ΚΟΣΜΟΣ

Αύξηση ενοικίων για τους θέσμιους ενοικιαστές

Αύξηση ενοικίων για τους θέσμιους ενοικιαστές

Την 13/04/2023 ψηφίστηκε διάταγμα δυνάμει του άρθρου 8 (4) (α) του Περί Ενοικιοστασίου Νόμου, με το οποίο επήλθε αύξηση στα ενοίκια έως και 6% για την διετία που αρχίζει από τις 22/04/2023 μέχρι και τις 21/04/2025.

Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά μόνο τα ακίνητα που εμπίπτουν στον Περί Ενοικιοστασίου Νόμο, κτίρια δηλαδή που κτίστηκαν πριν την 31/12/1999, προσφέρονταν προς ενοικίαση ή ενοικιάζονταν πριν την 31/12/1999 και ο ενοικιαστής έχει καταστεί θέσμιος.

Αναφορικά με το πιο πάνω διάταγμα, ο ιδιοκτήτης μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση του ενοικίου έως και 6% για την επόμενη διετία και ο ενοικιαστής είναι υποχρεωμένος να την καταβάλει. 

Να σημειωθεί ότι για ακίνητα που χτίστηκαν μετά το έτος 2000 μέχρι και σήμερα, ισχύει ο Περί Συμβάσεων Νόμος. Ιδιοκτήτης και ενοικιαστής υπογράφουν συμβόλαιο και συμφωνούν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της κάθε πλευράς. Με την λήξη του συμβολαίου, ο ιδιοκτήτης μπορεί να επιβάλει όση αύξηση επιθυμεί. Εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία για αύξηση, τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να οδηγήσει τη διαφορά στο Δικαστήριο, ζητώντας την έξωση του ενοικιαστή.


Πότε ενοικιαστής γίνεται θέσμιος;

 

  1. Το ακίνητο να είναι σε ελεγχόμενη περιοχή που προνοεί ο Nόμος.  Ουσιαστικά όμως ο νόμος καλύπτει σχεδόν όλες τις περιοχές τόσο στις πόλεις όσο και στα περίχωρα.
  2. Να έχει συμπληρωθεί και δη ολοκληρωθεί το κτίσιμο του ακινήτου μέχρι τις 31/12/1999.
  3. Το ακίνητο να ήταν υπό ενοικίαση ή να προσφερόταν προς ενοικίαση κατά και/ή πριν την 31/12/99.  (βλ. Φυσεντζίδης 2020)
  4. Να υπάρχει συμφωνία ενοικίασης.
  5. Να έχει λήξει ή τερματιστεί η πρώτη συμφωνία ενοικίασης και ο ενοικιαστής να εξακολουθεί να κατέχει το ακίνητο. 

 

Ως εκ τούτου οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εμπίπτουν στις πιο πάνω πρόνοιες με θέσμιους ενοικιαστές, έχουν δικαίωμα να ζητήσουν από αυτούς μέχρι και 6% αύξηση ενοικίου για την επόμενη διετία από 22/4/23 μέχρι και την 21/04/25.

Της Χριστίνας Χριστοφή Δικηγόρου δια Δημητρίου & Δημητρίου Δ.Ε.Π.Ε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Η Κύπρος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη βαθιά της γνώση για τη Μέση Ανατολή, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην «Καθημερινή», φέρνοντας ως παράδειγμα την επίσκεψή της την ερχόμενη εβδομάδα στο Λίβανο με τον Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top