ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα άδυτα μονοπάτια της Αγίας Σκέπης – «Οι χρηστές ναρκωτικών έχουν κακοποιηθεί στην παιδική τους ηλικία - Οι έμποροι δεν κάνουν χρήση»

Στα άδυτα μονοπάτια της Αγίας Σκέπης – «Οι χρηστές ναρκωτικών έχουν κακοποιηθεί στην παιδική τους ηλικία - Οι έμποροι δεν κάνουν χρήση»

Στα άδυτα μονοπάτια της θεραπευτικής κοινότητας της Αγίας Σκέπης επιχείρησε να περπατήσει η ιστοσελίδα μας ThemaOnline. Εκεί που οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τους ίδιους τους εαυτούς, κρατώντας το τελευταίο άσο που έχουν στο μανίκι.

Της Ιωάννας Μάντζιηπα

Σε ένα χωριό της Επαρχίας Λευκωσίας το Φιλάνι, εκεί βρίσκεται η Αγία Σκέπη, μια κλειστή θεραπευτική κοινότητα απεξάρτησης ανθρώπων εθισμένων σε εξαρτησιογόνες ουσίες.

Το ThemaOnline βρέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (26/09) με την κλινική Διευθύντρια των θεραπευτικών προγραμμάτων της «Αγίας Σκέπης», Τίνα Παύλου, που μας μίλησε για το πρόγραμμα ενώ μας ξενάγησε και στους χώρους της κοινότητας.

Έχουμε ακούσει πολλά και έχουν ειπωθεί άλλα τόσα σε ότι αφορά την θεραπευτική κοινότητα, όμως σίγουρα πίσω από την κλειστή πόρτα ο χρόνος έχει σταματήσει. Είναι λες και βρίσκεσαι σε ένα αλλιώτικο κόσμο, πολύ διαφορετικό από το έξω, μια μικρή κοινότητα με ανθρώπους που έχουν να αντιμετωπίσουν τους ίδιους, τους φόβους τους και το παρελθόν τους.

«Είμαστε ίσως το τελευταίο τους σωτήριο χαρτί»

 «Τίποτα στην Αγία Σκέπη δεν είναι κατ’ επιλογήν, όλα εδώ γίνονται αναγκαστικά. Όλα λειτουργούν με όρους, πρόγραμμα και συνέπεια. Ο στόχος μας εδώ, είναι τα άτομα αυτά να αποκτήσουν αυτοέλεγχο πράγμα που δεν είχαν ποτέ» μας εξήγησε η κ.Τινα Παύλου.

Σε άλλο σημείο της συζήτηση μας η κ. Παύλου επισήμανε πως: «Είναι πολύ δύσκολο για ένα εξαρτημένο άτομο να βγάλει το πρόγραμμα. Κανένας από όλα αυτά τα άτομα εδώ, δεν έχουν έρθει από μόνο τους, για να έρθει κάποιος στην Αγία Σκέπη σίγουρα πρέπει να έχει δει το τέλος. Είμαστε ίσως το τελευταίο τους σωτήριο χαρτί».

Το κλειστό πρόγραμμα της Αγίας Σκέπης διαρκεί ένα χρόνο, που σύμφωνα και με την κ. Παύλου είναι αρκετός για ένα άτομο ο οποίος είναι χρήστης 10-15 χρόνια.

Το πρόγραμμα αρχίζει από τις 7 το πρωί μέχρι στις 11 το βράδυ ενώ σε όλη την διάρκεια της ημέρας τα μέλη της κοινότητας εργάζονται σε διάφορα πράγματα.

Το κλειστό θεραπευτικό πρόγραμμα χωρίζεται σε τρία τετράμηνα (Α΄,Β΄και Γ΄). 

Όπως μας ενημέρωσε η κ.Τίνα το ποιο δύσκολο από το πρόγραμμα είναι αυτό του Β΄ τετράμηνου, το οποίο καλεί τον εξαρτημένο μέλος να μοιραστεί όλα όσα έχει μέσα του από την παιδική του ηλικία μέχρι σήμερα. Αφού μοιραστεί μαζί με τον ειδικό όλα τα τραύματα του, τότε καλούνται οι δικοί τους άνθρωποι έτσι ώστε να μιλήσουν για όλα όσα τον τραυμάτισαν.

«Αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι του προγράμματος, υπάρχουν οικογένειες που αντιδρούν πολύ άσχημα όταν ακούσουν διάφορα πράγματα». Ένα παράδειγμα που μας έδωσε, η κ.Παύλου, ήταν η απάντηση ενός αλκοολικού πατέρα στο παιδί του που βρίσκεται στην Αγία Σκέπη όταν ο γιος του είπε πως έπεσε στα ναρκωτικά λόγω του ιδίου: «Είναι που δεν σου έδωσα πολλές όταν ήσουν μικρός», θέλοντας να μας δείξει πως η οικογένεια έχει σοβαρό ρόλο στην αντιμετώπιση των ανθρώπων αυτών.

«Οι χρόνιοι χρηστές ναρκωτικών έχουν κακοποιηθεί στην παιδική του ηλικίας»

Μεταξύ άλλων μας ανέφερε πως τον πρώτο μήνα η ανάγκη ενός ατόμου για χρήση είναι 70 φορές το μήνα, μήνα με μήνα η ανάγκη αυτή μειώνεται.

«Το άτομο το οποίο κάνει χρήση για δέκα συνεχόμενα χρόνια δεν είναι γιατί έχει οικογενειακά προβλήματα, αλλά γιατί έχει κακοποιηθεί σοβαρά από την οικογένεια του» μας επισήμανε.

Ανέφερε επίσης πως «οι γυναίκες στην ενήλικη ζωή τους που είναι εξαρτημένες σε ουσίες, το 80% των γυναικών αυτών έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά πριν την ηλικία των 10 ετών, βάσει των ερευνών που έχουμε ανά το παγκόσμιο» τονίζοντας πως όλα έχουν λόγο και αιτία.

«Οι έμποροι ναρκωτικών δεν είναι χρήστες» 

Η κλινική Διευθύντρια επισημάνει ακόμη ένα θέμα, αυτό της εμπορίας ναρκωτικών. «Οι έμποροι ναρκωτικών δεν είναι χρήστες» επισημαίνοντας πως για την διακίνηση των ναρκωτικών πάντα υπάρχουν τα εξιλαστήρια θύματα όπως είναι ορισμένα από τα μέλη της κοινότητας.

Κλείνοντας ζητήσαμε από την κ. Τίνα Παύλου να μας περιγράψει κάτι συγκλονιστικό που έχει συμβεί στην Αγία Σκέπη. Η ίδια μας έκανε αναφορά σε ένα συμβάν που σημειώθηκε πριν μερικά χρόνια όταν ένα μέλος της κοινότητας δραπέτευσε και εντοπίστηκε νεκρός μετά από λίγες ώρες.                

Διαβάστε ακόμη:  

ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ: Οι γυναίκες της κοινότητας μαζί με τα βρέφη τους – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Συγκλονιστική Μαρτυρία στο ThemaOnline: «Έτσι έφτασα στα ναρκωτικά. O πατέρας, η μητέρα και η γιαγιά...» - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top