, ενισχύοντας παράλληλα την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα της Δημόσιας Υπηρεσίας.

«Όχι» στην αλλαγή ωραρίου στα σχολεία - Άλλα μέτρα για απάλυνση του κυκλοφοριακού

Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε στα μέλη της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής, μία ενδεχόμενη μετατόπιση των ωραρίων στην εκπαίδευση θα ήταν ανώφελη.

Συγκεκριμένα, με βάση τη μελέτη, η εφαρμογή της μετατόπισης των ωραρίων στην εκπαίδευση δεν φαίνεται να έχει όφελος, αφού το όποιο όφελος στην κυκλοφορία μετατοπίζεται πάλι εντός της κυκλοφοριακής αιχμής, η οποία παραμένει υψηλή σε εκτεταμένη χρονική περίοδο από τις 7.00 π.μ. έως και τις 9.00 π.μ.

Στη μελέτη περιλαμβάνονται επίσης και κάποια υποστηρικτικά μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν στην επίτευξη των πιο ευνοϊκών σεναρίων.

Τα μέτρα αυτά είναι:

1/ Φύλαξη μαθητών στα δημοτικά και γυμνάσια της πόλης από τις 7.00π.μ. έως την έναρξη των μαθημάτων στις 7.30 π.μ. και 7.45 π.μ., αντίστοιχα.

2/ Ευελιξία παροχής επιπλέον άδειας μέγιστο 1,5 ημέρα/μήνα σε δημόσιους υπαλλήλους που προσέρχονται νωρίς και φεύγουν αργά από την εργασία τους, έχοντας συσσωρεύσει τον επιπλέον χρόνο εργασίας που καλύπτει τον χρόνο που θα παρέχεται σε άδεια.

3/ Προώθηση του ολοήμερου σχολείου που να περιλαμβάνει και υπηρεσία παροχής γευμάτων, αθλητικές ακαδημίες με πιθανές επενδύσεις από ιδιωτική πρωτοβουλία, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης μαθητών.

4/ Επανένταξη πολιτικής που απαιτεί όπως νεαροί εκπαιδευτικοί διδάσκουν για μερικά χρόνια εκτός επαρχίας/έδρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Θωρακίζονται» οι επιφυλασσόμενες τιμές πώλησης ακινήτων – Πόσο θα μειώνονται μετά από ανεπιτυχή πλειστηριασμό

Προς μισάωρη επέκταση το ωράριο των Δημοσίων Υπαλλήλων - Πότε θα πηγαίνουν δουλειά και πότε θα αποχωρούν

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top