ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Χαστούκι» στο δικομματισμό - Κερδισμένοι οι «μικροί»

«Χαστούκι» στο δικομματισμό - Κερδισμένοι οι «μικροί»

Με σημαντικές αλλαγές αλλά και προβληματισμό βρίσκει την Κύπρο η επόμενη μέρα μετά το κλείσιμο της βουλευτικής κάλπης.

Της Ματίνας Ζησιάδου

Με σημαντικές αλλαγές αλλά και προβληματισμό βρίσκει την Κύπρο η επόμενη μέρα μετά το κλείσιμο της κάλπης για την ανάδειξη των κοινοβουλευτικών μας αντιπροσώπων.

Με μία πρώτη ανάγνωση, τα κύρια χαρακτηριστικά της εκλογικής αναμέτρησης ήταν αφενός το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό αποχής, που ήταν μεγαλύτερο του αναμενόμενου (33,26%), αφετέρου, η είσοδος οκτώ κομμάτων στη Βουλή, για πρώτη φορά στα κυπριακά χρονικά.

Πέραν των δύο κυρίαρχων χαρακτηριστικών που διαμόρφωσαν το νέο κοινοβουλευτικό σκηνικό, υπήρξαν και άλλα επιμέρους στοιχεία που συνέβαλαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι νικητές

Νικητές χωρίς αμφιβολία ήταν όλα τα μικρά κόμματα, που είδαν τα ποσοστά τους να αυξάνονται, και που κατάφεραν ισχυρό πλήγμα στους δύο «μεγάλους», δηλαδή τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ.

Το εκλογικό μέτρο του 3,6% που τέθηκε λίγους μήνες πριν την εκλογική αναμέτρηση –για τακτικιστικούς λόγους όπως είχε λεχθεί από κάποια μικρά κόμματα-, ευνόησε περισσότερο τα μικρά παρά τα μεγάλα κόμματα, που κατάφεραν να κερδίσουν το στοίχημα και να μπουν στη Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, πως στη νέα Βουλή έχουμε την είσοδο –για πρώτη φορά- τριών νέων κομμάτων: της Συμμαχίας  Πολιτών (3 έδρες) , της Αλληλεγγύης (3 έδρες) και του ΕΛΑΜ (2 έδρες).

Ενισχυμένο βγήκε και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, που κατάφερε να αυξήσει κατά έναν τους βουλευτές του, λαμβάνοντας 2 έδρες.

Νικητής των εκλογών ήταν και το ΔΗΚΟ, που αν και με απώλειες, κατάφερε να τερματίσει στην 3η θέση. Το ΔΗΚΟ κατέγραψε τις λιγότερες απώλειες από τα παραδοσιακά κόμματα (πτώση 1,3%), διατηρώντας τις 9 του έδρες στο κοινοβούλιο.

Οι ηττημένοι

Μεγάλοι χαμένοι της εκλογικής αναμέτρησης ήταν τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, αλλά και η ΕΔΕΚ.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΔΗΣΥ συγκέντρωσε ποσοστό 30,68%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 18 έδρες -2 δηλαδή λιγότερες από τις προηγούμενες βουλευτικές-. Το κυβερνών κόμμα είχε σημαντικές απώλειες και εξαιτίας της εμφάνισης 3 κομμάτων που βρίσκονται κοντά στον ιδεολογικό άξονα της δεξιάς (Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ).

Από την άλλη η ΕΔΕΚ είδε τα ποσοστά της να μειώνονται σημαντικά, ωστόσο έμεινε μέσα στη Βουλή εκλέγοντας 3 βουλευτές, έναντι 5 που κατείχε στις εκλογές του 2011.

Περισσότερο λαβωμένο από τις εκλογές βγήκε το ΑΚΕΛ, που είδε τα ποσοστά του να πέφτουν κατά 7 μονάδες. Το γεγονός προκάλεσε προβληματισμό στην Ιεζεκία Παπαϊώαννου, που κατάφερε να εκλέξει 16 βουλευτές, ενώ, η ηγεσία του κόμματος απέδωσε το αποτέλεσμα του κόμματος στο υψηλό ποσοστό αποχής.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

O Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, καταθέτει σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο αίτημα για εξέταση καταγγελίας για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top